Sport, cultuur en maatschappelijke participatie

Het CDA wil deelname aan sport minimaal op peil houden en cultuur en het lidmaatschap van verenigingen stimuleren, voor jongeren en ouderen. Naast het plezier sporten de neveneffecten ook van fundamenteel belang: overgewicht wordt tegengegaan, gezondheidsvoordelen en prestatieverhoging op bv school.

Het CDA gelooft in een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien en verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Heel praktisch ziet men dit terug daar waar mensen deelnemen aan verenigingen. Binnen een vereniging zetten mensen zich vrijwillig in voor een gemeenschappelijk doel. Het CDA stimuleert de inzet van vrijwilligers. Op natuurlijke wijze raken mensen daar tevens betrokken bij elkaar.

Het gemeentelijke beleid moet gericht zijn op facilitering van verenigingen voor zover zij een maatschappelijk doel nastreven dat past in het gemeentelijk beleid. Het subsidiebeleid moet daarop zijn ingericht. Ook met een collectieve verzekering voor vrijwilligers (en mantelzorgers) en vereenvoudiging van regelgeving en (administratieve) lasten wil het CDA het vrijwilligerswerk (mantelzorg) ondersteunen.

Het CDA hecht aan een bloeiend (sport)verenigingsleven. Dat is van vitaal belang voor de sociale structuur en cultuur van de dorpskernen. Daarom wil het CDA Maasdriel de sportvoorzieningen in de dorpskernen zoveel mogelijk in stand houden en kiest het niet voor één centrale, gemeentelijke sportaccommodatie. Daarnaast stimuleert het CDA multifunctioneel gebruik van accommodaties, of zo mogelijk clustering.

Sportverenigingen hebben in velerlei opzicht een belangrijke betekenis voor de samenleving. Deze vormen van particulier initiatief tonen eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid door de inzet van vele vrijwilligers. Naast hun primaire functie krijgen zij in toenemende mate een maatschappelijke rol bij de aanpak van sociale problemen en de bevordering van gezondheid.

Van verenigingen mag worden gevraagd zich in te spannen en initiatieven te nemen om deelname mogelijk te maken voor een brede laag van de inwoners van Maasdriel. In het bijzonder geldt dit voor jongeren, ouderen en gehandicapten.

Mede in het kader van jeugdzorg wil het CDA Maasdriel de gezondheidsrisico's voor jongeren ook aanpakken door sportbeleid in samenwerking met de verenigingen.

Het gemeentelijk subsidiebeleid aan sportverenigingen dient zodanig te worden vormgegeven dat door verenigingen genomen maatschappelijke initiatieven en bijdragen aan de samenleving worden gewaardeerd en gestimuleerd.

Met de maatschappelijke stages van scholieren in het voortgezet onderwijs kunnen extra vrijwilligers beschikbaar komen voor verenigingen, jeugd- en cultuurinstellingen, verzorgingshuizen en andere welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties.

Een maatschappelijke stage in de eigen woonomgeving versterkt de betrokkenheid bij de lokale samenleving. Het CDA Maasdriel is er voorstander van dat maatschappelijke stages voor scholieren vorm krijgen op een wijze die past bij de dorpskernen van Maasdriel. Hiertoe dient de gemeente een actief beleid te voeren tussen scholen en maatschappij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.