19 februari 2020

Karel van Bronswijk over 'Oorwurm'

Column in HaH Nunspeet van 18 februari 2020

Sommige liedjes blijven in je hoofd hangen. Soms hoor je ‘s ochtends op de radio een liedje dat je vervolgens niet meer uitje hoofd krijgt. Een “oorwurm” noem je zo’n liedje. Een van de liedjes die bij mij in mijn hoofd blijft hangen is een liedje van Skik: “Op fietse”.
Een liedje in het dialect dat Daniël Lohues in 1997 schreef. Een liedje waar hij beschrijft hoe mooi het Drentse landschap is. Op de fiets wordt elk stukje, wat de moeite waard is om te bekijken, in die provincie bekeken. Het liedje werd zo beroemd dat het afgelopen jaar op plek 318 van de top 2000 stond. Uiteindelijk is er zelfs een VVV-route uitgezet onder de naam Skik-route.

Ook wij wonen in een mooi gebied. En laten we eerlijk zijn, Drenthe is een mooie provincie, maar kan toch niet op tegen die mooie Veluwe? Zij hebben Bartje, maar Eibertje is toch veel leuker?

Wie wordt de Nunspeetse Daniël Lohues en heeft over een paar jaar ook een VVV- tocht achter zijn naam staan? Bezing al de mooie plekjes van onze gemeente. We zouden er bijna een prijsvraag aan vastknopen. De Veluwe staat immers weer op 1, maar dan moeten we niet stil blijven zitten. Niet stilzitten Onze gemeente zit niet stil. Om al die mooie gebieden te behouden is er wel onderhoud nodig. Ons heide wordt niet vanzelf elk jaar weer paars. Daar hebben we een goed heidebeheer voor nodig. Gelukkig is dat de laatste jaren weer actief opgepakt. Dat vraagt ook om beleid dat er goede fietspaden zijn waar je makkelijk “met de banden vol met wind” kan genieten. En ook de bossen moeten na een storm weer begaanbaar gemaakt worden. Niks “er gaat niets boven Groningen” of “I love Amsterdam”.

Nunspeet moet bij de rest van Nederland als een “oorwurm” “tussen de oren gaan zitten” Wie doet ons wat? Het CDA Nunspeet gaat er in ieder geval voor!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.