06 februari 2022

CDA op werkbezoek bij Bouwakker en Nagelhout

CDA op werkbezoek     

Een afvaardiging van het CDA Oldebroek  heeft donderdagmorgen 20 januari een bezoek gebracht aan Nagelhout in Hattemerbroek.

Nagelhout klompen is sinds 1912 een gespecialiseerd bedrijf in klompen. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een winkel met verkoop in van alles en nog wat, wat bijna nergens te vinden is. Sinds 1963 is het bedrijf uitgebreid met een snackbar. Op de zaterdagavonden kwam er vaak een grote groep jongelui in de schuur om spelletjes te doen en tv te kijken. Tijdens deze avonden werd er voor het eerst patat gebakken en hieruit ontstond het idee om een snackbar te beginnen. Deze kwam op de huidige plaats. Het begon eerst met een paar planken met daarop een gasstel en een petroleumstel. Op donderdagavond werden er door de meisjes uit de buurt aardappelen geschild, op vrijdag gesneden en voorgebakken. Op zaterdag werd dan de patat verkocht. Tot op heden is de snackbar op dezelfde plek gebleven.

Het bedrijf is een echt familiebedrijf, dat met trots en liefde wordt voortgezet van generatie op generatie. Sinds 2015 zwaait Zwiertje samen met haar kinderen Claire, Sebas en verdere medewerkers de scepter.

Zwiertje was daarnaast lid van het Toeristisch Platform Oldebroek. Het toeristisch platform heeft als doelstelling: “Het stimuleren van de aantrekkelijkheid van de gemeente Oldebroek voor toeristen, recreanten en eigen inwoners door het toeristisch product in onze gemeente verder te ontwikkelen.” Dit zou onder meer tot uiting kunnen komen in een betere bewegwijzering voor de toeristen en bedrijven!

Een tweede bezoek werd gebracht aan dorpshuis “De Bouwakker”. Het dorpshuis bestaat 53 jaar en is daarmee het oudste dorpshuis in de gemeente Oldebroek. De naam “De Bouwakker” verwijst naar de akkers van vroeger, waarop het gebouw nu staat en over de vruchten, die de gemeenschap van Hattemerbroek van het dorpshuis zou gaan plukken. In 1976 werd er een gymzaal bijgebouwd en in 1998 was er nog een grote renovatie/nieuwbouw

Op dit moment wordt de  vereniging De Bouwakker geleid door een drie koppig bestuur onder leiding van Driekus van de Essenburg.  Naast het bestuur en alle andere vrijwilligers is er ook nog een full time beheerder aanwezig : Henk Groeneveld. Henk wordt momenteel bijgestaan door Jeroen Hooijmaijers van de Smaakfactor uit Hattem. Het is de bedoeling, dat na de pensionering van Henk Jeroen het beheer gaat overnemen en vanuit “De Bouwakker” zijn cateringbedrijf gaat uitbouwen..
Dorpshuis “De Bouwakker” krijgt, in tegenstelling tot de andere dorpshuizen, geen subsidie van de gemeente. Tot nu toe was dat ook niet direct nodig. Maar om te zorgen dat het dorpshuis kan blijven bestaan en vooral een functie krijgt in de opvang van jongeren, zal  er geïnvesteerd moeten worden. Dus gemeente kom over de brug!

Al met al waren het voor het CDA plezierige en verhelderende bezoeken!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.