15 maart 2022

Even voorstellen: John Teunissen

John Teunissen wil graag wat betekenen voor zijn stad en gemeente

‘Niet alleen kaders stellen en controleren, maar ook initiatief nemen en aanjagen’

’s-HEERENBERG - John Teunissen is één van de nieuwkomers bij het CDA Montferland. De ’s-Heerenbergenaar komt direct als nummer 2 op de kandidatenlijst binnen. “Als ik er voor ga, dan ga ik er ook echt voor en neem ik mijn verantwoordelijkheid”, zegt hij. “Bij het CDA wil ik graag de vertegenwoordiger van ’s-Heerenberg zijn en wat betekenen voor deze stad en gemeente.”

Ervaring in de politiek heeft Teunissen niet. Maar hij is zeker niet onbekend met de politiek. “Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest”, vertelt hij. “Daarbij heb ik zo’n veertig jaar met gemeenten en het politieke proces te maken gehad. Ook ben ik regelmatig met de gemeente Montferland in de slag geweest, onder andere bij de ontwikkelingen van het sportcomplex in ’s-Heerenberg en de parkeerplaats bij FC Bergh. Daarbij heb ik ook best wat kritiek gehad, met name op de uitvoering. De enige manier om daar wat aan te doen, is zelf de politiek in gaan.”

Sport

Op het gebied van ondernemen en besturen, neemt Teunissen wel de nodige ervaring mee. Hij was onder andere elf jaar werkzaam voor de Gelderse Sport Federatie (GSF). Vanuit die functie had hij het nodige met de gehandicaptensport te maken. Zo was hij meer dan 25 jaar bestuurlijk actief bij onder andere GSV De IJsselstreek, begeleidde hij vanuit het ministerie de fusie van landelijke sportorganisaties op het gebied van de gehandicaptensport en vertegenwoordigde hij Nederland binnen het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Daarnaast had hij zo’n dertig jaar een adviesbureau en een ontwikkel- en exploitatiemaatschappij op het gebied van sportaccommodaties. “Wij voerden onder andere haalbaarheidsstudies uit naar zwem- en sportaccommodaties en adviseerden gemeenten over de bouw en exploitatie. Maar we exploiteerde zelf ook diverse zwem- en andere sportaccommodaties.”

Zwembad Didam

Teunissen volgde de hele zwembaddiscussie in Didam de afgelopen jaren dan ook met grote interesse. Als hij een analyse had moeten maken voor de toekomst van de Hoevert, dan was het zwembad er niet bepaald goed uitgekomen. “De Hoevert had geen levensvatbaarheid als de gemeente geen enorme zak met geld had meegegeven”, weet hij.

“Voor een simpel zwembad is een verzorgingsgebied van 20.000 tot 25.000 inwoners nodig, die op maximaal tien tot twaalf minuten afstand wonen. De voormalige gemeente Didam heeft er een kleine 17.000 en binnen dat gebied ook nog de concurrentie van andere zwembaden. Daarbij was het aantal bezoekers onder de maat. Dit zwembad had het zelf nooit gered.”

Daarbij bouw je volgens Teunissen ook geen nieuw standaard zwembad voor minder dan vier miljoen euro. “Dat kost rond vier en een half en vijf miljoen euro en dan heb ik de grond niet eens meegeteld. Wie betaalt die investering? De jaarlijkse rente en de aflossing moeten in dertig tot veertig jaar worden terugbetaald. Tel daar de exploitatielasten bij en het is onbetaalbaar. Mocht het zwembad er komen, dan kun je je als gemeente geen andere zaken meer permitteren.”

Toerisme en logistiek

Als het aan Teunissen ligt, investeert Montferland in andere ontwikkelingen binnen de gemeente. “Logistiek en toerisme zijn van groot economisch belang. Daar kunnen we echt nog in groeien. De ligging en het landschap van Montferland lenen zich daar perfect voor.” Andere speerpunten van Teunissen zijn sport en gezondheidszorg. Daar moet de gemeente vooral geld vrijmaken voor leefstijlontwikkeling. Verder wil hij zich graag sterk maken voor de verdere ontwikkeling in ’s-Heerenberg-Oost en de realisatie van het Integraal Kind Centrum (IKC) in ’s-Heerenberg.

’s-Heerenberg-Oost

“We moeten de komende vier jaar in ’s-Heerenberg-Oost investeren, zowel in de bouw als sociaal-maatschappelijk. Ik vind het niet acceptabel dat we in onze gemeente nog dit soort wijken hebben. Daarom heb ik me zo betrokken gevoeld bij het ontwikkelen van de plannen voor onder andere de Bongerd. Ik zal er alles aan doen om deze samen met de bewoners uit te voeren en tot stand te brengen.”

De geboren en getogen ’s-Heerenbergenaar wil als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad graag iets voor de gemeente en haar burgers betekenen. “Niet alleen kaders stellen en controleren, maar ook initiatief nemen en aanjagen”, zegt hij. “Ik zit er niet voor mezelf. De gemeente is er voor de burger en niet andersom.”

In zijn vrije tijd zit Teunissen het liefst op zijn fiets. Hij is voorzitter van de Grenslandrijders en actief voor Bergh in het Zadel. Ook passen hij en zijn vrouw twee dagen in de week op hun kleinzoon. In 2015 droeg hij zijn bedrijf ConeGroup over aan zijn zoon. Daarnaast heeft hij zich 25 jaar ingezet voor de gehandicaptensport. “Ik heb het een paar jaar rustig aan gedaan. Dat was heerlijk, maar nu ben ik wel weer toe aan een nieuwe uitdaging. Die hoop ik bij het CDA te vinden.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.