14 oktober 2021

CDA en CU-SGP willen namen weggevoerde joodse inwoners symbolisch adopteren.

De gemeente moet de namen van 48 weggevoerde en vermoorde joodse inwoners uit onze gemeente symbolisch adopteren. Daarvoor hebben het CDA en de CU-SGP in de raadsvergadering van 14 oktober een motie ingediend.

Het symbolisch kunnen adopteren van weggevoerde joodse inwoners is een initiatief van het Nederlands Auschwitzcomité. De gemeente betaalt hierbij 50 euro per naam van weggevoerde joodse inwoner. Het geld wat hiermee opgehaald wordt, wordt besteed aan het opzetten van educatieve projecten over de holocaust voor basisschoolkinderen en het bijwerken van het ‘holocaustnamenmonument’.

CDA’er Matthias Blankesteijn: ‘Ook in Nijkerk zijn er joodse inwoners weggevoerd en vermoord. Het blijft belangrijk om hen te herdenken. Door aan te sluiten bij dit initiatief benadrukken we dit en ondersteunen we voorlichting over dit belangrijke onderwerp.’

CU-SGP’er Jaco van Putten vult aan: ‘De viering van 75 jaar vrijheid is een goede aanleiding om aan te sluiten bij dit initiatief. Het is een waardevolle aanvulling op de aandacht die wij als gemeente al eerder hebben gegeven aan de gedeporteerde joodse inwoners uit Nijkerk.’

De motie werd medeondertekend door PRO21, de VVD en De Lokale Partij. Daarmee was er unaniem steun voor het voorstel en is de motie aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.