29 december 2021

Walter Leemreize nieuwe lijsttrekker CDA

‘We willen dat onze jongeren een goede en fijne plek krijgen in onze gemeente’

OOST GELRE- Tijdens de algemene ledenvergadering op 18 december jl. van het CDA in Oost Gelre is Walter Leemreize (54) gekozen tot lijsttrekker. Leemreize, samen met zijn vriendin woonachtig in Lichtenvoorde en vader van 3 dochters, is allerminst een onbekende in onze gemeente. Hij is voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde en in het dagelijks leven werkzaam als senior adviseur/projectleider bij de vakgroep ruimtelijke ordening van NCOD (Nederlands Centrum voor OverheidsDiensten). Leemreize is al decennia actief in het Oost Gelrese verenigingsleven

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

“In 2010 werd ik benaderd om me in te zetten voor het CDA. Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek maar ben geen christen. Ik ben een atheïst maar dat bleek helemaal geen belemmering. Het CDA heeft respect voor de joods-christelijke achtergrond van Nederland maar is een zeker ook een echte volkspartij. Ik ben zelf, net als het CDA, van de middenweg en de balans. De politiek past heel goed bij mij; ik ben groot voorstander van de gespreide verantwoordelijk. De bestuursvergaderingen van het CDA worden meestal in een café gehouden. Zoals bijvoorbeeld in een bovenzaaltje bij café De Barbier in Lievelde. Als we dan naderhand beneden aan bar zitten, horen  we wat er leeft bij de inwoners. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Het CDA heeft landelijk veel kritiek gekregen, vooral door de affaire Omtzigt. Lokaal heeft het CDA veel over zich heen gekregen inzake de zonneparken in Zwolle. Ben je bang dat de partij daarop afgerekend gaat worden?

“Veel kritiek is nog zacht uitgedrukt. Op landelijk niveau staat de partij er inderdaad slecht voor. De affaire Omtzigt is echt heel schadelijk geweest. Wij als CDA Oost Gelre omarmen nog steeds het gedachtegoed van Omtzigt; het gaat om de mens. Voor wat betreft de zonneparken in Oost Gelre kan het zijn dat het ons stemmen gaat kosten. Wij lopen echter niet weg voor onze verantwoordelijkheid. De hele raad heeft ingestemd met de mogelijkheid van zonneparken op maximaal 0,6% van de landbouwgrond. Als je instemt, dan kom je bij de uitvoering wel eens zaken tegen die je liever anders had gezien. Je kunt echter niet tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. Er is ook een grote groep die het wel met de gang van zaken eens is maar die hoor je niet. Het is vaak een kleine groep die het hardst schreeuwt. Het CDA was overigens wel de enige partij die heel vaak met de inwoners van Zwolle in gesprek is gegaan. Ik ben zelf ook niet bang voor een discussie. We zijn er primair voor het algemeen belang en dat gaat soms ten koste van een privaat belang; zo werkt onze democratie.”

Vier jaar geleden was jullie motto ‘Samen bouwen we verder’. Wat is het motto voor de komende periode?

“Het doel van verder bouwen hebben we dik gehaald. Overal en in elke kern is of wordt gebouwd! De komende tijd gaan we ons meer richten op de jeugd vooral ook in het belang van de ouderen in onze gemeente. Jongeren moeten hier op een goede en veilige manier kunnen opgroeien. Zonder drugs. Daar willen we met de jongeren over in gesprek; het drugsprobleem is ook in Oost Gelre groot, het is belangrijk om dat bespreekbaar te maken. We willen inzetten op betaalbare woningen voor onze jongeren en we willen dé stagehoofdstad van de Achterhoek worden. We hebben hier een hele belangrijke maakindustrie en er zijn heel veel handen nodig in de (ouderen)zorg en als we de jongeren hier willen houden, moeten we vooral inzetten op wonen. Want als er geen (jonge)handen zijn valt de boel stil. Natuurlijk blijven we ook vol inzetten op onze typische CDA-thema’s zoals leefbaarheid en goede voorzieningen in onze kernen en wijken, verenigingen, landbouw en goede zorg”

De kieslijst is behoorlijk verjongd, een strategische zet?

“We hebben inderdaad jonge mensen hoog op onze lijst staan. Op 2 staat Jeroen Gerretsen uit Groenlo en op 3 Judith Rotinck uit Lichtenvoorde. Beiden zijn begin 30. Dennis van Loon is ook begin 30 en Bram Polman is zelfs begin 20. Wij wilden heel graag vernieuwing en verjonging en dat is gelukt. We hebben nu 7 zetels in de raad en dat aantal willen we zeker behouden. De eerste 10 mensen op de lijst komen in aanmerking voor een plek in de gemeenteraad. Als we zeggen dat ons willen richten op de jongeren, dan moeten we ook mensen hebben die weten wat er speelt bij die groep. Het raadswerk vraagt veel tijd maar is ontzettend belangrijk. We hebben het jaarlijks over 70 tot 80 miljoen euro, dat is een enorme verantwoordelijkheid. Er is veel werk naar de gemeente overgeheveld en dat is heel breed. We zijn blij dat we zulke goede en gemotiveerde mensen op onze kieslijst hebben staan en we kijken uit naar de spannende gemeenteraadsverkiezing van 2022. We hopen natuurlijk op de stem van de jongere, maar ook die van de oudere inwoner van Oost Gelre. Want ook voor hun belang gaan we er voor zorgen dat de jongeren behouden blijven voor Oost Gelre.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.