28 juni 2017

Perspectief op Tiel

In de raadsvergadering van 28 juni is onder andere de perspectievennota besproken. Hieronder de bijdrage van het CDA aan dit agendapunt.

 

Agendapunt 7: Bespreken voortgangsrapportage en perspectievennota

Voorzitter, als wij kijken naar de voortgangsrapportage zien we gelukkig dat er veel zaken goed gaan. In die zin zijn we best wel tevreden met wat we met elkaar hebben bereikt. Maar er zijn ook grote zorgpunten. Om maar gelijk met een van de grootste te beginnen: het zwerfvuil.

Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen voor inwoners. Het CDA heeft hier diverse keren aandacht voor gevraagd. Maar we zien helaas te weinig resultaten. Als je door de stad loopt zie je overvolle afvalbakken en op sommige plekken zijn zelfs afvalbakken weggehaald. We hebben de indruk dat de uitbesteding aan de AVRI de zaken op z’n zachtst gezegd niet heeft verbeterd. Het amendement van vorige week van het CDA m.b.t. de jaarstukken en begroting van de AVRI dat raadsbreed is aangenomen was een duidelijk signaal. Tiel is niet tevreden over hoe onze stad en nu bijligt. Knelpunten zijn vooral de binnenstad - onze huiskamer van de stad is een bende - grote afvalhopen bij de afvalinnamepunten (met name het plastic) en het zwerfval.

Het CDA wil dat deze grote ergernis van onze inwoners voortvarend wordt opgepakt. Daarom zullen wij samen met de PvdB een motie indienen, gesteund door de VVD, CU en ProTiel, om een aantal zaken helder en uiteindelijk beter te krijgen.

Hierbij rijzen de volgende vragen:

1)   Is de AVRI in staat haar IBOR-taken uit te voeren volgens de DVO? Zo nee, hoe wordt dit opgelost binnen bestaande afspraken?

2)   Zijn er aanvullende maatregelen nodig om de problemen echt aan te pakken? Zo ja, welke zijn dat en wat kost dat?

Om een voorbeeld te noemen van dat laatste; in Goes loopt er een mannetje rond met een bakfiets met bezem en blik, die de heel dag niets anders doet dan alle rommel wegnemen, met als resultaat een blinkende binnenstad. Als dit ook in Tiel kan werken willen wij graag weten wat dit kost zodat we in de Begrotingsraad met elkaar de financiële afwegingen kunnen maken. Voor het CDA is helder dat de huidige situatie onaanvaardbaar is. De focus moet liggen bij wat nodig is en niet alleen op wat er is afgesproken.

Zorg hebben we ook over de voortgang van de aanbesteding van de nieuwbouw voor de RSG. Is het budget toereikend om te bouwen wat we willen en gaan we niet achterlopen op het bouwschema? We willen de wethouder vragen ons nog even mee te nemen in de ontwikkelingen hieromtrent.

Onze grootste zorg ligt bij het sociaal domein. We hebben er de laatste weken veel met elkaar over gesproken, met name over de financiën. Het CDA verwacht van het college dat het strak het proces managet en de Raad goed meeneemt in de ontwikkelingen. Het is goed dat we in september weer worden bijgepraat.

Verder nemen wij kennis van de 1e voortgangsrapportage

De Perspectievennota:

Voorzitter, als je kijkt naar het financieel perspectief zien we geen zonnig beeld. Het college en de Raad hebben nog een flinke uitdaging om de rode cijfers zwart te kleuren. Toch hebben wij het vertrouwen dat dit gaat lukken.

Het CDA blijft ondanks de financieel onzekere tijden, veel perspectief zien voor Tiel. Wij geloven heilig dat investeringen een gunstige invloed hebben op de aantrekkingskracht van de stad, die noodzakelijk zijn voor onze inwoners en een verbetering vormen van onze centrumpositie in de regio! In een gemeente die veel te bieden heeft willen immers mensen wonen, werken, winkelen, leren, ontspannen en sporten.

Bij dat laatste hoort natuurlijk ook eigentijds zwembad. Het CDA wil de optie met een recreatiebad; essentieel om kinderen watervrij te maken. Investeren in stenen is hier dus investeren in mensen! Om de financiën op tafel te krijgen ziet het CDA mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidies, met name in de sfeer van klimaatneutraal bouwen en duurzaamheid. Ook de gelden die we mogelijk kunnen inboeken uit de legesopbrengsten van de kabels kunnen wat het CDA betreft ingezet worden. Ook hebben wij er vertrouwen in dat een mooi compleet zwembad met een verruiming van openingstijden meer bezoekers zal trekken, hetgeen de exploitatie positief zal beïnvloeden. Kortom het CDA ziet perspectief!  

Voorzitter, 5 minuten spreektijd is kort, dus het CDA wil nog 1 onderwerp aanhalen. U weet dat wij ons in uw Raad altijd hard hebben gemaakt voor de veiligheid van onze stad. Vandaar onze steun voor de motie Zohra die de PvdA ook namens het CDA zal indienen. Goed voorbeeld dat preventie werkt! Hoewel er fors ingezet wordt op veiligheid, doen de cijfers in de AD Misdaadmeter anders vermoeden. Grote zorg is het huftergedrag dat met de regelmaat van de klok wordt gemeld. Een triest voorbeeld zijn de recente ontwikkelingen in de binnenstad rondom de Westluidensestraat. Kan het college aangeven wat het specifiek doet aan deze uitingen van geweld?

De boodschap van het CDA is helder: m.b.t. de veiligheid van onze inwoners mogen we niet verslappen!

Voorzitter, ik wil afsluiten met een oproep te doen aan ons allen om ook in moeilijke tijden met een ondernemende instelling positief samen te werken aan een mooier, gezonder en vooral prettiger Tiel. Alleen dan blijven perspectievennota’s, nota’s met perspectief!

Tom van Oostrom

Fractievoorzitter CDA-Tiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.