22 november 2019

Ik geef het stokje door aan… Jur Bötzel

Ik geef het stokje door…” is een leuke manier om met inwoners kris kras door de gemeente in contact te komen. Wat spreekt hen aan of wat valt op? Zijn ze actief binnen een vereniging of kern? Of waar kunnen we als politiek wat mee? Iedere ontmoeting is anders. De laatste keer was ik in gesprek met Jeroen van Zeijts uit Eefde. De volgende is Jur Bötzel uit Gorssel. Vorige week zaterdag sprak ik Jur bij de Pasmanmanege in Eefde.

Wie is Jur Bötzel?
Jur Bötzel is 21 jaar en geboren en getogen in Gorssel. Hij woont er met z’n ouders. Zijn oudere broer is vanwege een studie verhuisd naar Amsterdam. Zijn ouders, Erik Bötzel en Monique Mekkering, zijn beide op verschillende terreinen als vrijwilliger actief in Gorssel. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Jur dit van huis uit meekrijgt. Maar gezien zijn leeftijd vind ik het bijzonder.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Jur doet de opleiding Logistiek teamleider aan de ROC in Apeldoorn. Voor hem betekent dat drie dagen werken bij Artistique Nederland B.V. in Deventer en één dag in de week naar school. Een teamleider zorgt voor alles rondom de voorraad en goederen die binnenkomen en eruit gaan. Jur is bijna klaar met de opleiding en hij weet nu al dat hij hierna verder gaat leren. Hij is er intussen achter gekomen dat de ouderenzorg hem meer trekt. Dat wordt waarschijnlijk de volgende stap.

En verder?
Jur is vrijwilliger bij de Pasmanmanege in Eefde. De stichting Paardrijden Deventer/Gorssel e.o. werd opgericht in 1980. Sinds 1985 beschikt de Stichting over een eigen binnenmanege met ruime stallen voor 12 paarden en pony´s, een buitenbak en daarbij ook nog over allerlei hulpmiddelen en deskundigheid om paardrijden voor minder validen mogelijk te maken. Het huidige stallencomplex en de binnenmanege en kantine is gerealiseerd met giften van de Pasmanstichting uit Den Haag. Vandaar de naam Pasmanmanege. Op dit moment zijn er 11 paarden/pony’s aanwezig op de pasmanmanege. In 2013 ging Jur hier op les en intussen is hij iedere zaterdag op de manege te vinden. Hij begeleidt dan kinderen met en zonder beperking tijdens het paardrijden. Jur: “Het is zo leuk om te doen. De kinderen leven helemaal op als ze paardrijden. Je ziet het strakke gezicht veranderen in een glimlach. Dat geeft zo’n goed gevoel. Ik kan natuurlijk ook binnen gaan zitten gamen. Maar dit is zoveel leuker. Aan het eind van zo’n dag kom ik altijd moe maar voldaan thuis.” Behalve het begeleiden is er meer werk te doen zoals de stallen uitmesten, de paarden verzorgen en de kledingzakken in de daarvoor bestemde inzamelcontainer gooien.

Voor de Pasmanmanege is het inzamelen van kleding een bron van inkomsten. “De opbrengst van deze gebruikte kleding, komt geheel ten goede aan de stichting. Zo kunnen we de bijdrage voor de lessen zo laag mogelijk houden. Mensen kunnen altijd gebruikte kleding op de manege (Mettrayweg, Eefde) inleveren. We zijn er erg blij mee”, vult voorzitter Ingrid van Dijk aan.

Wat doe je nog meer?
Jur is ook bestuurslid van de Oranjevereniging in Gorssel. “Eerst help je mee op Koningsdag en dan komt de vraag of je in het bestuur wil. Waarom niet? Ik vind het leuk om iets voor Gorssel te doen. Zo gaan we op 5 mei iets moois organiseren in samenwerking met het openluchttheater in Gorssel, dit in het kader van 75 jaar bevrijding. Mijn vader zit daar in het bestuur. Ik draai daar bardiensten en zet me in voor andere hand en span diensten rondom het Openluchttheater. Zo ontstond het idee of de Oranjevereniging en het openluchttheater niet iets gezamenlijks kunnen doen. Na het succes van de 4 en 5 mei-viering van vorig jaar, gaat dat dus dit jaar weer gebeuren.”
Verder is Jur inzetbaar als scheidsrechter bij de voetbal. “Als er een toernooi is bij de 45+ vind ik het leuk om te fluiten. De spelers zijn altijd blij als ik er weer bij ben.’’

Wat maakt Gorssel leuk?
Jur is een echte dorpeling. “Ik moet er niet aan denken om in een stad te wonen. In Gorssel kom je overal bekenden tegen en je maakt een praatje. Het voelt vertrouwd.”
Hij heeft wel een punt wat het openbaar vervoer betreft. “Door de nieuwe dienstregeling van de NS sluit buslijn 81 niet of slecht aan bij de trein. Als ik naar Apeldoorn moet, reis ik ’s morgens over Deventer en ‘s middags over Zutphen. Anders ben je veel tijd met wachten kwijt.”
Er wordt in Gorssel al gauw gezegd dat Gorssel te ver van Lochem ligt. Jur: “Is ook wel zo. Bovendien trekt Gorssel ook meer naar Deventer en Zutphen.”

Tot slot
Wat is het bijzonder om een jongere te ontmoeten die zo enthousiast over zijn vrijwilligerswerk bij de Pasmanmanege kan vertellen. Er wordt vaak gezegd dat jongeren vooral druk met zichzelf zijn en met de digitale en virtuele wereld. Jur laat zien dat het ook anders kan. De vanzelfsprekendheid van hem om zich voor anderen in te zetten, daar word ik blij van. Hij heeft het van huis uit meegekregen, maar dat betekent niet dat het altijd opgepakt wordt. Door Jur wel.

Jur, dank je wel!

Coby Wiltink-Roeterdink.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.