19 mei 2021

Online bijeenkomst met LTO Noord en AJK Lochem-Laren

Vanmiddag werd de raad door LTO Noord en AJK Lochem-Laren uitgenodigd om kennis te nemen van de door hen opgestelde landbouwvisie.Raadsleden van het CDA schoven aan.

LTO behartigt de belangen voor de sectoren tuinbouw, akkerbouw en veehouderij.

Over hoeveel bedrijven hebben we het eigenlijk?

In 2020 telt de gemeente Lochem 385 bedrijven met gemiddeld 32 ha grond, totaal 12.233 ha cultuurgrond.

Wat voor soort bedrijven zijn het?

- 180 melkveebedrijven (gem. 87 koeien)

- 70 overige graasdierenbedrijven (

- 20 varkensbedrijven (met gem. 1.883 varkens, in 2005 waren er nog 130 bedrijven)

- 8 pluimveebedrijven

- 16 geitenhouderijen

- 68 bedrijven met granen

 

LTO zoekt meer de verbinding tussen boer, tuinder en samenleving. Door uit te leggen waar je mee bezig bent, hoop je op meer begrip. De sector is zeker bereid een bijdrage te leveren ter bevordering van de biodiversiteit. Maar wie rood staat, kan niet groen doen. Het verfraaien van het landschap met singels, stroken wildmengsel of aanplant van bomen brengt ook kosten met zich mee. Voor sommige projecten is voor de aanleg wel subsidie, maar voor het onderhoud niet.

 

Voor sommige bedrijven kan een neventak uitkomst bieden om extra inkomsten te genereren. Denk aan een vorm van recreatie, melktap of lokale afzet van producten. Belangrijk hierbij is of het bedrijf/de locatie er geschikt voor is en of de ondernemer (met gezin) het ziet zitten.

 

LTO is tegen zonne-akkers op vruchtbare landbouwgrond. Benut eerst de daken en zorg dat de eigenaar de stroom kan terug leveren. Op veel plekken is het energienet vol en mede hierdoor blijven daken onbenut. Of nog erger is dat sommige agrariërs in zonnepanelen en installatie geïnvesteerd hebben, maar uiteindelijk niet mogen leveren. Het gevolg is dat er om de klimaatdoelen te halen wel grote zonneweides aangelegd worden, met wel een eigen kabel. Dit gaat ten koste van ons mooie landschap en het onttrekt vruchtbare landbouwgrond voor de voedselproductie.

 

Op de vraag wat de sector aan het stikstofcrisis doet was het antwoord dat de landbouwsector de laatste jaren de hoogste reductie in stikstofuitstoot heeft laten zien. Door meer bijvoorbeeld meer in te zetten op kringlooplandbouw of de mest verwerken tot biobrandstof kan de uitstoot nog verder omlaag. En waar in de cijfers zie je terug hoeveel stikstof de gewassen opnemen?

 

Of hoe gaan we om met de bermen? De gemeente heeft een extensief maaibeleid om de biodiversiteit in de bermen te bevorderen. Slechts twee keer per jaar is er een maaironde. Toch worden veel bermen vaker gemaaid. Of door een agrariër die liever niet het (on)kruid in zijn perceel wil of door particulieren die met de zitmaaier de bermen meepakken omdat ze het rommelig vinden of onveilig. Een suggestie was dat de gemeente met de eigenaren van de aangrenzende percelen in gesprek gaat. Wellicht zijn er afspraken te maken door wie en hoe vaak de berm gemaaid wordt. Dit voorkomt dat hele percelen afgepaald moeten worden, zoals in Berkelland is gebeurd.

Gelukkig toont de sector veerkracht en zijn er volop ambities voor de toekomst. Het gaat te ver deze allemaal te benoemen. We komen er op een later moment vast op terug.

 

De slotvraag van de middag was:

 

Bent u ook trots op onze Nederlandse Lochemse boeren?

 

Hoe vaak horen we niet hoe mooi ons buitengebied is en mogen we dat zelf ervaren? Dat is mede te danken aan de agrariërs.

Er zijn ook mensen die klagen over het vele saaie gras. Zij denken dat het buitengebied een groot natuurgebied is. Dat is natuurlijk niet zo. We wonen in een agrarische gemeente waar voedsel geproduceerd wordt en ja, daar hoort ook gras en mais bij. Er wordt gewerkt. We krijgen hiervoor kwaliteit van eigen bodem èn omgeving terug.

 

Dus ja, het CDA is trots op de Lochemse boeren!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.