12 februari 2022

Even voorstellen: Jur Heebing

Jur Heebing wil jongeren meer bij de politiek betrekken

‘Politiek staat te ver van de jeugd af’

BEEK - Zelf mocht hij nog maar drie keer stemmen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart kan de pas 23-jarige Jur Heebing echter al zijn eigen vakje rood kleuren. Het CDA Montferland zette de jonge Bekenaar op plek 8 op de kandidatenlijst. “Natuurlijk wil ik graag raadslid worden. Maar als dat niet gebeurt, ga ik ongetwijfeld ander fractiewerk doen.” Heebing werd vorig jaar lid van het CDA. Hij reageerde daarmee op een oproep van de lokale partij op Facebook, waarin ze zocht naar politiek talent in Montferland. “Dat bericht wekte meteen mijn interesse en trok me over de streep”, zegt Heebing. “Ik volg de lokale en landelijke politiek al een tijdje. Dat doe ik vanuit mijn studie staats- en bestuursrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ik volgend jaar mijn master hoop te halen. Maar ik ken wethouder Walter Gerritsen ook goed en vind het interessant wat hij doet. Hoe meer ik me in de lokale politiek verdiep, hoe boeiender ik het vind. Ik kan me bovendien goed vinden in de standpunten van het CDA Montferland.”

Aanspreekpunt

Daarbij heeft hij nu hij met zijn master bezig is meer tijd om dingen naast zijn studie te doen. Hij ziet de lokale politiek ook als een mooie leerschool voor zijn toekomstige carrière. “Mijn interesses liggen in het bestuur en ik wil graag werken bij een gemeentelijke- of andere overheidsinstantie. Dit is de andere kant van de medaille. Als raadslid wil ik vooral een aanspreekpunt zijn voor de mensen in Beek. Iemand uit het eigen dorp is altijd makkelijker benaderbaar. Politiek moet weer dichterbij de burger worden gebracht.”

De politiek staat volgens Heebing op dit moment te ver van de samenleving af. “Vooral van de jeugd”, vindt hij. “Met een relatief jonge kieslijst wil het CDA Montferland meer jeugdigheid in de gemeenteraad brengen om zo meer jongeren bij de politiek te betrekken. Iedereen moet worden gehoord en mensen moeten ook echt kunnen participeren. Dat is één van de speerpunten van onze partij.”

Woningbouw in de kernen

Verder wil Heebing zich vanuit het CDA graag inzetten voor duurzaamheid , toerisme en recreatie en meer woningbouw in de diverse kernen van Montferland. “Net als veel jongeren wil ik zelf ook graag in deze gemeente blijven wonen. Het liefst in Didam, vanwege de goede voorzieningen en de centrale ligging. Maar als er in Beek een mooie plek komt om te wonen, sluit ik ook niet uit dat ik hier blijf wonen. Mijn hele sociale leven speelt zich in het dorp af.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Naast zijn inzet voor de lokale politiek is de jonge Bekenaar ook al jaren maatschappelijk actief. Zo is hij vanuit zijn studie aan de universiteit in Nijmegen stagiaire bij de rechtswinkel in Doetinchem, waar hij vrijwillig juridisch advies geeft. Ook gaat hij twee keer per jaar met de collectebus langs de deuren voor het KWF en Diabetesfonds. “Mijn broer heeft diabetes en mijn moeder regelt de lokale collecte.” Hij is bovendien PGB-zorgverlener voor zijn 82-jarige oma. “Voor haar maak ik het eten klaar en regel ik alle dagelijkse dingen.”

In zijn vrije tijd wandelt hij graag met de hond en maakt hij regelmatig een ritje op zijn mountainbike door het Bergherbos of op de Byvanck. “Ik ben niet lid van een vereniging, maar wel een goede carnavalsvierder. Met onze vriendengroep hebben we jarenlang met een wagen meegereden in de optocht. Dat kon je niet echt een praalwagen noemen”, lacht hij. “Wij waren niet van die bouwers. Meedoen was voor ons belangrijker dan winnen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.