04 november 2021

VVD en CDA willen Individuele Studietoeslag invoeren voor studenten met een medische beperking.

Jolanda Nijeboer (VVD) en Pam van de Weijer-Feuerstein (CDA) hebben namens hun partijen een motie ingediend om de Individuele Studietoeslag in te voeren. Dit is een toeslag voor studenten die door een (medische) beperking geen mogelijkheden hebben om naast hun studie het minimumloon te verdienen. 

Jolanda Nijeboer: “Wij hebben gehoor gegeven aan een ingezonden brief aan onze raad van een studente uit Hoevelaken. We hebben hier zorgvuldig naar gekeken omdat de gemeente Nijkerk nog geen gebruik maakt van de mogelijkheid voor Individuele Studietoeslag, ondanks dat de overheid hier geld voor beschikbaar stelt. In de praktijk blijkt dat dit geld wordt ingezet voor andere re-integratiemogelijkheden, echter studenten kunnen wel een beroep doen op andere (beperktere) regelingen.”

Pam van de Weijer: “Het is belangrijk dat ook studenten met een arbeidsbeperking de mogelijkheid hebben om aan onze samenleving deel te nemen. Wanneer je 18 bent, hoort daar ook bij dat je financieel zelfstandige en verstandige keuzes leert maken. Wanneer je door je beperking niet aan het minimumloon komt dan kan deze Individuele Studietoeslag je daarbij helpen.”

De motie werd medeondertekend door CU-SGP, PRO21 en De Lokale Partij en daarmee werd deze motie, tijdens de raadsvergadering van 4 november 2021, unaniem aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.