01 februari 2017

Betaald parkeren in de binnenstad

Wij hebben in de Commissie Ruimte van januari 2017 het volgende standpunt ingebracht met betrekking tot de aanpassing van parkeertarieven- en tijden in de Tielse binnenstad:

Voor advies ligt het besluit om ook na 18.00 uur betaald parkeren in de binnenstad in te voeren. Al in december 2009 is hiervoor  een aanzet gegeven in het rapport "Uitvoeringsplan parkeren binnenstad en omgeving". Onze Raad heeft daar op 17 februari 2010 mee ingestemd. Dat is bijna 7 jaar geleden.

Sindsdien is er hard gewerkt om binnenkort een moderne, ruime en goed toegankelijke ondergrondse parkeergarage in gebruik te nemen. Daar kijken we met z'n allen naar uit.

In het verlengde van het zeven jaar geleden genomen besluit ligt nu dit besluit voor. Het CDA heeft geworsteld met de voorgestelde aanpassing van de betaald parkeertijden. Het is een vervelend besluit. Voor zowel ondernemers als inwoners van de binnenstad. Dit onderwerp leeft en heeft de aandacht van belanghebbenden.

Voor alle meningen en opvattingen zijn wij niet blind en doof. Dat neemt niet weg dat het CDA achter een financieel gezonde exploitatie van de parkeergarage staat.  Als dit besluit niet wordt ondersteund, ontstaat een tekort in die exploitatie. Dat is niet nieuw. In 2010 was dat al duidelijk.

Nog los van alle meningen over dit voorgenomen besluit wil het CDA benadrukken dat Tiel straks beschikt over een parkeervoorziening naast de Agnietenhof en de toekomstige bioscoop en onder het Westluidensepoort-gebouw.  Theaterbezoekers kunnen straks zonder te zoeken hun auto overdekt parkeren en oversteken naar de foyer van de Agnietenhof. Wij verwachten dat de voorstellingen dan op de geplande tijd kunnen beginnen.  Helaas komt het nu nog voor dat een groot aantal bezoekers later aankomt vanwege parkeerproblemen. Straks is dat verleden tijd.

Het CDA is ondanks deze pluspunten van mening dat inwoners van de binnenstad niet de dupe mogen worden van dit voorgenomen besluit. Wij roepen het College op in om gesprek te gaan met deze inwoners. Een aantal jaren geleden is het College de inwoners in de schil om de binnenstad tegemoet gekomen met een gratis boekje kraskaarten op het moment dat zij een parkeervergunning moesten aanschaffen. Ook nu kan de gemeente Tiel iets in die richting bedenken om voor inwoners van de binnenstad iets te doen.

Terugkomend op het in 2010 genomen besluit wil het CDA het College houden aan de afspraak om de inkomsten en uitgaven jaarlijks inzichtelijk te maken, waarbij het niet alleen om de parkeergarage, maar ook over het parkeerfonds zal gaan. In dat verband wil het CDA weten wat de evaluatiecriteria zijn en daar zo nodig in deze Commissie over spreken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.