04 mei 2021

Staat van onderhoud wegen, fiets- en voetpaden; vragen aan het College

Reeds eerder heeft onze fractie vragen gesteld over de staat van onderhoud van onze wegen, voet- en fietspaden. Dit n.a.v. de strenge vorst die we begin dit jaar hebben gehad. De wethouder verzekerde ons in de raad dat er geen extra kosten door vorst zijn ontstaan. Aangaande de wegen is gemeld dat die al sinds 2017 in de planning staan voor grondig herstel. Inmiddels hebben ons via vele inwoners van de gemeente Tiel klachten bereikt over de staat van onze openbare ruimte waar het specifiek gaat om het beheer en onderhoud van die openbare ruimte.

Op veel plaatsen is de situatie zelfs gevaarlijk. Zo zijn fietspaden tot aan de bodem afgesleten, zijn er na de laatste vorstperiode grote gaten in het wegdek gevallen en zijn door de hele gemeente de voetpaden inmiddels dusdanig slecht dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Inwoners vallen en struikelen over losliggende stoeptegels en onze inwoners die slecht ter been, slechtziend of mindervalide en afhankelijk van een rolstoel zijn, verkiezen de rijbaan boven de
voetpaden!
Over deze ook door ons geobserveerde situatie leggen wij de volgende vragen aan u voor:

  1. Herkent het college bovenstaand beeld?
  2. Is het college van mening dat op veel plekken in de openbare ruimte binnen de gemeente de situatie onveilig is?
  3. Wij hebben een rondgang gedaan over voetpaden en fietspaden. Is het college op de hoogte van de enorm slechte staat van de voetpaden en fietspaden? (O.a. fietspaden President Kennedylaan zuidkant, Rauwenhoflaan, Siependaallaan. Voetpaden o.a.: Dr. Schaepmanstraat, Burgemeester Meslaan, Burgemeester Stolklaan, meerdere voetpaden in Drumpt waaronder de President Kennedylaan.
  4. Ons zijn vele meldingen bekend. Ook via social media worden deze klachten geuit. Welke meldingen (aantal en categorie) ontving de gemeente Tiel de laatste zes maanden die zijn gedaan door bewoners in de gemeente Tiel over de staat van de fiets-, voet-, en andere paden en wegen? Zijn al deze meldingen bekend bij het college? Zo nee, waarom niet?
  5. Zo ja, kan het college ons een overzicht sturen van die specifieke meldingen, alsmede een overzicht van de reeds ingeplande werkzaamheden aan de voet- en fietspaden en wegen? Is het antwoord op deze vraag nee, waarom zijn er geen overzichten? Wanneer komen die dan wel? Wat is de tussenoplossing voor de gevaarlijkste situaties? Wanneer wordt dit uitgevoerd?
  6. Is het college met de fracties van D66 en het CDA eens dat dit uitermate onwenselijk en gevaarlijk is voor de bewoners en gebruikers van deze voet- en fietspaden en wegen? Zo nee, waarom niet?

De beantwoording van deze vragen alsmede de gevraagde overzichten zien wij met belangstelling tegemoet. Afhankelijk van deze antwoorden behouden wij ons het recht voor om dit onderwerp voor bespreking te agenderen in een Commissie Ruimte.

Hoogachtend,
De fracties van D66 en het CDA-Tiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.