29 september 2021

Column Huis aan Huis

Gouden Velden

door Karel van Bronswijk

Kent u het liedje “Fields of Gold” van Sting? Persoonlijk vind ik het een van de mooiste liedjes die zijn uitgebracht. Een liedje dat gaat over de gouden velden van het plaatsje Barley in Engeland met ongeveer 600 inwoners.

Ik stel me voor dat de zanger door de korenvelden loopt van het plaatsje. De schoonheid van de velden, probeert hij te vangen in woorden en componeerde er later de prachtige muziek bij.

De melodie vind ik zo mooi, dat ik er zelf al wel eens een tekst op heb willen schrijven. Helaas schuilt er in mij geen groot schrijver en heb ik het tot nu toe alleen maar bij “ denken over” gelaten.

De directe aanleiding is natuurlijk dat wij in onze omgeving ook van die prachtige “Fields of Gold” hebben.  Vooral in augustus en september is het natuurlijk niet voor niets dat er duizenden toeristen op de heidevelden van onze omgeving afkomen.

Ons “goud” is dan wel paars, maar het is er niet minder mooi om.

Hoewel, onlangs hielp ik mijn vader met het ophalen van de bijenkasten van de heide. Het was een goed jaar geweest voor de bijen op de heide. De plaatselijke imkers sneden diezelfde dag nog de raathoning uit de raampjes. De dollartekens zullen toch even in de ogen zijn verschenen, want deze honing is toch wel van de kostbaarste honing die er is. Met een goed heide jaar kunnen ze gemakkelijk hun hobby betalen. Het ziet er niet alleen uit als goud, volgens sommigen smaakt het ook zo.

Op goud moet je zuinig zijn. Zo ook op onze heidevelden. Afgelopen jaren hebben de fracties in de raad regelmatig aandacht gevraagd voor het heidebeheer. Ook ik mocht dit doen namens CDA lokaal.

Onze gemeente heeft heel wat hectares heide. Deze staat onder druk omdat de heide dreigt te verstikken door het pijpenstrootje. CO2 zorgt ervoor dat dit gras de overhand dreigt te krijgen. Goed heidebeheer, dus veel maaien en plaggen kan ervoor zorgen dat de heide het weer langzaam kan winnen van het gras.

Misschien gebeurt het nog wel eens. En ga ik net als Sting iets moois schrijven over onze gemeente. Ons goud, de heide zal dan toch zeker wel beschreven worden. Of moet ik dan iets gaan schrijven over het wuiven van het gras dat de heidevelden van onze gemeente heeft overgenomen. Nee toch!

Wij hebben in ieder geval het vertrouwen dat dat niet gaat gebeuren. Achteroverleunen is dus geen optie! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.