31 augustus 2019

Illegale cannabis? Reguleren is de oplossing niet.

Tiel heeft in verhouding veel cannabis verkopende coffeeshops. De verkoop wordt in stand gehouden door het gedoogbeleid. In onze gemeente is regelmatig sprake van overlast van de bezoekers rondom de coffeeshops.

In Tiel was een meerderheid van de gemeenteraad er voorstander van om Tiel aan te melden als stad die zou kunnen deelnemen aan de landelijke proef om coffeeshops legaal te voorzien van gecontroleerde cannabis. Wij waren hier tegen. ‘We hebben zicht op de nadelige effecten van cannabis. Vanuit mijn werk weet ik dat het belangrijk is om gebruik van cannabis te ontmoedigen. Hulp bieden bij verslaving en vooral inzetten om verslaving te voorkomen is daarbij belangrijk. Door mee te werken aan de landelijk proef, lijkt het alsof het ‘normaal’ is om cannabis te gebruiken. Uit ervaring weet ik dat je dit signaal niet moet afgeven. En dan heb ik het nog niet over de toename van overlast die het legaliseren van cannabis met zich mee dreigt te brengen’, zegt Bart van Berg- van der Stam, verpleegkundige en sociotherapeut in de verslavingszorg en fractielid CDA-Tiel.

Als fractie vinden wij dat gekozen moet worden voor een ontmoedigingsbeleid, vergelijkbaar met de lobby tegen roken en handhaving op overlast. Dit kan door voorlichting te geven over de gevaren van verslaving aan alcohol en/of drugs aan ouders en hun kinderen.

Onze inzet is het aantal coffeeshops waar mogelijk steeds verder terug te dringen. Naar nul verkooppunten als het even kan. Hierin past het verder legaliseren van drugsgebruik niet.

Als enige uitzondering zien wij regulering voor medicinaal thuisgebruik. Hierin kan worden voorzien door apothekerscannabis (Medicannabis) of het zelf kweken binnen het gedoogbeleid (met een doktersverklaring).  

Recent is duidelijk geworden dat Tiel niet als proefgemeente is uitgekozen. Daar zijn wij blij mee. Maar voor nu is er nog veel werk te verzetten. Het oplossen van de problemen rondom coffeeshops en het zo veel mogelijk voorkomen dat mensen verslaafd raken. Dáár moet de gemeente op inzetten, en niet op het legaliseren van verslavende middelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.