Ruimtelijke ontwikkeling, bouwen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling
Het gemeentelijk beleid ten aanzien van de ruimtelijke ordening is gericht op behoud en zo mogelijk verhogen van het niveau van de leefbaarheid in Renkum.
Deze doelstelling is te benaderen vanuit diverse invalshoeken:

Keuzes CDA:

1.    Het behoud en beheer van het landschap voor recreatie in de directe woonomgeving en     voor het toerisme van buitenaf.

2.    De inrichting van de dorpen als aantrekkelijke woonomgeving.

3.    De verlevendiging van onze winkelstraten, vergroten van de aantrekkelijkheid.

4.    Het bevorderen van een vitale uitstraling van onze bedrijfsterreinen.       
 

De visie en besluiten zijn gebaseerd op een beeldkwaliteitsplan en vervolgens geborgd in bestemmingsplannen.


Ontwikkelplannen
Demografie is leidraad bij de afweging van de ontwikkeling van bouwplannen. Het onderzoekrapport naar de bevolkingsgroei van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit december 2012 voorspelt een stabilisatie tot een lichte afname van onze bevolking bij ongewijzigd beleid tot 2030. Het is een uitdaging voor de gemeente daar in de planvorming een wending aan te geven ten behoeve van de leefbaarheid, de vestiging van winkels, het verantwoord ontwikkelen van voorzieningen voor sport, cultuur en dergelijke. Renkum is een aantrekkelijke woonomgeving, het is in ieders belang om dat uit te dragen.
 
In de nieuwe raadsperiode moet een besluit komen voor de uiteindelijke bestemming van het schoolgebouw aan de Talsmalaan in Oosterbeek. De eerste optie voor het CDA is wonen plus, dat is een faciliteit voor sociale of culturele functie naast wonen. De realisatie van de plannen voor het opwaarderen van de Weverstraat en de besluitvorming over de bouwplannen in Oosterbeek-Hoog moeten tot een afronding komen.
Voor Renkum – centrum een definitief inrichtingsplan tot stand brengen met de inbreng van de taskforce, eventueel met inbegrip van het voormalige café Van den Born. Ontwikkelen van de integrale visie op het gebied omsloten door Utrechtseweg, Groeneweg, Maatweg en Don Boscoweg. Voor de op termijn vrijkomende schoollokaties in Renkum alternatieve gebruiksmogelijkheden in kaart brengen. Pas als die mogelijkheden er niet zijn komen de opties voor andere bestemmingen aan de orde.

In Heelsum wil het CDA nieuwe initiatieven met betrekking tot de mogelijkheden voor de locatie ‘Van de Bovenkamp’.

Voor verschillende gebouwen en locaties met een bouwbestemming wil het CDA bezinning op een toekomstgerichte bestemming. Het betreft o.a. in Doorwerth een nieuwe functie of herbestemming van de locatie “Mooiland”,  in Heveadorp de  “Westerbouwing” als centrum ten behoeve van Landschap, Kunst en Cultuur, De Hemelse Berg in Oosterbeek. Het CDA hecht aan het uitwerken van plannen met de eigenaren en eventueel inbreng van betrokken burgers. Onbestemde leegstand leidt tot verloedering en doet afbreuk aan de omgeving.

In Wolfheze zijn de bestemmingsplannen voor uitbreiding en nieuwbouw vastgesteld. Het CDA hecht er aan dat de geldende bestemming op (voormalige) winkelpanden gehandhaafd blijft om de (her)vestiging van bedrijven niet te blokkeren.

 
Buitengebied
Renkum hecht groot belang aan de waarden van landschap en natuur, die vormen de ruimtelijke kwaliteit. Renkum is grotendeels opgenomen in Natura2000 en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en heeft daardoor zeer beperkte mogelijkheden voor uitbreiding van (agrarische) bedrijvigheid. Het CDA pleit voor verkenning van de mogelijkheden voor uitbreiding van recreatie en toerisme in het buitengebied, in het bijzonder de visie op de waterrecreatie langs de Rijnoever.  

Het huidige Landschapsontwikkelingsplan loopt tot 2016. Het CDA hecht aan een nieuw Landschapsontwikkelingsplan voor de daarop volgende tien jaren.

Keuzes CDA:

1.    Besluiten over bestemming schoolgebouw Talsmalaan.

2.    Opwaardering Weverstraat Oosterbeek.
 
3.    Integrale visie gebied Utrechtseweg, Groeneweg, Don Boscoweg en Maatweg.

4.    Opwaardering en herinrichting Renkum – Centrum en voormalig café Van den Born.

5.    Mogelijkheden en kansen inventariseren en faciliteren voor de locatie Mooiland.
 
6.    Zoeken naar alternatieve gebruiksmogelijkheden voor vrijkomende schoollocaties,     daarna eventueel herontwikkeling beoordelen.
   
7.    Voortzetting uitwerking plannen Westerbouwing.

8.    Handhaven winkelbestemming op panden in Wolfheze.

9.    Ontwikkelen recreatiemogelijkheden Rijnoever (watersport).

10.    (Agrarische) bedrijvigheid, recreatie en toerisme in het buitengebied van de gemeente     wordt, onder het zoveel mogelijk waarborgen van de natuurwaarden, als passend in het     buitengebied gehandhaafd en bevorderd.

11.    Het Landschapsontwikkelingsplan herijken.



Bouwen en wonen

Nieuwbouwplannen
Ambitie tonen om de geprognotiseerde gematigde krimp van de bevolking het hoofd te bieden met het uitdragen van de aantrekkelijke leefomgeving van deze gemeente.
 

Woningdifferentiatie
Verscheidenheid in het woningaanbod, afgestemd op de vraag, blijft nodig en vereist planologische aandacht en creativiteit. Uitgangspunten dienen te zijn openheid, toegankelijke creatieve en speelse invulling. Goede voorbeelden van een dergelijke opzet zijn de plannen Heidestein te Heelsum, Bergerhof te Renkum en Tussen de Lanen in Doorwerth, die in de vorige en huidige raadsperiode zijn gerealiseerd.

Het CDA wil dat de gemeente de woningbouwcorporaties aanspreekt op actualiseren van de woningvoorraad zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin.

De woningen moeten aansluiten op de gevraagde functionaliteiten, met oog voor de consequenties van de vergrijzing (stallen scootmobiel en dergelijke).

Verzorgingshuizen vragen naar hun visie op de ontwikkelingen die een leegstand van 30% in die sector voorspellen. Hoe anticiperen zij daarop en wat staat de gemeente te doen?

Keuzes CDA:

1.    De voorspelde krimp van de bevolking in de gemeente met gepaste maatregelen zien af te     wenden. De leefomgeving van Renkum is aantrekkelijk voor burgers van buiten de     gemeente om zich te vestigen, derhalve, profileren van de gemeente Renkum als     woongemeente bij uitstek in de regio Wageningen/ Arnhem/Nijmegen.

2.    Kansen voor vernieuwing liggen vooral in herstructurering, inbreiding en renovatie van     oudere delen van woonwijken.

3.    De verlevendiging van onze winkelstraten, vergroten van de aantrekkelijkheid.


 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.