23 november 2019

CDA brengt werkbezoek aan CêlaVita

       

Fractie en bestuur van het CDA Oldebroek hebben een werkbezoek gebracht aan CêlaVita in Wezep. CêlaVita bestaat sinds 1967. Vanaf 2012 is het bedrijf een onderdeel van McCain Foods Limited. Er worden koelverse aardappelproducten geproduceerd en is een belangrijke speler in Europa.

Doel van het bezoek was te ontdekken wat het bedrijf voor onze gemeente betekent en andersom. De delegatie werd ontvangen door mevrouw Marjan Skotnicki- Hoogland. Zij is sinds 1 december 2018 algemeen directeur. Het bedrijf heeft zo’n 300 werknemers, waarvan veel uit de directe omgeving.

Duurzaamheid is voor het bedrijf van belang. Zo is er een oplossing bedacht voor het lozen van regenwater op de riolering door het af te voeren naar een ondergronds krattensysteem onder de parkeerplaats. Ook doet CêlaVíta mee aan de verwarming van zwembad De Veldkamp. Dagelijks wordt zo’n 1400 kuub afvalwater met een temperatuur van 31 graden richting De Veldkamp geloosd. Daardoor hoeft het zwembad minder energie te steken in de verwarming van het water. Daarmee is nog niet alle restwarmte van het bedrijf gebruikt. CêlaVíta staat open voor initiatieven, om de rest van het afvalwater te kunnen gebruiken.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid voor energieoptimalisatie.

Andere zaken, die volop de aandacht binnen het bedrijf hebben zijn: veiligheid, klantgerichtheid, innovatie en personeelsbeleid. Voor de wat oudere werknemers bestaat de mogelijkheid voor een aangepast rooster. Dat is mooi, want het personeel is het bedrijf erg trouw en werkt soms al wel 30 of 35 jaar bij deze werkgever. Er is geen directe bemoeienis met de huisvesting van arbeidsmigranten.

Het CDA sprak de hoop uit, na het interessante bezoek, dat CêlaVita een goede bijdrage kan leveren aan de energietransitie, wellicht met steun (subsidie) vanuit de provincie en nog lang deel zal uitmaken van het bedrijfsleven in Oldebroek.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.