24 februari 2023

Regioarrangementen

Gelderland 2 keer zo groot?!

Er komen momenteel veel vraagstukken op ons af. Er zijn veel soorten crisis en daarnaast zijn er ook een heel aantal ambities. 
Zoals woningen bouwen, de energietransitie, natuur herstellen en landbouw duurzamer maken. Als we dat allemaal willen doen, moet onze provincie bijna 2 keer zo groot zijn. We moeten dus kiezen en slim combineren. Dat doen we samen met anderen.

Samen met andere gemeenten, de waterschappen, de provincie en het rijk overleggen we over de koers van de komende 20-30 jaar. We stellen elkaar vragen zoals: 
* Wat voor regio willen ze zijn?
* Wat hoort daarbij en past het?
* Hoe krijgen we dat voor elkaar en in welk tempo?

Dat werken we per regio uit en daar maken we afspraken over. De provincie heeft de regie, omdat het totaal van de regio’s een samenhangend geheel moet opleveren. Voor een schoon, gezond, veilig en welvarend Gelderland voor iedereen.
Die afspraken noemen we regioarrangementen en worden in 2023 vastgesteld. Daarna komt het op uitvoering aan. Dat doen we in gebiedsprogramma’s.
De fractie van CDA houdt dit proces goed in de gaten zodat de belangen van onze inwoners in gemeente Heerde goed meegenomen worden bij deze afspraken.

ZIe het filmpje voor een handige uitleg! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.