Peter van de Wardt

Kandidaat

Geboren in Oosterbeek op 28 mei 1962. Opgegroeid in de stad Groningen en op 24 jarige leeftijd verhuisd naar de Achterhoek. Getrouwd met Elly Bruijel. Zij was de reden waarom ik naar de Achterhoek ben gekomen. Inmiddels hebben wij een gezin met 3 jong volwassenen. Een dochter van 23 (studeert af voor haar Master civiel techniek). Een dochter van 21 (studeert aan de Hogeschool Utrecht Nederlandse taal). En een zoon van 19. (studeert af MBO4 ICT) en gaat na de zomervakantie naar het HBO (Saxion in Enschede).

Na mijn elektrotechnische opleiding ben ik gaan werken bij de Pelgrim in Gaanderen. Na het faillissement van Pelgrim ben ik bij de DRU gaan werken. Naast mijn werk heb ik een werktuigbouwkundige opleiding gevolgd.

Na 7 jaar “Huttekearl” en de nodige reorganisaties heb ik een “sabbatical” genomen. Tijdens dit jaar heb ik gezocht naar een combinatie van werkervaring en levenservaring. Op 13 jarige leeftijd heb ik een ongeluk gehad waardoor ik mijn linker onderarm ben kwijtgeraakt. Ik heb na lang zoeken en solliciteren uiteindelijk werk gevonden bij Wedeo (nu Laborijn). Als teamleider heb ik op veel afdelingen, zowel intern maar ook op locatie, leiding mogen geven aan medewerkers “met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Omdat ik niet geloof in de kracht van beperkingen maar zoek naar de energie van kwaliteiten heb ik steeds vanuit mijn eigen levenservaring anderen geprobeerd te motiveren en stimuleren.

Sinds 2000 ben ik lid van het CDA. Begonnen in het bestuur ben ik in 2002 verkozen tot gemeenteraadslid. Dit werk heb ik 12 jaar gedaan waarvan de laatste 8 jaar als fractievoorzitter. Sinds 2014 ben ik uw wethouder. Ik doe dit werk met veel plezier en vind het belangrijk om samen met anderen een bijdrage te leveren aan onze samenleving en ons samen leven. Vanuit mijn christelijk geloof hecht ik veel waarde aan het woord “dienstbaar”.

Je leeft niet alleen voor jezelf, maar draagt ook een steentje bij aan onze samenleving voor onze naaste. Ik heb dan ook naast mijn politieke werk diverse bestuursfuncties gedaan. Kerkraadslid, lid van Medezegschapsraden onderwijs en bijgedragen aan activiteiten georganiseerd door school.

Mijn vrije tijd vul ik in met klussen in en om het huis, tuinieren en het bezoeken van concerten (o.a. blaasmuziek, klassieke – en orgelmuziek). Ik huur al 20 jaar een volkstuintje waar ik met name groenten op verbouw. Gedurende mijn jeugdjaren heb ik ook veel energie gestopt in een modelbouw spoorlijn. De laatste jaren heb ik daar wat minder tijd voor.

Zoals al geschreven is de rode draad in mijn leven “dienstbaar”. Ik wil graag, samen met anderen, bouwen en werken aan een samenleving waarin iedereen meedoet en mee kan doen. De afgelopen vier jaar heb ik portefeuilles gehad waarin ik volop energie kon stoppen vanuit mijn persoonlijke belangstelling en betrokkenheid. De participatiewet (Werk en Inkomen), Armoede / Meedoen, Schuldhulpverlening, Stadsbank, Voedselbank, etc. Daarnaast de portefeuille Vluchtelingen / statushouders, Onderwijs en Kunst en Cultuur.

Het DRU Industriepark heb ik opgepakt omdat onze gemeente naast de vele lokale activiteiten op het gebied van onderwijs, kunst en cultuur ook een “vlaggenschip” verdient waarmee we ons niet alleen lokaal maar ook regionaal en nationaal grensoverschrijdend op de kaart zetten en ons mee kunnen profileren. Ik ben trots op onze gemeente, met haar diverse kernen, de veelheid aan initiatieven die worden ondersteund en georganiseerd door een leger aan vrijwilligers. Samen samenleving betekent voor mij oprechte interesse in de ander en ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen en een steentje bijdraagt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.