07 november 2017

Algemene beschouwingen 2017

In de gemeenteraad van 8 november hebben de algemene beschouwingen over 2017 plaatsgevonden. Hieronder volgt de bijdrage van het CDA.

 

Bijdrage CDA ‘Algemene beschouwingen 2017

VZ.  Dikwijls ligt bij gemeenten de focus op de positionering van de gemeente in het land. Hoe zetten we ons op de kaart? Hoe trekken we toeristen naar onze stad? Wat is in onze stad te doen en hoe kunnen we dit zo goed mogelijk uitdragen? Ook in Tiel houden we ons nadrukkelijk bezig met onze uitstraling naar buiten toe en terecht! Maar het risico hiervan is dat we minder oog hebben voor wat onze eigen inwoners nu werkelijk belangrijk vinden. Het tevreden houden van onze inwoner is niet alleen belangrijk omdat wij uiteindelijk hun belangen vertegenwoordigen, tevreden inwoners zijn de beste ambassadeurs van de stad. Het voorkomt daarnaast dat zij hun heil buiten de stad gaan zoeken hetgeen bijvoorbeeld onze middenstand ten goede komt.

Thema’s die inwoners het meest belangrijk vinden zijn heel voor de hand liggend: zoals een schone en veilige stad. Niet verrassend en toch blijft het lastig om voor elkaar te krijgen. Hoe houden we bijvoorbeeld Tiel schoon? Laat mij u meenemen in enkele gedachten hierover.

Een aantal weken geleden was ik met mijn gezin in de Efteling en daar viel me op dat het park zo ontzaglijk schoon is. Nergens zie je iets liggen. We weten allemaal dat een schone omgeving niet uitnodigt om er een bende van te maken en helaas is het omgekeerde ook waar. Daar zie je voorbeelden genoeg van in onze stad. De vraag is hoe zo’n park waar op een piekdag net zoveel mensen rondlopen als in Tiel wonen (zo’n 40.000) dit voor elkaar krijgt. Relatief simpel: allereerst zie je nergens volle prullenbakken. Er zijn dus genoeg prullenbakken en ze worden voldoende geleegd, en reken maar dat de bezoekers een enorme dagelijkse afvalberg produceren. Ten tweede wordt het door Holle Bolle Gijs leuk om afval te verzamelen en dat bij hem in de mond te proppen. Mijn dochter van 7 moest zelf, bij gebrek aan afval, bladeren zoeken om hem het magische ‘dank je wel’ te laten zeggen. Wellicht is er ook voor onze Flip en dergelijke rol weggelegd! En als laatste zie je continu mensen in de weer met bezem en blik, hetgeen we inmiddels kennen in de vorm van ‘het mannetje van Goes’. Ik wil vandaag niet alleen succesverhalen delen over een attractiepark; er zijn ook voorbeelden van steden. Het beleid van oud-burgemeester Giuliani van NY heeft laten zien dat je een stad echt schoon kan krijgen als je het probleem van zwerfafval heel doelmatig en structureel aanpakt. Gezien de grootte van deze stad is dat een megaprestatie, wat aangeeft dat in Tiel dit toch ook mogelijk zou moeten zijn.

Voor het CDA is een schone Stad een van de belangrijkste speerpunten voor de GRV 2018. We willen beginnen in het centrum, maar alleen dat zal voor ons niet genoeg zijn. Heel Tiel moet immers schoon. Ik kom er later in dit betoog nog verder op terug.

Over de 2e voortgangsrapportage willen wij een aantal opmerkingen maken.

VZ. Het CDA zou de 2e voortgangrapportage kort willen plaatsen in het perspectief van onze coalitieperiode. Na bijna 4 jaar willen we de balans opmaken en ik verklap alvast dat wij deze positief vinden.

Allereerst; het cultuurcentrum is gerealiseerd. Wat een prachtig gebouw, Tiel mag trots zijn. Ook is hierdoor de eerste gemeentelijke parkeergarage in Tiel een feit waarmee de belangrijkste bouwsteen van de Tielse parkeeropgave is gerealiseerd, hetgeen zowel letterlijk als figuurlijk ruimte zal scheppen voor nieuwe mogelijkheden op de Waalkade.

Onze woonlasten zijn en blijven in Tiel het laagst van de regio. We sluiten deze periode af met een financieel overschot. Voor 2017 zal dat nog een hele toer worden gezien de verontrustende bedragen in de voortgangsrapportage, maar het CDA heeft er vertrouwen in dat we toch positief zullen afsluiten. Het weerstandsvermogen heeft nu de status van “Voldoende” en dat moeten we blijven vasthouden.

Ons relatief ruimhartige minimabeleid hebben we kunnen vasthouden, ondanks het feit dat we fors hebben moeten bezuinigen. Tiel heeft haar sociale gezicht behouden en wat het CDA betreft moeten dat ook voor de komende jaren ons uitgangspunt zijn.

VZ. Via de media komen steeds meer verontruste berichten tot ons over mensen die vereenzamen, ook binnen onze gemeente. Onze vraag is: Herkent het college deze signalen? Moet ons beleid daar nog op aangepast worden?

Natuurlijk zijn er genoeg zaken die nog niet goed gaan wat mij brengt naar ons 2e punt van de voortgangsrapportage en zoals gezegd een speerpunt voor onze inwoners: de veiligheid in onze stad. De politie en partners van het Veiligheidshuis, zoals de veilige-wijkteams, doen er alles aan om de veiligheid in onze stad te vergroten. Successen zoals een forse daling van het aantal woninginbraken zijn er zeker, de zorg van het CDA ligt in het huftergedrag dat met de regelmaat van de klok wordt gemeld. Trieste voorbeelden zijn de recente ontwikkelingen in de binnenstad en in het winkelcentrum Passewaaij. Wij verbazen ons waarom tegen deze raddraaiers niet keihard wordt opgetreden? Met onze raadsbrede aangenomen CDA-motie Asowet, heeft de burgemeester een instrument om stevig op te treden. Het kan toch niet zijn dat er paar idioten het leven van hardwerkende ondernemers en goedwillende inwoners verzieken? Vraag aan het college is of nu echt alle middelen zijn ingezet om dit probleem in de kiem te smoren.

Tenslotte wil ik nog kort inzoomen op onze rol als politici als het gaat om loslaten van zaken die door inwoners kunnen worden overgenomen. Of het nu gaat om het budget voor het inwonersinitiatief ‘Trots op Tiel’, de wijze van subsidietoewijzing van solarprojecten bij sportclubs of het invullen van speeltuinbeleid door inwoners, het blijkt bij elk besluit een hele worsteling. Laten we nu eens echt, in de geest van Ference van Damme meer verantwoordelijkheid aan onze inwoners geven. Zeker als het gaat om de eigen woonomgeving. Daartoe moet je inwoners niet aanzetten, maar vanuit ons CDA-gedachtegoed zouden we ze eerder daartoe willen uitdagen.

Ook ons welzijnsveld moet er volgens het CDA anders gaan uitzien. De insteek daarbij moet zijn dat er zo veel mogelijk wordt gestart vanuit de behoeften van hen die een ondersteuningsvraag hebben. Uitgangspunten zijn dat zij volwaardig meedoen, dat het dichtbij plaats vindt en dat er uitgegaan wordt van de eigen mogelijkheden van mensen.

Dit betekent naar onze mening dat welzijnsinstellingen alleen moeten doen wat niet door inwoners zelf opgepakt kan worden (zoals delen van het jeugdwerk). Het CDA ziet in de komende jaren het budget voor welzijn dan ook fors verschuiven naar inwonersinitiatieven.

Verder nemen wij kennis van de 2e voortgangsrapportage en wil ik namens het CDA iedereen danken die op welke wijze ook een bijdrage hieraan geleverd heeft.

VZ.  Dan nu de begroting 2018 die voor ons ligt. Deze is sluitend, mede door een aantal bezuinigingsmaatregelingen. Niet leuk, maar wel noodzakelijk om ook voor de komende jaren de voorzieningen voor de degenen die deze het hardst nodig hebben op z’n minst overeind te houden en te kunnen blijven investeren in de kwaliteit van onze stad. Wij geloven heilig dat investeringen immers een gunstige invloed hebben op de aantrekkingskracht van de stad, die noodzakelijk zijn voor onze inwoners. In een gemeente die veel te bieden heeft willen immers mensen wonen, werken, winkelen, leren, ontspannen en sporten.

Bij dat laatste hoort natuurlijk ook een eigentijds zwembad. In de begroting is in ieder geval opgenomen dat Tiel een nieuw zwembad krijgt waarmee de verenigingen die daar gebruik van maken verder kunnen. Ook de mogelijkheid tot zwemlessen is gegarandeerd. Het CDA blijft echter vasthouden aan de optie met een recreatiebad; dat is essentieel om kinderen watervrij te maken. De gelden die we mogelijk kunnen inboeken uit de legesopbrengsten van de kabels kunnen wat het CDA betreft hiervoor ingezet worden.

Natuurlijk zullen critici zeggen dat er veel Tiels geld ‘in de stenen’ gaat. Maar vergeet niet dat het wel ‘de stenen’ zijn waarin mensen samenkomen. Het prachtige cultuurkwartier Zinder is daar bij uitstek het voorbeeld van. Laten we met elkaar vertrouwen hebben in de potentie van Tiel en onze inwoners omdat een positieve grondhouding nu eenmaal meer bereikt dan met een negatieve. Omdat er naast vele beren op de weg ook veel kansen liggen. En vooral omdat wij vinden dat ‘investeren’ veel verder gaat dan geld steken in ambitieuze projecten. Investeren moet je als samenleving vooral willen doen in elkaar.

Terug naar het grote probleem dat we hebben rond het zwerfafval. Eerder stelde ik dat je als gemeente een aantal zaken zelf moet oplossen. Allereerst zorgen dat goed wordt schoongemaakt en ten tweede dat je het schoon houdt. Voor wat betreft de binnenstad hebben wij ons in de laatste raadsvergadering hard gemaakt om daar budget voor vrij te maken. Naast een hoger onderhoudsniveau willen we ook investeren in een straatstofzuiger en betere en meer afvalbakken. Alleen een totaalaanpak werkt. Samen met OD16 zal het CDA daar een amendement voor indienen. Wees als gemeente ook slim en denk integraal. Bij doornstruiken is het nu eenmaal veel moeilijker afval te verwijderen dan bij doornloze beplanting. Houd bij je beplantingsplan rekening met dit fenomeen. Hetzelfde geldt voor de keuze van bestrating m.b.t. een ander fors probleem ‘de onkruidbestrijding’.

Denk tenslotte aan het strategisch plaatsen van de afvalbakken: waar vindt de Avri veel zwerfaval en is het mogelijk om juist op die plekken afvalbakken te plaatsen?

 M.b.t. het willen investeren in elkaar is het voor het CDA helder dat we het zwerfafvalprobleem niet alleen maar kunnen oplossen als we de spreekwoordelijke ‘portemonnee trekken’. Neen, nu komt het erop aan dat wij ons als Tielse inwoners ook zelf verantwoordelijk voelen voor een schone stad. Wat je niet op straat gooit hoeft immers ook niet opgeruimd te worden. En we hebben het al eerder gezegd: huftergedrag mag van ons keihard worden aangepakt bijvoorbeeld door de boetes en de pakkans hiervoor flink te verhogen.

Maar moeten de dingen wel in de goede volgorde doen. Ga eerst door vriendelijke publiekscampagnes de mensen uitnodigen om zelf ook een steentje bij te dragen aan een schoner Tiel. Wij geloven daarbij in de ‘Tiel Tip Top’ aanpak. Begin met de binnenstad, pas aan waar nodig en bouw dit uit naar alle Tielse wijken en dorpen.

Om gelijk de koe maar bij de horens te vatten wil ik u vragen uw papiertjes en ander soort van zwerfafval te deponeren in de afvalbakjes die ‘nu’ aan u worden uitgereikt. Lijkt ons een mooie uiting van ‘schone’ politiek! <mini prullebakjes ‘NL schoon” worden uitgereikt>.

Tenslotte wil het CDA een lans breken om besluiten in heroverweging te nemen als dingen in de praktijk niet werken. Als het ondergronds verzamelen van restafval en het scheiden van plastic meer nadelen oplevert dan voordelen dan moeten we er mee stoppen, zeker als het beter blijkt te zijn voor klimaat en milieu.

VZ. Eerder nam ik u kort mee in mijn ervaringen in het grootste attractiepark van Nederland. Wat je van dat park kan leren is dat er niets onmogelijk is als je maar blijft geloven dat het kan. Wat het CDA betreft is dit geen sprookjesverhaal.  Een mooie gedachte om onze bijdrage mee af te sluiten. Er zijn een paar serieuze problemen in de stad die aangepakt moeten worden. Dus laten wij als Tielse politiek uitstralen dat het anders kan en moet! Laten we luisteren en omzien naar elkaar, samen de schouders eronder zetten en niet te veel nadruk leggen op wat niet kan maar vooral kijken wat wel kan. Alles in onze oprechte overtuiging dat het - in de geest van een park in Kaatsheuvel - ook in de Fruitstad aan de Waal het ‘wonderschoon wonen’ is!

8 november 2017, Fractievoorzitter CDA-Tiel: Tom van Oostrom

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.