15 september 2021

Hangjongeren verdienen onze aandacht

Het onderwerp “Hangjeugd en vandalisme” houdt de gemoederen in Hattem momenteel bezig. Ieder weekend is het op dit moment raak. Terwijl wethouder Schipper mooie paaltjes onthuld, verdwijnen er beelden uit de stadstuin en wordt de verkentoren beschadigd. Afgelopen weekend zijn bloempotten en fietsenrekken omgegooid en werd er schade aangericht aan de speeltuin in de ABC buurt. “Hattem jaagt hangjeugd weg met irritant geluid,” zo kopte de Stentor.

Op 10 september was ons commissielid Robert Klaassen samen met Arend Palland van de ChristenUnie en Gina Guldenaar van HattemCentraal bij het jeugdhonk om met jongeren te praten. Met de meeste jongeren in Hattem gaat het gewoon heel goed. Die gaan naar school, doen lekker mee in het verenigingsleven en genieten samen met vrienden van de vrije tijd. Daar hoeven we geen extra energie op te richten. Er zijn echter ook jongeren die onze aandacht en zorg nodig hebben.

Onze fractievoorzitter Teun Juk was tijdens de raadsvergadering van 13 september duidelijk: Hangjongeren horen er gewoon bij. Ook zij maken deel uit van onze Hattemse samenleving. Het is prima dat ze rondhangen. Dit is iets van alle tijden. Het hoort bij opgroeien en volwassen worden. Met het fenomeen als zodanig is niets mis. En dat er eens iemand uit de band springt ook niet. Het wordt echter irritant als belangen flink gaan botsen en er vernielingen worden aangericht.

Overdag zitten ze gewoon in Zwolle op school. Het is dus vooral een avondprobleem. Volgens de nieuwe jongerenwerk van SWH zijn deze jongeren gewoon op zoek naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Uit door raadsleden gevoerde gesprekken blijkt dat ze heel goed snappen dat overlast niet goed is. De groep is wisselend van samenstelling. Het is belangrijk om met ze in gesprek te gaan, luister en kijk of je samen een oplossing kunt vinden. Ik heb gelezen dat dit ook de insteek van de nieuwe jongerenwerker is. Vindt samen de jongeren een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en anderen niet tot last. Committeer ze aan die plek. Regel een ruimte, een veldje. Biedt hulp aan wanneer jongeren bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie hebben. Want zulke jongeren zijn er ook.

Het IJslandspreventiemodel is vooral bedoeld om het gebruik van genotsmiddelen te reduceren en welbevinden van de jeugd te verbeteren. Inzetten op vier beschermende factoren: ouders, gezin, school, vrijetijdsvoorzieningen. Het is een voorwaarde om de scholen erbij te betrekken. En, onze VO-scholen staan in Zwolle. En zonder de medewerking van deze scholen lukt het niet. Er zal afstemming met Zwolle moeten plaatsvinden. Het is ook belangrijk om verenigingen erbij te betrekken. Zo las ik op 8 september dat de jeugd te gemakkelijk drank krijgt in sportkantines en dat niet iedereen dit als een groot probleem ervaart. Op dat punt moeten we alert blijven.

Het CDA ziet graag dat het college met de jeugd en het maatschappelijk middenveld in gesprek om te kijken wat er in Hattem nodig is.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.