06 juni 2017

Het CDA pleit voor meer flexibiliteit en maatwerk in het buitengebied.

Het CDA heeft in de commissie ruimte gepleit voor meer flexibiliteit in en maatwerk in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Hieronder onze bijdrage aan de commissievergadering.

Het buitengebied is een gebied waarin vele functies en daarmee belangen samenkomen; het gebied heeft bijvoorbeeld een agrarische functie (in ons gebied bijvoorbeeld de fruitteelt), een recreatieve functie maar in toenemende mate ook een woonfunctie. Aan ons de taak om al deze functies en belangen met elkaar in balans te brengen.

De met deze taak verbonden uitdagingen met een “ja, mits …” houding” tegemoet treden is hierbij zeer belangrijk zoals we onlangs ook tijdens de informatie avond over de nieuwe omgevingswet mochten vernemen; de rol van de overheid verandert.

Het buitengebied is een dynamisch gebied; dit maakt het lastig om toekomstige ontwikkelingen vast te leggen.

Wat bijvoorbeeld voor ondernemers momenteel een werkbaar verdienmodel is kan dat door veranderde omstandigheden (planologisch, economisch, gewijzigde regelgeving) in de toekomst niet meer zijn. Ondernemers zullen dan met nieuwe plannen komen om hun onderneming te kunnen voortzetten. Vaak hebben we het hier over familie bedrijven die van generatie op generatie zijn overgaan en waarbij de nieuwe generatie al weer staat te trappelen om in het bedrijf aan de gang te gaan.  Het bestemmingsplan kan hierbij als te restrictief worden ervaren zoals we al in een aantal zaken rond het huidige bestemmingsplan hebben gezien. Flexibiliteit is dan vaak nodig om deze ondernemers  in hun nieuwe plannen tegemoet te komen en deze familiebedrijven een kans te bieden. Een “Ja, mits” mentaliteit is hier volgens het CDA de meest passende benaderingswijze. 

Ook op het gebied van recreatie is het open tegemoet treden van initiatieven gewenst. Met  een generatie mensen die meer waarde hecht aan vrije tijd is de recreatiefunctie van ons buitengebied van groot belang voor Tiel en haar regiofunctie. 

Ook zien we meer en meer mensen die er voor kiezen om in het buitengebied te gaan wonen. Vaak gedreven door een behoefte aan ruimte en gefaciliteerd door het feit dat er door schaalvergroting agrarische bedrijven stoppen/fuseren. Ook deze nieuwe inwoners van ons buitengebied kunnen bijdragen tot het fraaier, en leefbaarder maken van dit buitengebied. En ook hier is vaak maatwerk gepast. Indien bijvoorbeeld omwonenden geen bezwaar hebben tegen een initiatief dat wordt ingebracht en het initiatief het landschapsbeeld verfraait, waarom dan rigide vasthouden aan uitgangspunten? Natuurlijk begrijpt het CDA dat er milieu regelgeving (bijv. spuitzones) meespeelt maar het zou toch mooi zijn als we er met inwoners en belanghebbende een stukje flexibiliteit kunnen inbrengen?

Zoals u hoort is de rode draad van ons verhaal het inbrengen van flexibiliteit en het meedenken met initiatieven van belanghebbenden kortom, het actief toepassen van een “ja, mits …” houding”.

Hoewel we hier vanavond niet op individuele cases hebben willen ingaan moet ons wel van het hart dat bij de beoordeling van de “verzoeken bestemmingsplan buitengebied” wel erg sterk aan de door het college vastgelegde uitgangspunten lijkt te zijn vast gehouden. Dit in tegenstelling tot toezeggingen die zijn gedaan tijdens de commissie en raadsvergaderingen over dit onderwerp op 8 maart en 23 maart 2016.

Graag zou het CDA van het College vernemen hoe en waar zij de ”flexibiliteit” ziet? En op welke wijze we dat terug kunnen gaan zien in het nieuwe bestemmingsplan? Wordt er met het opstellen van het bestemmingsplan al rekening gehouden met de nieuwe omgevingswet?

Als de beoordeling/beslissing van de verzoeken met betrekking tot het buitengebied illustratief is voor de wijze waarop straks met de implementatie van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied zal worden omgegaan dan zal het CDA  bij het vaststellen van dit bestemmingsplan in de raad helaas negatief moeten stemmen. Helaas want zoals we al hebben aangegeven vinden wij het buitengebied van cruciaal belang voor Tiel.

Namens het CDA Tiel,

Tjakko van Eijnatten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.