18 februari 2018

Iedereen moet mee kunnen doen

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij!

 

1 op de 8 Nederlanders heeft een langdurige beperking. Het gaat over fysieke, visuele, auditieve, verstandelijke en psychische beperkingen. Het CDA-Tiel wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dit is natuurlijk niet alleen een taak van de overheden, maar voor ons allemaal. Ik erger me aan fietsers op een blindengeleidepad, het doorrijden van chauffeurs bij een zebrapad en uitstallingsborden die de toegang tot een pand moeilijker maken. We moeten beter rekening met een ander houden. Een ander, die tien keer zoveel doorzettingsvermogen en geduld moet hebben om mee te kunnen doen. Ook moeten professionals zoals bouwers en architecten er meer van doordrongen raken dat toegankelijkheid voor iedereen het uitgangspunt moet zijn. Zodat we als samenleving mensen niet buitensluiten, maar insluiten.

 

Het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap is op 14 juli 2016 in werking getreden. Maar de mensen om wie het gaat merken er nog onvoldoende van, aldus verschillende belangenverenigingen. Ook minister de Jonge geeft aan dat er nog niet voldoende tempo wordt gemaakt. Hij wil samen met partijen kijken hoe er concrete stappen gezet kunnen worden zodat iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving.

 

Dagelijks worden er in Nederland mensen met een beperking buitengesloten. Dat komt omdat er vaak niet over wordt nagedacht dat deze mensen aanpassingen nodig hebben om mee te kunnen doen in onze samenleving. Een wake up call is hard nodig.

 

De gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn een uitgelezen moment voor het lokaal bestuur om hun ambitie aan te geven met betrekking tot het VN-verdrag. Dat kunnen ze opnemen in het coalitieakkoord. De minister heeft in het debat toegezegd via de VNG hierin de gemeenten te stimuleren.

 

Het CDA-Tiel vindt het ontzettend belangrijk dat mensen met een beperking volop kunnen deelnemen aan alles wat onze gemeente te bieden heeft. En daar zullen we ons uiterste best voor (blijven) doen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens het CDA-Tiel,

 

Yvonne Son-Stolk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.