07 maart 2022

Maak kennis met het CDA Oude IJsselstreek! #2: Guido Hakvoort

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Het vertrouwen in de politiek heeft in mijn optiek een dieptepunt bereikt. Of het nu de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek betreft. Mijn bijdrage staat los van welke politieke kleur iemand heeft. De bijdrage komt uit het hart van een raadslid dat zich thuis voelt bij de principes van het CDA. Rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit. Met uiteraard de broodnodige zelfreflectie.

Richting de gemeenteraadsverkiezingen spreken de diverse reacties op (social) mediakanalen boekdelen. Alsmaar scherper, giftiger, persoonlijker en bovenal steeds ongenuanceerder. Dit zit mij dwars. Hier heb ik oprecht last van. Het maakt het werk van raadslid zwaarder dan nodig is.

Maar het allerergst is het feit dat de politiek in zijn totaliteit hieraan zelf schuldig is. De landelijke politiek blinkt uit in het slechte voorbeeld geven. Er is een flinke verruwing gaande. Rollebollend proberen partijen hun eigen gelijk te krijgen. Kamerleden proberen hun eigen gelijk te krijgen. Afsplitsingen zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Dit vertaalt zich ook door naar de provinciale staten en de gemeenteraden. Politiek bedrijven op basis van de verschillen en niet op basis van de overeenkomsten.

Is dit alles onomkeerbaar? Neen! Het vertrouwen in de politiek moet van onderop herstelt worden. De gemeenteraden moeten laten zien hoe het wel kan. Dat kunnen wij als raad in onze gemeente. Daar wil ik mij  vol voor inzetten. Geen spelletjes spelen maar dat doen wat onze mooie gemeente Oude IJsselstreek en haar inwoners verder brengt. Samen met de inwoners, overige fracties en onze eigen fractie CDA Oude IJsselstreek. Ik hoop hiervan deel uit te mogen maken na de verkiezingen. De kiezers zijn aan zet 14, 15 en 16 maart.

Goed voorbeeld doet volgen. Wellicht vallen er dan ook een paar kwartjes in Den Haag.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.