Werk en bijstand

Betaald werk is de beste vorm van sociale zekerheid. Langdurige werkloosheid is voor veel mensen een tragedie; het inkomen daalt, het sociaal netwerk brokkelt af en de prikkeling tot activiteit wordt steeds minder. Het CDA zet zich in op een zo groot mogelijke uitstroom naar werk! Belemmeringen om aan de arbeidsmarkt deel te nemen worden waar mogelijk weggenomen.

Uitkeringsgerechtigden moeten in de opinie van het CDA meer dwingend worden begeleid naar de arbeidsmarkt; tegenover het recht op een uitkering staat de plicht van uitkeringsontvangers om zo snel als mogelijk uit de uitkeringssituatie te geraken door een aanbod van werk of van scholing te accepteren. Voor diegenen die niet mee kunnen in het reguliere arbeidsproces zijn inspanningen vereist van de gemeente en maatschappelijke organisaties gericht op andere vormen van (maatschappelijke) participatie, bijv. bij Permar.

Bijzondere aandacht verdienen in dit geval de Wajongers, die als gevolg van het landelijk beleidswijziging in de WWB terecht komen.  

Een bijstandsuitkering moet er een goede balans zijn tussen de ouderlijke zorgplicht voor het kind en het zich beschikbaar stellen voor de arbeidsmarkt. Het CDA erkent dat het voor deze groep moeilijk is om zorg en opvoeding van kinderen te combineren met een baan. (Gedeeltelijke) ontheffing van de sollicitatieplicht blijft voor deze groep mogelijk. Maatwerk staat hier voorop!  

 

Keuzes CDA:

1.    Inzetten op een zo groot mogelijke uitstroom naar werk.

2.    Dwingende toeleiding naar de arbeidsmarkt. Nieuwe initiatieven om mensen naar     werk te begeleiden, ontplooien of bestaande initiatieven uitbreiden

3.    Alternatieve vormen van participatie voor hen die niet mee kunnen in het arbeidsproces.     (werkbedrijf)

4.    Een traject voor de jongeren van 18-27 jaar met specifieke opleidingstrajecten naar een     reguliere baan.

5.    Maatwerk voor eenoudergezinnen ten behoeve van de opvang in het gezin

6.    Uitbreiding van werkgelegenheid creëren door een actief ondernemingsbeleid te    voeren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.