29 januari 2018

Waarom is er een stop op de verhuur grote zaal Kulturhus in Elspeet?

In de raadsvergadering van de gemeente Nunspeet van 26 januari jl. heeft raadslid Karel van Bronswijk namens de CDA-fractie vragen gesteld over de verhuur van de grote zaal in het Kulturhus. Het blijkt dat er een directe stop op de verhuur is gezet, maar niemand weet wie dat dan heeft bepaald. Dat vraagt dus om een uitleg.

De laatste weken is de CDA-fractie door meerdere verenigingen en organisaties benaderd met vragen over de verhuur van de grote zaal. De rode lijn in al die gesprekken is dat er problemen zijn om in Elspeet een geschikte evenementenlocatie te vinden. De situatie van de Oranjevereniging werd door Van Bronswijk als voorbeeld gesteld. Met Koningsdag willen zij graag een mooi programma neer zetten voor de Elspeetse gemeenschap. Voor de aubade en hun avondprogramma die ze houden voor de kinderen zijn ze tot nu toe aangewezen op de grote zaal van het Kulturhus. Omdat het onduidelijk is waar men voor reserveringen terecht kan, heeft men contact met de gemeente opgenomen. Daar kregen ze te horen dat, zolang de onderhandelingen lopen met een nieuwe gebruiker, de zaal niet meer te huren is.

Karel Van Bronswijk is van mening dat het begrijpelijk is dat de programmaraad van het Kulturhus geen nieuwe activiteiten onderneemt. Evenementen waarbij organisaties alleen de zaal willen huren vormen echter geen enkel risico en zouden gewoon in het Kulturhus gehouden moeten worden. Dus stelde van Bronswijk dat de gemeente Omnia aan zijn verantwoordelijkheid zou moeten houden om het gebruik van het gebouw in stand te houden. Dat laatste staat weliswaar niet meer in de nieuwe prestatieafspraken met Omnia, maar de antwoorden van de wethouder op hierover gestelde vragen gaven toch nadrukkelijk aan dat die prestatieafspraken er nog steeds staan. Fijntjes werd de wethouder door Karel nog aan zijn uitspraak herinnerd dat hij moeilijk mensen van de straat kan plukken. “Maar ze wegsturen is blijkbaar geen enkel probleem”, aldus Van Bronswijk. Wethouder van de Berg was verbaasd over de problematiek rondom de verhuur en hij gaat aankomende week in gesprek met Omnia. Wordt vervolgd dus!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.