02 maart 2021

Standpunt CDA-Tiel inzake verkeersproblematiek Wadenoijen

Al jaren is er grote ontevredenheid over de infrastructuur in Wadenoijen.

Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig gesprekken gevoerd met de inwoners van Wadenoijen. Dit gebeurde tijdens dorpsgesprekken, dorpsschouwen en 1 op 1 gesprekken. Mensen maken zich enorm veel zorgen over de verkeersdrukte en daarmee de verkeersveiligheid van o.a. de Lingedijk, de Bommelweg en niet in de laatste plaats de Bredestraat in Wadenoijen. Al jaren proberen we als fractie samen met de inwoners aandacht te vragen voor alle problemen die ontstaan zijn en die in de loop van de jaren alleen maar erger zijn geworden. En de discussie laaide fors op naar aanleiding van de komst van een fruitbelevingspark.

De toch al beperkte infrastructuur (wegen) die door het vele vrachtverkeer en sluipverkeer in het dorp al fors onder druk staan, zou nog meer verkeersbewegingen te verwerken krijgen. Hierover maken veel inwoners zich grote zorgen en wij delen deze zorgen. We hebben hier de wethouder en de gemeente de afgelopen jaren stevig op bevraagd en hen verzocht om met goede, blijvende oplossingen te komen. Medio 2020 leek die oplossing gevonden te zijn en dat stemde ons positief.

Onlangs in de commissie ruimte van februari jl. stond met dank aan ons fractielid en lid van de commissie ruimte Tjakko van Eijnatten dit onderwerp weer op de agenda van de commissie. De meeste seinen stonden op groen om nu eindelijk ook voor de bewoners aan de Bredestraat én de Bommelweg de ‘boel op orde te brengen’. Helaas begreep het CDA-Tiel n.a.v. de gehouden voorlichtingsbijeenkomsten en de daaropvolgende bijeenkomst van de commissie ruimte dat de gemeente haar toezegging aan bewoners van de Bredestraat om ter plekke eenrichtingverkeer voor vrachtwagens in te voeren heeft ingetrokken en zich eerst te gaan richten op de aanpak van de Bommelweg.

Dit heeft bij die bewoners van de Bredestraat tot grote verontwaardiging geleid en ook bij onze fractie is dit besluit ingeslagen als een bom.

Zoals gezegd, met het invoeren van het eerder door de wethouder toegezegde eenrichtingsverkeer voor de Bredestraat en het verbreden/aanpassen van de Bommelweg, zou een langslepende gevaarlijke situatie nog gedurende deze coalitie periode kunnen worden opgelost.

Het CDA-Tiel heeft het college dan ook oproepen om zo snel mogelijk weer met betrokkenen (virtueel) om tafel te gaan en alsnog door te pakken. Dit dossier moet van tafel! Wij houden de vinger aan de pols.

-- 
Met vriendelijke groet,
Yvonne Son-Stolk
Fractievoorzitter CDA-Tiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.