23 juli 2021

Vandalisme, wat kun je ertegen doen?

De Vandalen waren een uit Oost-Europa afkomstig Germaans volk dat in de vijfde eeuw door West-Europa trok en onder andere Rome plunderde. Het gedrag van die Vandalen leeft nog steeds voort onder de term ‘vandalisme’ en staat voor het zinloos en het baldadig vernielen van publiek eigendom, auto’s, enz. Iedereen kent de voorbeelden daarvan en als het dicht in je eigen buurt komt wordt men woest en verdrietig. Het verhalen van de schade is er meestal niet bij omdat de dader(s) al lang gevlogen zijn. Zelfs als er camerabeelden van zijn is het nog vaak lastig om uiteindelijk een schadevergoeding te krijgen.

Hufterproof is geen garantie dat vandalisme weg is

Ook de gemeente Nunspeet heeft last van vandalisme en wat men ook preventief doet, het lukt de vandalen steeds weer om zaken te vernielen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de openbare toiletunits op de Stakenberg. Na lang wikken en wegen en de nodige politieke druk van o.a. CDA Nunspeet Lokaal heeft de gemeente in 2020 besloten daar twee zogenaamde hufterproof uitgevoerde toiletunits te plaatsen. En daar wordt tot op de dag van vandaag door de vele bezoekers dankbaar gebruik van gemaakt in plaats van voor de kleine - en grote boodschap het bos in te gaan. Tenminste als de toiletunits niet defect zijn en dat gebeurt onophoudelijk. De gemeente doet er van alles aan om dat te voorkomen en heeft nu extra hufterproof dixies geplaats. Maar ja, die kunnen weer op z’n kant worden gelegd. Kortom, de wethouder en de betrokken ambtenaren weten eigenlijk niet meer welke maatregelen effectief zouden kunnen zijn.

Hoe kun je nu zo’n nuttige voorziening echt hufterproof maken?

Weet jij het? Deel je realistische oplossing met ons op hufterproof@cdanunspeet.nl en wij geven alle ideeën door aan wethouder Storteboom.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.