16 juni 2016

CDA fractie Hattem tegen windmolens bij grens Oldebroek - Hattem

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de CDA fractie onomwonden aangegeven tegen windmolens in Hattem te zijn. Fractievoorzitter Teun Juk: “Ook zijn we tegen windmolens in Hattemerbroek op de grens van onze gemeente. Als de gemeente Oldebroek dan zo graag windmolens wil, dan moeten ze die maar bij het dorp Oldebroek neerzetten. Centraal in de eigen gemeente en niet in de achtertuin op de grens met de buurman”.

Mochten de  windmolens in Oldebroek er onverhoopt toch komen, dan is het belangrijk dat er nu al rekening wordt gehouden met de volksgezondheidsaspecten. De CDA fractie heeft het college gevraagd om dit te bespreken met de GGD.

Wij hebben geconstateerd dat vele inwoners van onze gemeente maar ook die van Hattembroek tegen de windmolenplannen zijn. De CDA fractie begrijpt hun zorgen en deelt die ook. Mede dankzij de inzet van het CDA stuurt het college een extra brief aan de gemeente Oldebroek waarin de zorgen van omwonenden kenbaar worden gemaakt en de bezwaren van de omwonenden meegezonden worden.

De bestemmingsplanprocedure voor de windmolens zit nu in de fase van het voorontwerp. De gemeente Oldebroek wil verder de zogeheten coördinatieregeling van toepassing verklaren. Hierdoor worden de inspraakmogelijkheden beperkt. Daarom is het belangrijk dat alle punten nu worden ingebracht.

Nadere toelichting op het standpunt:

a)     Geen windmolens op deze plek

Argumentatie:

-          Grote molens zijn niet passend in het landschap

-          Deze molens dragen niet bij aan de toeristisch recreatieve beleving van  de Noord Veluwe

-          Het park is te kleinschalig en te solitair.

-          Er is geen draagvlak binnen de bevolking van Hattem, Kampen en Hattemerbroek (lees Oldebroek)

 

b)     Mochten de windmolens er onverhoopt toch komen, dan dient bij het inpassingplan rekening te worden gehouden met:

-          Hoogte van de molens. Wat het CDA betreft een lager type windturbine. Maximaal de hoogte van de Peperbus in Zwolle

-          Het minimaliseren van de slagschaduw

-          Het reduceren van effecten geluidoverlast

-          Het verplicht plaatsen van tenminste 5000 m2 zonnepanelen op bedrijvenpark H2O voor de duur van maximaal 10 jaar, ten laste van de initiatiefnemers van de windturbines    

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.