16 februari 2018

Energieregisseur en Open Club-aanpak voor Rhedense sport

Energieregisseur en Open Club-aanpak voor Rhedense sport
CDA Rheden zet in op duurzaamheid en centrale rol sportclubs


Voor de komende jaren zet CDA Rheden in op het verduurzamen van de Rhedense sportaccommodaties. Door het aanstellen van een energieregisseur verwacht de partij energiebesparende maatregelen in kaart te brengen en door te voeren. Daarnaast ziet deze partij een rol weggelegd voor de sportvereniging als centrale ontmoetingsplek in een dorp/ wijk.
Een sportvereniging die naast de eigen sport andere activiteiten aanbiedt met en voor andere betrokkenen uit de buurt, liefst de hele dag door.

Energieregisseur voor sport
Opvallend punt uit het CDA verkiezingsprogramma 2018-2022 ‘Goed voor elkaar’ is het aanstellen van een energieregisseur voor de sport op projectbasis. Hij of zij moet de verbinding leggen tussen sportverenigingen, ondernemers en de gemeente. De regisseur gaat in gesprek met de gemeente en sportclubs om wensen op het gebied van opwekken en besparen van energie te inventariseren, voorlichting te geven en betrokkenen wegwijs maken in de wereld van subsidies en regelingen. Na het moderniseren van de sportparken is het verduurzamen ervan een logische vervolgstap.

Open Club-aanpak
Een Open Club is een ontmoetingsplek waarbij een sportvereniging eigen leden, andere regelmatige bezoekers van de club en buurtbewoners uitnodigt om te sporten of voor andere activiteiten, om zo bij de vereniging betrokken te raken en te blijven. Doorontwikkeling naar een Open Club biedt mogelijkheden om andere doelgroepen aan je vereniging te binden en nieuwe inkomsten en vrijwilligers aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan sporturen voor speciale doelgroepen, kaartavonden, een gymclubje senioren, buitenschoolse opvang, bijles school, onderdak geven aan loopgroepjes, etc. Een open club is zelfredzaam, ondernemend en richt zich op een lange termijnvisie en staat daarom nooit stil. Met beide speerpunten zoekt CDA Rheden aansluiting bij landelijk en provinciaal beleid voor vitale sportparken en sportverenigingen.

Sportdebat Energieregisseur en Open Club-aanpak maken deel uit van een breder pakket voorstellen van CDA Rheden voor het stimuleren van sport, bewegen en het verenigingsleven. Deze zullen worden toegelicht tijdens het sportdebat op 26 februari a.s. 19.30 uur in het gemeentehuis in De Steeg. Meer info: www.cda.nl/gelderland/rheden/standpunten/verkiezingsprogramma

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.