11 januari 2017

Amendement Welzijn Next Level van CDA door Raad aangenomen

Nieuws; Amendement Welzijn Next Level van CDA door Raad aangenomen

datum 22 december 2016

Inleiding:
Veranderende samenleving, de leefwereld van de Tielse inwoner als vertrekpunt.

Per 2015 hebben gemeenten er veel taken bij gekregen. De uitbreiding van gemeentelijke verantwoordelijkheden vragen om een nieuw samenspel tussen bewoners, sociale partners en de gemeente. Een nieuw samenspel, waarbij bewoners meer aan zet komen, verantwoordelijkheid krijgen en nemen voor hun eigen leven en dat van hun naasten. Een overheid die zich vaker terugtrekt en waarbij professionele uitvoeringspartijen effectief samenwerken zonder belemmerende tussenschotten als stip op de horizon.

In november 2015 heeft de Raad van de gemeente Tiel de nota ‘Welzijn Nieuwe Stijl’ vastgesteld. Deze nota impliceert een opgave om te komen tot een meerjarig plan voor de inzet van het professionele welzijnswerk als integraal onderdeel van het Sociale Domein. Daarmee is een ontwikkeling in gang gezet om de welzijnsactiviteiten opnieuw te bekijken, alsmede de wijze van organiseren. In eerste instantie hebben Mozaïek Welzijnsdiensten en Dynamiek deze handschoen opgepakt, korte tijd later zijn de STMR en MEE Gelderse Poort aangehaakt. Deze vier organisaties nemen gezamenlijk het voortouw en nodigen uitdrukkelijk andere partners in het Sociaal Domein uit om zich gaande weg het proces bij hen aan te sluiten om te komen tot een sluitende keten van zorg, welzijn, educatie, re-integratie en werk. Het College van de gemeente Tiel is vervolgens gekomen tot een Uitvoeringsplan van Welzijn Next Level.

Onze inwoners worden steeds innovatiever: zij organiseren samen steeds meer zaken en ontplooien steeds meer goede initiatieven die bijdragen leveren aan onze participatiesamenleving. Denk hierbij aan de aanschuiftafel, een kerstetentje voor eenzamen wat op 12 december bij van der Valk plaats heeft gevonden, de ouderendag, een buurtbarbecue, om er maar eens een paar te noemen.

Een van de wensen van het CDA was en is: breng alle burgerinitiatieven in kaart en zorg dat deze goed functionerende initiatieven worden geborgd! Wij zijn van mening dat we met ons welzijnswerk deze initiatieven niet moeten verstoren en/of overnemen, maar juist moeten omarmen.  Met andere woorden: we moeten alleen faciliteren als dit uitdrukkelijk gewenst is en alstublieft niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden en zaken over gaan nemen die door onze inwoners reeds succesvol worden uitgevoerd!

Een speciaal aandachtspunt is de positionering van Dynamiek.

Binnen Welzijn Nieuwe Stijl is Dynamiek een hele kleine partij die zich als enige richt op arbeidsparticipatie en re-integratie, waarbij persoonlijke ontwikkeling en scholing centraal staat. Voor de overige deelnemende partijen is dit niet het geval.

Wij willen het aantal uitkeringsgerechtigden terugdringen. Deze zijn in verhouding het hoogst bij niveau 3 en 4. Ook zijn zij bij deze niveaus langer werkloos en moeilijk te plaatsen. Dynamiek vervult voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een steeds belangrijkere rol. Dit werd tijdens de beeldvormings-avond op 30 november jongst leden nog eens onderstreept.

De kennis en de doelgerichte aanpak van Dynamiek die steeds succesvoller wordt mag beslist niet verloren gaan. Dit zou in plaats van een goede stap voorwaarts tien passen terug betekenen en zonde zijn van alle inspanningen van betrokken mensen, om over het financiële aspect nog maar te zwijgen. Onze gemeente kent een hoge werkloosheid -hoger dan het landelijk gemiddelde- de aanpak van Dynamiek is voor het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden belangrijk.

Dynamiek is ook een kans voor Werkzaak, een instrument om uitkeringsgerechtigden dichter bij de arbeidsmarkt te brengen.

Om deze componenten in de toekomst te borgen is het naar onze mening noodzakelijk om een goede samenwerking met Werkzaak te hebben.

In het uitvoeringsplan was dit in onze ogen onvoldoende geborgd en niet concreet genoeg. Daarom hebben wij dit alles opgenomen in een Amendement wat door de meerderheid van de raad is aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.