Vooruitblik CDA Rheden 2018-2022 algemeen

CDA Rheden 2018-2022 algemeen

Van nature zijn mensen sociale wezens. In het gezin, bij de kerk, een sportclub of in de buurt: we willen ergens bij horen.

De gemeente is voor het CDA vooral een gemeenschap waarin mensen samen leven. Voor een sterke samenleving zijn juiste verhoudingen tussen samenleving, markt en overheid nodig. In die samenleving staan mensen centraal – betrokken inwoners die met elkaar samenleven, werken en bouwen aan een gemeenschap. Burgerschap vraagt om een gedeeld besef van waarden en normen, van rechten en plichten. Daarbinnen ontstaat de ruimte voor solidariteit en voor verschil in opvattingen, ambities en vaardigheden.

Het CDA staat voor de gedeelde waarden die ons verbinden, voor de traditie van gerechtigheid, tolerantie en verantwoordelijkheid en voor de Joods-Christelijke wortels die ons land hebben gevormd. In een onrustige wereld vormen juist deze gedeelde waarden en tradities de identiteit van onze samenleving. Juist daarom wil het CDA onze waarden en tradities beschermen en doorgeven in opvoeding en onderwijs.

In de, door ons gewenste, Rhedense samenleving richten mensen met elkaar hun leven in via familie of gezin, buurt, vereniging, geloofs- of andere gemeenschappen. We zorgen en werken voor elkaar en met elkaar. Gemeentelijke overheid en de markt zijn, in onze visie dienstbaar aan de samenleving, en niet andersom!

In die sterke samenleving staat niemand er alleen voor. Dat geldt als eerste voor ons eigen thuis in familie en gezin, waarop je altijd terug kunt vallen, waar we elkaar helpen een verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Die belofte van zorg voor elkaar doen we ook als samenleving. Als iedereen weer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven en dat van anderen, vormen we met elkaar die samenleving waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten en waar de zorg voor onze ouderen, zieken en gehandicapten goed geregeld, en waar mogelijk onderling vormgegeven is. 

Christendemocraten hebben een christelijk mensbeeld. Daarin staat centraal dat je niet voor jezelf maar voor een ander leeft. Daar past geen anonieme wijk bij en geen gemeente die alles voor ons regelt. Wij kiezen bewust partij voor de samenleving. Wij geloven in het oplossend vermogen van mensen en organisaties zelf, we geloven in de kracht van de gemeenschapszin in al de zeven dorpen in onze gemeente. Van Spankeren tot Velp, van Laag Soeren tot Rheden, van Ellecom tot De Steeg en Dieren

De keuzes voor de lokale samenleving die we door willen geven, vertalen we ook in een eerlijke economie. Waarbij we stevige lessen hebben getrokken uit de economische crisis die ook veel inwoners in onze gemeente en de gemeente zelf geraakt heeft. In de eerlijke economie kiezen we voor eerlijke kansen voor iedereen en oplossingen voor de lange termijn. Ons plan voor een eerlijke economie versterkt de basis voor de welvaart en het welzijn van de komende generaties. Dat betekent dat we nu verstandig moeten investeren in de economie van morgen: in kennis, innovatie en duurzame groei.

Niet alles van waarde is in geld uit te drukken. Daarom vindt het CDA Rheden dat duurzaamheid een prominente plek dient te hebben in het gemeentelijk beleid.

Daarbij is het niet zo dat de gemeente dit allemaal van bovenaf gaat regelen, vanuit een soort almachtige probleemoplossende rol, maar de overheid helpt initiatieven vanuit de samenleving ruimte geven en mogelijk maken. 

Met deze voorstellen gaan wij werken aan een gemeenschap waarin iedereen mee kan doen, nu en ook de komende generaties.

We verzetten ons tegen zaken die de samenleving aantasten, zoals criminaliteit, drugsgebruik en alcoholmisbruik. Met goede ondersteuning helpen we mensen die aan de kant staan. Voor gezinnen, die hard in hun portemonnee worden geraakt, zetten we ons als gezinspartij extra in.

De gemeente is de overheid die het dichtst bij mensen staat. Een sterk CDA verzet zich tegen het denken in termen van 'groot, groter, grootst'. We hechten daarom aan de identiteit van onze dorpen, aan de kracht van onze gemeente. 

Als CDA willen we daarvoor vijf bewegingen in onze samenleving inzetten:

1)        Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving;

2)        Van grenzen naar ruimte: minder regels en meer mogelijkheden;

3)        Van nazorg naar voorzorg: voorkomen is beter dan genezen;

4)        Van polarisatie naar participatie: mensen samen brengen via werk en school;

5)        Van verbruiken naar waarderen: niet alles van waarde is in geld uit te drukken.

Deze vijf bewegingen willen we in de hoofdstukken hierna vertalen naar de herkenbare thema’s in onze gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.