10 juli 2022

Lokale CDA-fractie aan provincie: Perspectief voor onze boeren

De lokale fractie van het CDA heeft een brief geschreven aan de Gelderse Statenfractie van de partij. Dit naar aanleiding van de presentatie van de stikstofplannen van het kabinet, die door de Provincie Gelderland uitgevoerd zullen moeten gaan worden.

‘’Door de plannen, en de wijze waarop deze gepresenteerd zijn, zitten veel boeren nu al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst, hebben zij gebrek aan perspectief en voelen zij zich niet gehoord. De plannen zoals zij gepresenteerd zijn voelen eenzijdig, onrechtvaardig en onrealistisch.’’ aldus de Nijkerkse CDA’ers. 

In de brief pleit de lokale fractie ervoor om de landelijke doelstellingen niet onverkort te vertalen naar onze gemeente. Dit zou volgens de christendemocraten ‘een kaalslag betekenen in het buitengebied. Dat kan en mag niet.’

De fractie vindt daarbij dat het Rijk zich zou moeten aansluiten bij de Gelderse aanpak, waarbij samen met de sector wordt gewerkt aan reductie, en niet andersom. In de brief pleiten de lokale CDA’ers daarnaast tegen onteigening en voor een evenredige bijdrage van alle sectoren, ook de luchtvaart en de industrie.

De fractie merkt daarbij op: ‘’Onze boeren zorgen voor voedsel en leveren een onmisbare bijdrage aan het beheer van ons buitengebied. Daarom is het belangrijk dat onze boeren een eerlijk en realistisch ontwikkelperspectief krijgen, op basis van feiten en haalbare scenario’s.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.