01 oktober 2018

CDA Renkum reageert op "Perspectiefnota 2018 - 2022" van coalitie Renkum

Hieronder de volledige reactie van de CDA fractie Renkum op de door het college aangeboden perspectiefnota:

Bijdrage CDA Perspectiefnota 2018– 2022 Raad 26 september ‘18

Voorzitter, het CDA heeft kennisgenomen van de Perspectiefnota 2018 – 2022, waarin de vertaling van het coalitieakkoord te lezen is, en van de beantwoording van de gestelde vragen, waarvoor dank aan allen die daaraan hebben meegewerkt.

De perspectiefnota geeft ook een nadere uitwerking van het coalitieakkoord. Een ambitieus plan, waarbij wordt aangegeven dat er nog gezocht wordt naar alternatieve financieringsbronnen via het intergemeentelijk subsidiebureau. Voor co-financiering is er een reserve co-financiering ingesteld. Het is echter nog lang niet allemaal zeker dat de alternatieve financieringsstromen ook daadwerkelijk gaan stromen. Je kunt daar eigenlijk geen begroting op bouwen. De stormvastheid van de begroting van Renkum lijkt hiermee zijn tijd te hebben gehad. Daar komt nog bij de raadsbrief van 24 september, die ook al geen rooskleurig beeld schetst. € 600.000 tekort voor 2018 en voor de jaren daarna een tekort tussen de € 400.000 en € 500.000. Dat vraagt om maatregelen en prioriteiten stellen, ook binnen het coalitieakkoord.

U geeft de Raad in heroverweging om de perspectiefnota niet vast te stellen maar deze richtinggevend / ter kennisneming te behandelen. Het CDA is er altijd al voorstander van geweest om deze nota richtinggevend te behandelen waarbij het college de ruimte en de vrijheid, binnen de kaders die de raad meegeeft, om nog aanpassingen te doen. Zeker nu na het verschijnen van de septembercirculaire.

Het CDA heeft bij de VJN 2017, en bij de begroting 2018 al aangegeven grote zorgen te hebben over de post Personeel en Organisatie. Wij zijn inmiddels een ruim jaar verder, en hebben inmiddels een beeld wat er verbeterd moet worden. U heeft aangegeven met een plan van aanpak te komen dit najaar. Wij verwachten van u dat dit ook met de grootst mogelijke voortvarendheid wordt opgepakt. Wij verwachten een op deze tijd afgestemd personeelsbeleid waarbij ruimte geboden wordt voor ontwikkeling en mobiliteit en flexibiliteit! Daarbij moet er toch echt iets veranderen. Uitloopschalen zijn zeker niet meer van deze tijd en zijn een sta in de weg om te kunnen hervormen. Renkum is zo ongeveer de laatste gemeente die dit beloningssysteem nog hanteert. Waarom lukt het ons niet om ook dit punt te hervormen? Ook hier verwachten wij voortvarend en adequaat optreden van het college. Ook het ziekteverzuimpercentage zal verder naar beneden moeten. Ook hier ligt er een opgave voor het College, zeker wanneer dit arbeid gerelateerd is. Genoeg onderzocht, aan de slag nu.

U vraagt ons kaders mee te geven voor de begroting.

Als eerste geven wij wederom aan dat de Zorg toereikend en adequaat verleend moet worden. Dat houdt niet in dat er niet gestuurd kan worden op de kosten. De vraag komt daarbij wel op of Renkum wel kan sturen of dat alles via de regio wordt beslist.

Er zijn ook gemeenten die goede zorg verlenen en waarbij het beschikbare budget uitgangsput is geweest. Ook daar zou eens naar gekeken kunnen worden.

Een volgend punt is dat voorkomen moet worden dat Renkum onder preventief toezicht wordt geplaatst. Dit vraagt om de nodige investeringen op onderhoud. Ook de financiën zullen op orde moeten zijn. Het CDA ziet de nodige voorstellen hiervoor bij de begroting met belangstelling tegemoet.

Dan voorzitter een punt waarvan wij ons afvragen of de ambtenaren belast met de uitvoering van onderhoud / renovatie en reconstructie van wegen bekend zijn met het geratificeerde VN-verdrag toegankelijkheid. U heeft onlangs een brief mogen ontvangen van een inwoner van onze gemeente, waarbij de situatie in de Weverstraat werd aangeven als een afgerond project waarbij zijns inziens onvoldoende rekening is gehouden met de uitgangspunten van dit verdrag. De filmpjes op facebook en twitter spreken voor zich. Wat gaat u hieraan doen?

Dan het wegenonderhoud. Wij hebben al aangegeven dat de provincie nadrukkelijk kijkt hoe Renkum omgaat met het onderhoud wegen. De vraag die opkomt is : Geven we het geld uit aan de juiste knelpunten? Dat er een extra impuls moet komen is helder. Wij verwachten van het college dat er een duidelijk plan van aanpak komt voor het onderhoud zodat we weer op het afgesproken niveau komen.Een ander punt van aandacht van het CDA is het tegengaan van sluipverkeer door onze dorpen. Met name de dorpen Renkum en Heelsum hebben in toenemende mate last van sluipverkeer dat het knooppunt grijsoord mijdt. Dit speelt met name aan de westkant van Renkum en de oostkant van Heelsum. Zeker het zware doorgaande vrachtverkeer hoort hier niet. Wij verwachten dat het college hier passende maatregelen treft om dit gedrag te ontmoedigen,

Dan vraagt het CDA toch om extra middelen om de sociale cohesie in de dorpen te vergroten en te ondersteunen. Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd op de subsidies. Wij pleiten ervoor om toch een waarderingssubsidie in te voeren voor verenigingen waaronder de muziekverenigingen. Zij kampen met de nodige financiële problemen en kunnen hun exploitatie nier meer of nauwelijks rondkrijgen. Waarom kunnen zij in Renkum geen ondersteuning krijgen terwijl andere gemeente het verenigingsleven juist koesteren en financieel ondersteunen. Het verenigingsleven is in Renkum verschraalt en zou juist in deze tijd moeten bloeien.

Dan missen we van het College toch een alinea in deze perspectiefnota wat zij nu gaan doen aan de overlast van Parenco. Wij zien nog steeds onvoldoende inzet van u. De inwoners van Renkum die dagelijks deze overlast ervaren, verwachten dat u regie neemt op dit dossier! Pak de regie dan ook. Doe deze zaak niet af door aan te geven dat u hier geen verantwoordelijkheid in heeft en vervolgens doorverwijst naar de provincie. Dit kan echt niet zo voortduren. Ook de CDA-fractie verwacht dat de verantwoordelijk wethouder zijn verantwoordelijkheid oppakt door actief te acteren en naast de inwoners te gaan staan. Dat heeft hij toch ook beloofd in zijn verkiezingscampagne? En ja, het is een moeilijk dossier. Maar een goed regisseur kan transparant aangeven waar hij precies tegen moeilijkheden aanloopt, en wat hij

vervolgens toch weer gaat doen om zijn stip op de horizon – weer een leefbaar dorp – te bereiken.

Dan geeft u aan dat er een nieuwe woonvisie komt. Het CDA verwacht van het college dat daar aandacht komt voor betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Zo stellen we ook jongeren uit Renkum weer in de gelegenheid om na hun studie weer naar Renkum terug te keren. Te vaak horen we dat zij naar buurgemeenten moeten uitwijken omdat er geen geschikte betaalbare woningen in Renkum voor hen te vinden zijn. Ook kunnen jongeren dan makkelijker hun taak als mantelzorger op zich nemen wanneer zij dichter bij hun ouders kunnen wonen.

Daarbij komt ook dat wij het versnellen van de woningbouwopgave als een belangrijke katalysator zien voor het verbeteren van de leefbaarheid in onze dorpen. Naast jongeren dient er aandacht te zijn voor het faciliteren van de uitbreidingswensen voor gezinnen met kinderen. Wij zien graag dat dit graag vertaald in de nieuwe woonvisie waarin concrete voorstellen voor concrete projecten zijn opgenomen.

Ook in het kader van de uitvoering van het economisch en toeristisch beleid, vraagt het CDA om nu toch eens na te denken over citymarketing. Zeker als we onze gemeente als toeristische locatie of als woongemeente voor jonge gezinnen beter op de kaart willen zetten. Voorbeelden van gemeenten die hun kernkwaliteiten goed op de toeristische kaart zetten zijn er volop. En omdat onze kernkwaliteiten beter zijn dan van vele andere gemeenten – airborne, onze prachtige omgeving en dorpen – moeten wij dat ook kunnen.

Voorzitter, afsluitend, de financiën baren onze grote zorgen. Het CDA roept u op tot transparantie en realisme. Als het College niet helder is in welke prioriteiten echt worden opgepakt en hiermee ook de eindstreep wordt gehaald, kan dat voor onze mensen in de organisatie demotiverend werken en misschien zelfs cynisme voeden. Er ligt een forse opgave bij u als college om te werken aan een gezond financieel beleid, zodat de begroting weer de nodige veerkracht heeft om het gewenste beleid uit te voeren en tegenvallers kan opvangen.

Wij wensen u hierin veel succes bij de uitvoering.

Tot zover de bijdrage van de CDA fractie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.