16 mei 2017

Coffeeshop beleid op de schop?

Het beleid met betrekking tot coffeeshops in de binnenstad van Tiel roept bij het CDA veel vragen op. Met name de verkeersproblematiek en andere vormen van overlast zijn ons een doorn in het oog. Voor het CDA aanleiding om samen met de PvdB en de VVD middels een Artikel 41 brief schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. Deze brief is hieronder onverkort overgenomen.

 

Aan: College van B&W van de Gemeente Tiel
T.a.v. de voorzitter van de gemeenteraad
Gemeente Tiel
Postbus 6325
4000 HH Tiel

 

Tiel, 12 mei 2017 

Betreft: schriftelijke vragen aan het college (ex art. 41 RvO) met betrekking tot de verkeerssituatie en overlast Westluidensestraat en omringende straten.                                                        

Geachte voorzitter,

De afgelopen periode bereikte ons een groot aantal klachten en opmerkingen over de situatie op en rondom de Westluidensestraat die voor ons de aanleiding vormen voor het schrijven van deze brief en het stellen van vragen.

N.a.v. de klachtenstroom zijn wij als volksvertegenwoordigers in gesprek gegaan met ondernemers, bewoners, omwonenden, passanten en handhavers.

De situatie die inmiddels rondom en in de Westluidensestraat door belanghebbenden en handhavers wordt geschetst baart ons grote zorgen.

Het is er heel erg druk, er wordt behoorlijk hard gereden en de mogelijkheden voor voetgangers om gebruik te maken van een stoep zijn zeer beperkt.

Daarnaast bereiken ons geluiden dat er met name in de avonduren zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. De diverse coffeeshops zorgen voor een aanzuigende werking en creëren extra overlast op meerdere vlakken. Ook geven onze inwoners en passanten aan zich op bepaalde momenten zelfs geïntimideerd en onveilig te voelen.

Voorts ligt er veel zwerfvuil en is de straat gewoon smerig.

Met de opening van onze parkeergarage in aantocht en het gegeven dat de Westluidensestraat een zeer belangrijke aanlooproute richting de stad zal gaan worden maken wij ons dan ook behoorlijk wat zorgen.

Deze straat moet een visitekaartje worden voor onze binnenstad waardoor mensen met plezier en vooral ook veilig onze stad kunnen bereiken.

De stroom van mensen en dan met name de stroom van voetgangers zal zodra de parkeergarage geopend is in onze beleving behoorlijk gaan toenemen. Gelet op de bovenstaande geluiden zou dit voor nog meer onveilige situaties kunnen gaan zorgen en is er alles behalve sprake van een prettige uitnodigende straat die richting het winkelcentrum leidt.

De situatie rondom de Westluidensestraat lijkt ook een domino effect te veroorzaken. Bewoners en ondernemers uit de omringende straten zoals de Vleesstraat, Ambtmanstraat en de Kerkstraat maken melding over soortgelijke overlast zoals veel rondrijdend verkeer, hinderlijk verkeersgedrag, foutparkeerders, intimidatie en vervuiling. Ook hier wordt er een link gelegd met de aanwezigheid van coffeeshops die voor een aanzuigende werking zorgen.

Onze vragen zijn dan ook:

  1. Deelt het college onze zorg en herkent het college de klachten en onrust van inwoners en passanten inzake de situatie van de Westluidensestraat en de omringende straten?
  2. Wordt er adequaat gehandhaafd in de omgeving van de coffeeshops? In het coffeeshopbeleid van de Gemeente Tiel valt immers bij punt 10 criteria nr. 3 te lezen: Geen overlast rond de coffeeshops, hinderlijk verkeersgedrag van bezoekers, geluidshinder, doorverkoop in de nabije omgeving, vervuiling en voor & nabij de coffeeshops rondhangende klanten.
  3. Is het college van mening dat hier extra passende maatregelen nodig zijn?
  4. Wat heeft het college tot op heden gedaan na de ontvangst van die klachten en wat gaat het college daar nog op (korte) termijn nog aan doen?
  5. Is het college hierover in gesprek gegaan met de omwonenden en ondernemers?
  6. Wat is de visie van het college op langere termijn als het gaat om het vergroten van  de veiligheid en aantrekkelijkheid van de Westluidensestraat?

Hoogachtend,

Ans Duquesnoy- van den Heuvel VVD
Diana Dekker PvdB
Yvonne Son-Stolk CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.