19 december 2018

De CDA-column 'Zeven zintuigen'

Elke week verschijnt er in Huis aan Huis Nunspeet een politieke column. In de editie van 18 december 2018 is de column geschreven door onze fractievorozotter Koos Meijer met als onderwerp:

Onze zintuigen

De decembermaand is bij uitstek de maand waarin maximaal op onze zintuigen wordt ingespeeld. December begint met de ‘zintuigenaanval’ rondom Sinterklaas, waarbij heel doelbewust de zintuigen van kinderen worden bespeeld. ‘Ik wil dat en dat eigenlijk ook’, een keuze maken blijkt vaak uiterst moeilijk. De kerstkoorts begint tegenwoordig al ver voor de adventstijd en houdt weken aan. Ogen, oren en handen kom je te kort om alles tot je te nemen. In het dorpscentrum klinkt de hele dag kerstmuziek uit de luidsprekers. Kerstversiering zie je in allerlei uitvoeringen op veel plaatsen, van klein tot groot en verlicht of juist niet. Kerstconcerten worden bezocht en in huis wordt de kerstsfeer naar ieders smaak ingevuld. En als de overtreffende trap van zintuigelijke ervaring het kerstdiner. Een activiteit waarin de ogen, de neus en de smaak gezamenlijk hard werken om ons zo goed mogelijk van al dat heerlijke eten te laten genieten. En dan moet de jaarwisseling nog komen!

Onze medemens

Maar naast onze vijf zintuigen zijn er ook nog ‘ons denken’ en ‘ons gevoel’. Naast de vijf zintuigen vormen deze twee ‘zintuigen’ het complete beeld dat we van onze omgeving hebben. Juist rond kersttijd kunnen het gevoel en het denken van eenieder bijdragen aan een fijnere en warmere wereld voor iedereen. Er zijn mensen -ook in uw en jouw omgeving- met Kerst en de jaarwisseling om uiteenlopende redenen alleen. Denk jij aan ze, heb je ze een kaartje gestuurd of een praatje met ze gemaakt? Heb je nagedacht of je bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw aan tafel gaat uitnodigen? Solidair zijn is een CDA-gedachtengoed en wordt in dit verband door de dichter Jules Deelder prachtig verwoord: ‘De omgeving van de mens is de medemens.’

Samen met jouw medemens fijne feestdagen gewenst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.