Budgettaire en bestuurlijke randvoorwaarden

BUDGETTAIRE EN BESTUURLIJKE RANDVOORWAARDEN

KADER

De beleidswensen en –prioriteiten moeten passen binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente Voorst. Die worden voor een groot deel bepaald door landelijk beleid en een klein deel door gemeentelijke heffingen en belastingen. Bij het overwegen van nieuw beleid is afweging van het schrappen van bestaand beleid en hogere heffingen noodzakelijk. Het CDA is van oudsher voorstander van een degelijk financieel beleid, waarmee mede invulling wordt gegeven aan ‘’rentmeesterschap’’.

Verder is het van groot belang dat het college van Burgemeester en Wethouders van onbesproken gedrag is om het vertrouwen van de burgers te hebben en te behouden.

PROBLEMEN / HUIDIGE SITUATIE

De gemeente Voorst heeft aanzienlijke financiële verplichtingen op zich genomen met de bouw van een nieuw gemeentehuis. Daarnaast dreigen enorme uitgaven voor de Randweg om Twello. Voorkomen moet worden dat deze ten koste gaan van uitgaven op andere beleidsgebieden die de basisvoorzieningen, zorg en veiligheid en het welzijn van onze burgers direct raken.

Het zittende college heeft het vertrouwen van de burgers ondermijnd door de schijn van belangenverstrengeling, het doordrukken van een aantal beslissingen waarvoor weinig draagvlak is met een minimale meerderheid en het wekken van de indruk dat de participatie van inwoners voor de vorm is. Meer in het algemeen is de vraag of de verwachtingen die worden gewekt met burgerparticipatie waargemaakt (kunnen) worden.

CDA STANDPUNTEN

Het CDA streeft naar een begroting die structureel in evenwicht is om ook in de toekomst in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeften. Hier ligt een directe link met de kernwaarde rentmeesterschap.

Daarnaast zijn wij een groot voorstander van een transparante bestuurscultuur, een dienstbare overheid en het vermijden van (elke schijn van) belangenverstrengeling en vormen van burgerparticipatie die positief bijdragen aan het serieus nemen van de burger.

Het CDA Voorst is voor:

  • Een efficiënte en zorgvuldige besteding van middelen.
  • Balans tussen gemeentelijke ambities en ontwikkeling lasten.
  • Goede afweging omtrent financiële risico’s en weerstandsvermogen.
  • Het actief nastreven van schaalvoordelen via samenwerking met andere gemeenten, niet door fusie.
  • Transparante verantwoording van besteding publieke middelen om draagvlak bij de burgers te houden.
  • Een gemeentebestuur dat breed draagvlak bij de burgers en in de Raad heeft met integriteit en transparantie als kernwaarden in het coalitieakkoord (“macht en tegenmacht”).
  • Een dienstbare overheid: de gemeente is er voor de burgers en niet andersom.
  • Het effectief, oprecht en proactief vormgeven aan participatie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.