18 februari 2022

Even voorstellen: Jurge Menting

Jurge Menting gaat voor een derde termijn als raadslid

‘Ik ben nog niet klaar en wil me graag nog vier jaar inzetten voor de gemeenschap’

ZEDDAM - Jurge Menting gaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart voor een derde termijn als raadslid in de gemeente Montferland. De afgelopen acht jaar zette hij zich vooral in voor woningbouw. “Maar ik ben nog niet klaar en wil graag nog van alles doen voor onze gemeenschap.”

Als nummer zes op de kandidatenlijst van het CDA Montferland hoopt de Zeddammer daarom opnieuw met voorkeurstemmen te worden herkozen en zich de komende vier jaar weer vol passie op zijn raadswerk te storten. “Mijn belangrijkste speerpunt blijft wonen”, zegt hij. Zo maakte Menting zich vorig jaar vooral sterk voor de verbouw van voormalig hotel ’t Wapen van Zeddam tot een appartementencomplex. Op dit moment richt hij zich op herbestemming van hotel Moors. Voor deze locatie liggen plannen om er tien appartementen, vier patio- en zes starterswoningen te bouwen.

“Net als bij ’t Wapen van Zeddam wil ik regelen dat Zeddammers hier het eerste half jaar een voorkeursrecht krijgen voor de aankoop van de woningen”, stelt Menting. “Ik vind het belangrijk dat onze kinderen hier kunnen blijven wonen. Door ook voldoende woningen voor senioren te bouwen, houd je bovendien de doorstroming op gang.”

Verbinden en bouwen

Hij is daarom ook erg blij met de woningbouwplannen aan de Vinkwijkseweg en Bornhofweg in zijn dorp. De gemeente heeft hier zo’n drie hectare grond aangekocht, waarop een kleine vijftig woningen kunnen worden gerealiseerd.

“Zeddam is een levendig dorp met vele verenigingen. Dit houden we alleen in stand als we de jeugd weten te binden. Door Zeddammers voorrang te verlenen voor aankoop van de nieuwe woningen brengen we een doorstroming op gang, die anderhalf keer zoveel verhuisbewegingen geeft in het hele dorp. Dat geldt overigens niet alleen voor Zeddam, maar ook voor dorpen als Azewijn, waar ik recent ook deze afspraak heb gemaakt voor de bouw van 25 woningen waarbij mensen uit Azewijn voorrang krijgen. Ik ben van het verbinden en bouwen. Daarom past het CDA zo goed bij me.”

Arbeidsmigranten

Met de nieuwbouwplannen in ’t Wapen van Zeddam wordt echter ook verhinderd dat hier nog meer arbeidsmigranten worden gehuisvest. “In Zeddam wonen in verhouding al veel arbeidsmigranten. Ik heb diep respect voor die mensen, die hier hard werken voor hun geld. Zij verdienen echt een goede woonplek, maar niet allemaal in de kern van Zeddam. Als je hier teveel arbeidsmigranten huisvest, verstoor je de balans en doet dat iets met de leefbaarheid in het dorp. Dat wil echter niet zeggen dat je deze mensen geen fatsoenlijke plek om te wonen moet bieden. Ook daar maak ik me sterk voor.”

Maatschappelijk betrokken

Als geboren en getogen Zeddammer is Menting erg begaan met het reilen en zeilen in zijn dorp. Zijn ouders hadden er jarenlang een juwelierszaak en zelf is hij (steunend) lid van diverse verenigingen, zoals het gilde en de carnavalsvereniging. Bovendien is hij nauw betrokken bij het hertenkamp in het dorp. “Ik ben voorzitter van de Vereniging tot bevordering van het marktwezen in de gemeente Bergh, die al sinds 1916 bestaat. Volgende maand is het tien jaar geleden dat ik die taak heb overgenomen van mijn vader. Hij heeft het een jaar of vijftien gedaan. Mijn belangrijkste doel is om deze dierenweide te behouden voor ons dorp en toegankelijk te maken. Ik ben ook heel erg blij met onze Zeddamse sponsoren ‘voor Zeddam & door Zeddam’.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.