15 mei 2020

Plan voor verplaatsen Front Office gemeentehuis naar Plein 1946

Met een levendiger Plein 1946 én een duurzame voortzetting van het gebruik van het huidige gemeentehuis slaat de gemeente Renkum tenminste twee vliegen in één klap. Er dient zich op dit moment een unieke gelegenheid voor om de front-office van de gemeente onder te brengen in het Oude Postkantoor op Plein 1946.

Een verhuizing van de front-office van de gemeente, zoals deze als optie wordt genoemd in de Centrumvisie, zou betekenen dat de begane grond van het huidige gemeentehuis verhuurd kan worden om zo opbrengsten te genereren. De Raadzaal en overige gemeentelijke vertrekken blijven in functie, terwijl ook de omgeving en het gebouw zelf volledig intact blijven. In het Oude Postkantoor zijn talloze mogelijkheden. Naast de loketfunctie is er ruimte voor een etalage met wisseltentoonstellingen voor bijvoorbeeld Historisch Genootschap Redichem, Stichting voor Heemkunde, Vrienden van Museum Veluwezoom en het Museum Veluwezoom of lokale kunstenaars.

Ook kunnen verenigingen, lokale musea en de gemeente zelf deze etalage gebruiken voor mededelingen en krijgen ondernemers de mogelijkheid zich te presenteren. Er is ruimte voor een openbaar toilet een VVV-balie. Het Oude Postkantoor kan als goed voorbeeld van de Wederopbouw-architectuur duurzaam worden behouden. Ondernemers krijgen meer 'consumententraffic' in de Weverstraat en omgeving, waarbij als uitgangspunt moet dienen dat er geen parkeerplaatsen vervallen en dat de parkeerdruk vanwege de baliefunctie niet toeneemt.

Dat is de kernboodschap van het plan dat het CDA bij de behandeling van de Centrumvisie Oosterbeek graag een stap verder wil brengen. Coen Geerdes, fractievoorzitter van CDA Renkum: ‘We bouwen graag voort op de basis voor het plan die in de Centrumvisie is gelegd. Er is een groeiende lijst met sympathisanten uit verschillende gelederen voor dit plan. Ook de eigenaar staat achter de plannen. We gaan bij de aanstaande behandeling van het onderwerp aan het college vragen om dit idee een stap verder te brengen. Omdat het om de gemeentelijke front-office gaat, is logischerwijs de politiek nu ook mede aan zet. We zetten er hoe dan ook op in dat dit fantastische initiatief onderdeel gaat worden van het maatschappelijk debat over de toekomst van het gemeentehuis en Oosterbeek-centrum rondom Plein 1946. Wat het CDA betreft, worden hiermee minstens twee vliegen in één klap geslagen.’

Positie CDA in de discussie

Het Renkumse college is de mogelijkheden aan het verkennen om de gemeentelijke organisatie te verhuizen. Het huidige gemeentehuis dateert uit 1966 en is sinds 2004 een gemeentelijk monument. In de huidige staat voldoet het niet  aan de benodigde eisen. Het CDA heeft er geen doekjes om gewonden dat de partij een vertrek van de gemeente uit het gemeentelijke monument niet zitten. Het huidige unieke gebouw sluit aan op de historische bouwstijl  en identiteit van Oosterbeek. Bovendien moeten we de budgettaire consequenties in de huidige onzekere omstandigheden,  een  financieel-economische crisis in het vooruitzicht, in acht nemen.

De vlag ging daarom uit bij het CDA toen het de concept-centrumvisie van de gemeente onder ogen kreeg, met daarin daadwerkelijk verwoord de mogelijkheid om de front-office van de gemeente onder te brengen in het Oude Postkantoor op Plein 1946. Hiermee neemt ook de aannemelijkheid van het behoud van het huidige gemeentehuis als voorkeursscenario verder toe.

Een verhuizing van de front-office van de gemeente, zoals als optie wordt genoemd in de Centrumvisie, zou betekenen dat de begane grond van het huidige gemeentehuis verhuurd kan worden om zo opbrengsten te genereren. De Raadzaal en overige gemeentelijke vertrekken blijven dan in functie, terwijl ook de omgeving en het gebouw zelf volledig intact kunnen blijven na een stevige opknapbeurt (en verduurzaming). Bijkomend voordeel is de mogelijkheid van volgtijdige uitvoering van de hele renovatie.

Het plan in het kort

1.  De huidige ruimte aan loketfunctie van het gemeentehuis past ruim in het Oude Postkantoor;

2. De locatie van het pand ligt midden in het centrum, is direct aanvaardbaar (staat al ruime tijd leeg) en het pand is gemakkelijk toegankelijk voor het (oudere) winkelend publiek;

3. De loketfunctie brengt met samen met andere functies de levendigheid op Plein 1946 weer terug en maakt het mogelijk de gemeentelijke dienstverlening dicht bij de mensen te brengen;

4. Het Oude Postkantoor blijft voor autoverkeer gemakkelijk toegankelijk, tenminste de bestaande parkeerplaatsen blijven en er komen enkele invalidenparkeerplaatsen dichtbij de ingang;

Wat kan er in het Oude Postkantoor

Daarnaast is er in het plan, zoals op de tekening te zien is, meer ruimte dan alleen voor een gemeentelijk loket. In het plan zijn een postkantoorfunctie en een pinautomaat voorzien. Ook blijft de huidige horeca aan de achterzijde (Poststraat) bestaan. Vanuit deze horecavoorziening kan ook een terras aan de voorzijde (uitkijkend op de Utrechtseweg) worden bediend. Verder is er ruimte voor een VVV-kantoor, een openbaar toilet en de mogelijkheid voor muziekuitvoeringen, lezingen en vergaderingen, zowel binnen als buiten.

In het Oude Postkantoor zijn er naast de gemeentelijke loketfunctie talloze mogelijkheden. Zo is er ruimte voor een etalage met wisseltentoonstellingen voor het Historisch Genootschap Redichem, Stichting voor Heemkunde, Vrienden van Museum Veluwezoom en het Museum Veluwezoom of lokale kunstenaars. Ook kunnen verenigingen, lokale musea en de gemeente zelf deze etalage gebruiken voor mededelingen en krijgen ondernemers de mogelijkheid zich te presenteren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.