Duurzaamheid

CDA Maasdriel streeft een ideaal na, dat onze energievoorziening wordt gevoed door duurzame bronnen en niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Ze hebben een eindige voorraad en schadelijke gevolgen (broeikasgas) voor ons leefmilieu. Naast een groter gebruik van duurzame energiebronnen wordt er in ons ideaalbeeld door hergebruik zo weinig mogelijk afval gemaakt. Het afval dat niet te voorkomen is wordt hergebruikt of omgezet in energie.

Volgens het CDA Maasdriel kan effectief bijdragen aan duurzaamheid alleen in samenspel tussen overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties, instellingen en inwoners. Allen hebben hun eigen verantwoordelijkheid voor een goed leefmilieu nu en in de toekomst. De gemeente moet het goede voorbeeld geven. Dit kan door in de bedrijfsvoering zo bewust mogelijk om te gaan met gebruik van energie en op eigen gebouwen zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast wil het CDA dat de gemeente particuliere initiatieven stimuleert en, waar nodig ondersteunt. De gemeente moet bewoners voorlichten over het belang van duurzame maatregelen en het financiële rendement daarvan. We denken ook aan duurzame inkoop zoals fair trade producten.

Op landelijk en provinciaal niveau worden diverse activiteiten ontwikkeld om te komen tot grootscheepse aanpak van het energievraagstuk; meer wind en zonne-energie. De gemeente moet dit krachtig stimuleren en inspelen op deze ontwikkeling. Dat kan middels allerlei faciliterende rollen zonder dat de gemeente ook direct zelf subsidies gaat verstrekken. Er kan en moet een nadrukkelijk beroep op de nutsbedrijven worden gedaan Ontwikkeling van plannen voor plaatsing van windturbines.

Windmolens en participatie van en met agrarische sector die windmolens voor “eigen gebruik” bouwen. De gemeente moet toezien dat in nieuwbouwprojecten bewust wordt omgegaan met energie. Met projectontwikkelaars wordt een convenant gesloten over energiezuinig bouwen. De gemeente ziet toe op handhaving. Ook zal de gemeente woningcorporaties stimuleren hun woningbestand bij nieuwbouw en renovatie zo te verbeteren dat minimaal sprake is van energielabel B. Dit wordt in convenanten tussen woningbouwcorporaties en gemeente vastgelegd. Daardoor helpt de gemeente huurders met het verlagen van de energierekening en het verhogen van het comfort van hun woning. Daartegenover mag dan ook best een kleine huurverhoging staan. Het CDA wil dat de provincie gaat investeren in vernieuwende woningbouwprojecten zoals meergeneratiewoningen en wooncombinaties voor mantelzorgers en zorgvragers.

Vanuit de gedachte dat ouderen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun woonsituatie, wil het CDA dat de provincie de bouw van levensloopbestendige woningen en woon/ zorgcombinaties door middel van zelfstandig opdrachtgeverschap stimuleert.

Het CDA blijft voorstander van herstructurering van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt. De herstructurering dient tevens gericht te zijn op een duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt.

Verder is de Bommelerwaard in potentie een zeer aantrekkelijke vestigingslocatie voor een verdere ontwikkeling van de agrologistiek. Het verdient aanbeveling om de agrologistiek zoveel als mogelijk langs de A2 in Velddriel te concentreren. Hierdoor wordt de sterke logistieke ligging optimaal benut en kan het buitengebied worden gespaard. Door de agrologistiek zo veel als mogelijk te concentreren langs de A2 kan bovendien het verkeer op de binnenwegen afnemen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.