14 november 2018

Bijdrage CDA Algemene beschouwingen 2018

“Politie bekeurt 45 automobilisten voor filmen verkeersongeval op de A58”.

“Gevaar voor hulpverleners door filmende omstanders”.

Een greep uit headlines die via Nu.nl of de krant de afgelopen week mijn huiskamer binnen kwamen.

Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt inmiddels een reflex geworden. Onacceptabel maar toch gebeurt het tegenwoordig. Naast alle goede eigenschappen waar je als gebruiker van de tegenwoordige smarttelefoon over beschikt, levert het dus ook pijnlijke situaties op zoals boven aangegeven.

“Kogelwerende vesten voor ambulancepersoneel”

Alle Zuid-Limburgse ambulancemedewerkers krijgen een op maat gemaakt exemplaar. De hulpverleners moeten daarmee beter worden beschermd in onveilige situaties omdat ze steeds vaker te maken krijgen met geweld!

De waan van deze tijd.

Via social media komen berichten veel sneller dan vroeger tot ons. Te vaak over hufterig gedrag, waardoor het allemaal veel erger lijkt dan vroeger. Voor een deel is het helaas ook gewoon waar, we merken het allemaal. De cijfers liegen er  niet om, onze samenleving en maatschappij, ook hier in Tiel, is harder en individualistischer geworden.  Eenzaamheid onder onze inwoners is schrikbarend  toegenomen. Mensen voelen zich steeds vaker  onveilig. We vertonen steeds meer trekken van een ieder-voor-zich cultuur, waarbij mensen hun eigen doel nastreven zonder rekening te houden met een ander. Onder het mom van ‘iedereen doet het‘ parkeer je de auto op de stoep als er verder geen plek is en laat je hondenpoep liggen of dump je je afval op straat en in de natuur. Iemand die je durft aan te spreken op je gedrag scheld je vervolgens uit.

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat ruim 80% van de Nederlanders dit gedrag afkeurt en niets liever wil dan respectvol met elkaar omgaan.

Kent het college de ’Respect en educatie foundation   die o.a. de “’week van respect ” organiseren? Ik las de afgelopen week een bericht op Twitter dat een van onze scholen, het RocRivor hier ook aan mee heeft gedaan. Het CDA-Tiel juicht dit toe, jong geleerd is immers oud gedaan.

36 Gemeentes hebben zich inmiddels aangesloten bij dit landelijke initiatief. Elk jaar opnieuw wordt de ’week van respect’ georganiseerd. Het CDA-Tiel vraagt zich af of we hier als gemeente al bij aangesloten zijn en zo ja wat zijn de activiteiten die we hieromtrent ontplooien?

Het CDA-Tiel vindt het een goed idee om tijdens de uitvoering van het jaarthema dat de raad voor 2019 heeft gekozen: ‘sporten en bewegen’ ook dit onderwerp mee te nemen in de uitwerking.

2e voortgangsrapportage

“Tiel in zwaar weer” “Donkere wolken blijven boven Tiel hangen”

VZ. Dit soort berichten in de media geeft je het gevoel dat er een storm op komst is. Als inwoner word je daar niet vrolijk van. “wat krijgen we straks over ons uitgestort?”

Laat ik beginnen met een positief resultaat.

De afgelopen jaren heeft de Tielse politiek veelvuldig gesproken over een nieuw zwembad. Tijdens de begrotingsbehandeling van november 2017, inmiddels alweer een jaar geleden, hebben we hier als raad unaniem een klap op gegeven en geld beschikbaar gesteld voor het bouwen van een nieuw zwembad.

De aanbesteding is gelukt, de spreekwoordelijke schop kan de grond in. Tiel kan starten met de bouw van een nieuw zwembad.
Zo zie je maar dat zelfs in financieel lastige tijden, met een creatief en slagvaardig (vorig) college (D66, VVD, CDA en PvdA) en een raad die zich hard maakt voor wensen en belangen van de inwoners, er veel mogelijk is.

Toch heeft het CDA nog een paar vragen. Ik las op de website van de Tielenaar dat het college het budget voor de bouw van het zwembad heeft verhoogd. Hoeveel hoger is dat bedrag en kan het zwembad echt voor die prijs gebouwd worden? Ik lees ook dat het ontwerp nog niet definitief is en gewijzigd en aangevuld kan worden naar aanleiding van wensen van gebruikers en omwonenden. Hoe is het toezicht op de projectontwikkelaar en de verschillende bedrijven die gaan bouwen geregeld. Want we willen niet alleen een mooi en energiearm zwembad, maar het moet ook bouwtechnisch in orde zijn en weinig onderhoud vragen. Goed geconstrueerd en gebouwd, betrouwbare technische installaties en gebruik van kwaliteitsmaterialen zijn daarvoor een vereiste. Dit om te borgen dat we de hele afschrijvingsperiode binnen de vastgestelde huisvestingslasten blijven.

Sociaal domein:

In 2018 zien we vooralsnog geen afname van de zorgvraag en de zorgkosten.

Er is een groot tekort op Jeugdzorg. Als gemeente hebben we een extra bijdrage aangevraagd uit het Fonds tekort gemeente Sociaal domein .Tiel heeft hieruit ruim 1,2 miljoen euro toegewezen gekregen.

Dat is goed nieuws, wat nog niet verwerkt is in deze voorgangsrapportage.

De uitgaven zien we sinds 2016 ieder jaar stijgen waardoor het geld wat we van het rijk krijgen bij lange na niet genoeg is om de kosten te dekken.

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft, ligt in Tiel procentueel aanzienlijk hoger dan in de omliggende gemeenten. Bovendien zijn een aantal hulptrajecten bijzonder prijzig. Naast de financiële tekorten dreigen er wachtlijsten en zijn er nog te veel betrokken organisaties.

Een onderzoek door een externe deskundige partij moet duidelijk maken hoe dat komt en of er iets aan de hoge uitgaven te doen is. De tijd dringt. Voor 2018 koersen we opnieuw op een enorm tekort af. Iedere maand dat de huidige situatie blijft voortbestaan kost de gemeente vele tienduizenden euro’s extra. Kan het college aangeven wanneer dit onderzoek is afgerond ? Wij verwachten toch dat dit ruim op tijd, voor de perspectievennota voor volgend jaar zal zijn, want dan kunnen we nog wat met de uitkomsten. Is dit ook zo afgesproken?

VZ.  Veel mensen moeten  langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daartoe zijn er diverse speerpunten benoemd die volgens het CDA-Tiel erg belangrijk zijn en die opgenomen worden in ons beleid zoals o.a. een dementievriendelijke gemeente en ketenzorg dementie.

Kan het college aangeven welke stappen er al zijn gemaakt  en waar we nu staan?

Ook de mantelzorger staat centraal in dit nieuw te vormen beleid, gelukkig heeft de wethouder onlangs in de commissie samenleving beloofd dat ook voor dit jaar het mantelzorgcompliment geregeld gaat worden.

Met het mantelzorgcompliment alleen zijn we er echter niet. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de mantelzorger in het algemeen. Deze mensen moeten daar waar mogelijk ontlast en ondersteund worden.

Dit dient goed verankerd te worden in het nieuw te maken beleid! Kan het college aangeven wanneer we hier een doorkijk op  (of over?)kunnen verwachten?  

Ook kijkt het CDA-Tiel reikhalzend uit naar de verdere uitwerking van het Armoedepact. Dit dient de prioriteit te krijgen die het verdient. Daartoe dienen wij samen met andere partijen een motie in.

VZ. Op pagina 35 van de 2e voortgangsrapportage lezen we dat de totale parkeeropbrengst over 2018 circa 400.000 lager uitvalt dan begroot. Het CDA-Tiel heeft er tijdens het vaststellen van het voorstel ‘avond-parkeren’ en

ingebruikname van de parkeergarage op aangedrongen om het nieuwe beleid na een jaar te evalueren. Kan het college aangeven wanneer we de evaluatie van het parkeerbeleid kunnen verwachten?

Verder nemen wij kennis van de 2e voortgangsrapportage en wil ik namens het CDA-Tiel iedereen danken die op welke wijze ook een bijdrage hieraan heeft geleverd .

VZ.  Dan nu de begroting 2019 die voor ons ligt.

Door structurele en incidentele ingrepen is die voor het jaar 2019 sluitend.

Voor de volgende jaren is dat niet het geval.

Ons huishoudboekje moeten we op orde krijgen, niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Dat zijn we aan onze inwoners verplicht. En dat is wanneer we naar het coalitieakkoord kijken immers ook het beleid van het college.

Ten tijde van de perspectievennota werd hiertoe de eerste stap in de goede richting gezet.

De afspraak was om extra investeringen uit te stellen tot na 2019.

Waarom is hier niet aan vastgehouden? Het CDA-Tiel betreurt dit.

Voordeel van dit uitstel was dat de Raad een integrale afweging kan maken tussen bezuinigingen enerzijds en extra investeringen anderzijds .

Nu trekt u die extra investeringen zoals opgenomen in het coalitieakkoord inclusief de stadsmakelaar en de veegwagen toch naar voren, met als gevolg een noodzakelijke extra bezuinigingsopgave. U geeft dus eerst het geld uit en vraagt dan aan uw raad hier bezuinigingen voor vinden? Zo brengt u Tiel niet in Balans, maar Tiel in onbalans.

Huisvesting RSG Lingecollege. U verlaagt de rekenrente voor dit grote project nog verder van 1,5% naar 1%. Wij vragen ons af of dit verstandig is; De president van de Europese Centrale Bank. Mario Draghi heeft verklaard dat de ECB de rente niet voor 1 juli 2019 zal verhogen en als de inflatie te laag blijft  dit beleid nog even voorgezet zal worden. We zien echter dat de inflatie behoorlijk stijgt. In veel landen is de rente al flink gestegen. Ook in ons land hebben banken leentarieven recent al een beetje verhoogd.

Is het wel verstandig om de rekenrente te verlagen en als u dat toch wil doen, geef het geld dan niet bij voorbaat uit! Tiel kan zich geen extra tegenvallers veroorloven. Wat meer vet op de botten lijkt het CDA-Tiel verstandiger dan wat het college nu doet, n.l. de extra 6 ton weghalen bij de scholen en elders inzetten, wederom Tiel in onbalans.

Dan de rondweg in Passewaaij.

Waarom wordt de aanleg van die weg in Passewaaij gedekt uit de algemene middelen en is er niet gekozen voor de oplossing om deze te financieren uit de exploitatie van de buurten 9, 10 en 11? U ging toch ook deze periode bouwen? Dan kunt u toch ook een exploitatierekening openen? De weerstandsreserve is al minimaal en andere reservepotjes zijn ook al aangesproken. Wij hopen het niet, maar de kans is groot dat we onze te kleine reserve nog wel voor andere zaken nodig zullen hebben.

In het coalitieakkoord staat dat de uitbreiding van Passewaaij voortvarend opgepakt wordt. Kunt u ons aangeven welke stappen daartoe ondertussen genomen zijn en wat het resultaat daarvan is. Het is voor de gemeentelijke portemonnee, het benutten van onze gemeenschappelijke voorzieningen en om een bijdrage te leveren aan de behoefte aan meer woningen belangrijk dat hier snel gebouwd wordt.    

VZ. Voor ik ga afronden, heeft het CDA-Tiel nog twee moties vreemd aan de agenda.

De eerste motie brengt mij bij de brief en het verzoek van de jeu de boules vereniging De Teerling die het CDA-Tiel onlangs heeft mogen ontvangen. Hierin wordt net als begin februari 2018 onze hulp gevraagd met één verschil dat men inmiddels onder voorbehoud van cofinanciering een behoorlijke financiële toezegging heeft gekregen om de bouw van een nieuw onderkomen mogelijk te maken.

Het CDA-Tiel wil graag samen met CU, D66, Pro-Tiel, Kleurrijk en GroenLinks het  college oproepen om voortvarend aan de slag te gaan en te kijken of er mogelijkheden zijn in Tiel, bij de Provincie en/of landelijk om de Teerling verder te helpen! Het college heeft eerder aangegeven dat er geen geld beschikbaar is voor deze vereniging. Volgens het CDA-Tiel en de mede indieners zijn er echter wel kansen die niet alleen de Teerling verder zouden kunnen helpen maar meer Tielse verenigingen een kans zou kunnen bieden op renovatie en herbouw, verbouw of aanpassingen!

Voorlezen Motie:

Nog een motie vreemd aan de agenda: Sport en bewegen deze dienen wij in samen met; CU, Pro-Tiel, D66, GroenLinks.

Voorlezen Motie

Voorzitter ik ga afronden. Ik begon mijn betoog met te stellen dat onze samenleving en maatschappij, ook hier in Tiel harder en individualistischer is geworden.  

Ik sluit af met een oproep namens het CDA-Tiel. Laten we als Tielse politiek en college respectvol met  elkaar en onze inwoners om blijven gaan. De samenwerking in de regio zoeken en ons flexibeler opstellen om zo meer voor elkaar te krijgen voor onze inwoners! We verschillen nogal eens van mening dat kan en dat mag! We willen op inhoud, positief kritisch luisteren en discussiëren met respect voor elkaar. We vertrouwen en rekenen er op dat ook het college zich op dezelfde wijze naar alle parijen in de raad opstelt. Laten we kijken naar wat ons verbindt en vooral ver weg blijven van en ons niet laten verleiden tot op de persoon spelen. Alleen ga je harder maar samen kom je  immers verder.

Yvonne Son-Stolk

Fractievoorzitter CDA-Tiel

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.