27 december 2021

De laatste

“Bel voor de laatste ronde!”, wanneer was het de laatste keer dat u die sluitingskreet hoorde? Dat woordje ‘laatste’ wordt heel vaak gebruikt. En door het zinsverband of in de spreektaal de klemtoon erop te leggen krijgt het woord ‘laatste’ ook nog eens een totaal verschillende lading.

Op zondag 13 december jl. schalmde het woord ‘laatste’ door de oren van miljoenen kijkers. In bijna de laatste bocht van de laatste ronde van de laatste race van het seizoen haalde Max Verstappen Lewis Hamilton in en won. Het was echt een geval van ‘wie het laatst lacht, lacht het best’. In het feestje daarna werd aan het einde nog wel geroepen “wil de laatste man het licht uitdoen”?

De weerman meldt in zijn dagelijkse weerpraatje dat het weer in de laatste dagen echt de donkere tijd voor Kerstmis was. En in 2022 staan we als gemeente stil bij het feit dat 50 jaar geleden de splitsing van de gemeente Ermelo in de gemeente Ermelo en Nunspeet een feit werd. Dat was in Nederland dan meteen de laatste keer dat er een grote gemeente werd opgesplitst.

Om deze bijna laatste column van 2021 nog wat extra lading mee te geven is het ook mijn laatste column als fractievoorzitter van CDA Lokaal. Ik heb er in de afgelopen 12 jaar de nodige columns, al dan niet onder een pseudoniem, met heel veel plezier geschreven. En ik hoop dat u ze ook met interesse gelezen hebt, soms met een lach, soms met een traan en wie weet, ook wel eens met een opkomende boosheid. Teksten roepen vaak emoties op en dat maakt het schrijven daarvan ook zo boeiend.

Na de verkiezingen op 16 maart 2022 ga ik nog voor een laatste keer mijn raadsstoel innemen om dan, hopelijk, fysiek afscheid te kunnen nemen van de gemeenteraad van Nunspeet. Mijn afscheid van de raad is dan zeker niet de laatste actie van CDA Lokaal, integendeel. Mijn opvolger Wichert Stoffer is er klaar voor en staat te trappelen om het stokje op geheel eigen wijze en in goede samenwerking met de fractie en andere partijen over te gaan nemen.

Wat rest in deze laatste column is iedereen, jong en oud, hele goede kerstdagen en een goede jaarwisseling 2021 – 2022 te wensen ondanks alle van kracht zijnde COVID-maatregelen. En ik voeg daar de vurige wens bij dat 2022 het jaar mag worden dat de stabiliteit en de onderlinge verdraagzaamheid weer het ‘normaal’ wordt en dat ook het laatste COVID-virus langzaam, maar zeer zeker, achter de horizon gaat verdwijnen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.