08 oktober 2022

Samen één tegen eenzaamheid

Afgelopen woensdag vond op het DRU Industriepark de bijeenkomst ‘Samen één tegen eenzaamheid!’ plaats. Deze bijeenkomst heeft de Gemeente Oude IJsselstreek, samen georganiseerd met het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek (NOVA) en Movisie (landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken).

Aanwezig waren onder meer inwoners, wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, medewerkers van Sociaal Werk Oude IJsselstreek, van Wonion, Wmo-consulenten, raadsleden, fractieassistenten, De Bibliotheek Achterhoekse Poort en veel anderen namens samenwerkingspartners. Van het CDA Oude IJsselstreek waren wethouder Janine Kock en raadslid Ruben Driever aanwezig.

Het verminderen van eenzaamheid is een grote maatschappelijke uitdaging. Het antwoord op deze uitdaging ligt niet in handen van één organisatie. Vandaar dat het nodig is om de handen ineen te slaan, om de krachten te bundelen. Als gemeente zijn we aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid.

Bijna de helft van de 65-plussers voelt zich wel eens eenzaam. 39% daarvan is matig eenzaam en 9% (zeer) ernstig eenzaam. Cijfers waar wij als CDA van schrikken. Vanmiddag ging het vooral over eenzaamheid bij ouderen. Maar we realiseren ons goed dat er ook veel eenzaamheid is onder jongeren. En daarmee willen we eveneens aan de slag.

Er zat heerlijk veel energie in de zaal. We hebben samen een eerste stap gezet om eenzaamheid in Oude IJsselstreek te verminderen. Verbinding, ontmoeting en met elkaar in gesprek stond centraal. De aanwezigen werden in 5 groepen verdeeld en iedere groep werd verzocht na te denken over tips en oplossingen. Die werden dan opgeschreven op een bord.

De 5 thema’s waren:
1. Voorkomen van eenzaamheid
2. Bewustwording over eenzaamheid
3. Signaleren en bespreken van eenzaamheid
4. Ondersteunen en activeren bij eenzaamheid
5. Creëren van een sterk lokaal netwerk

Vragen die besproken zijn: "Waar en wanneer zien we eenzaamheid? Hoe maken we het bespreekbaar? En hoe zorgen we er samen voor dat eenzaamheid gaat afnemen?"
Hartstikke mooi om te zien dat veel mensen de handen ineen slaan. In november staat een vervolgbijeenkomst gepland, om de coalitie en plannen die daaruit voorkomen meer vorm te geven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.