Iris Bouwers en Mona keijzer

Op woensdagavond 28 februari heeft Mona Keijzer op uitnodiging van de CDA afdelingen uit de regio Nijmegen een presentatie gegeven in het Cultureel centrum D'n Bogerd in Druten. Mona Keijzer is sinds oktober 2017 staatssecretaris van Economische Zaken en Duurzaamheid in het kabinet Rutte III. Naast Mona Keijzer hield ook Iris Bouwers, bestuurder van Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en vice president of The European Council of Young Farmers (CEJA) een presentatie over de landbouw sector.

Het startsein voor de avond was een korte introductie van Thomas Steenkamp, oud burgemeester van West Maas en Waal, over onze gasten. Mevrouw Keijzer hield een warm en open verhaal betreffende haar carrière-pad van gemeenteraadslid naar staatssecretaris. Ook haar jeugd, opleiding, beroep en gezin kwamen aan de orde. Als staatssecretaris benadrukte ze nog eens dat zij waarde hecht aan lokale bedrijvigheid, duurzaamheid en bedrijven die inspirerend zijn in de manier waarop zij innoveren. Na de presentatie was er mogelijkheid om vragen te stellen vanuit het aanwezige publiek. Onder leiding van Thomas Steenkamp kwam de discussie over verschillende zaken snel op gang. De gestelde vragen waren betreft eenzaamheid, laag geletterdheid, lager technisch onderwijs maar ook over mensen, die arbeidsbeperking hebben. Mona Keijzer sprak als staatssecretaris van het kabinet Rutte III over wat het nieuwe regeerakkoord voor bovenstaande onderwerpen kan betekenen. Ze benadrukte nog eens extra, dat we trots moeten zijn op leerlingen, die een (VMBO) beroepsopleiding volgen, want dit is een groep die onmisbaar is in de samenleving en een goede toekomst tegemoet gaat.

Na de pauze werd Iris Bouwers geïntroduceerd door oud-burgemeester Thomas Steenkamp. Iris is 25 jaar ze is bestuurder van de Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en vice president of The European Council of Young Farmers (CEJA), daarnaast is ze ook nog gemeenteraadslid voor het CDA van de gemeente Dronten. Ze hield een heldere presentatie over de agrarische sector in zijn algemeenheid. Ze ging in op het verleden, het heden en de toekomst van deze sector. De presentatie van Iris werd goed ontvangen door het publiek; hij was vlot en overzichtelijk. Enkele feiten uit deze presentatie was dat de Nederlandse Landbouw sector de tweede plaats inneemt binnen de economie van Nederland, terwijl minder dan 1% hierin werkzaam is. Hierna was er weer de mogelijkheid om vragen te stellen. Een vragensteller uit de zaal gaf aan dat hij na de getoonde feiten zich trots voelde een onderdeel van deze landbouwsector te zijn. Na de discussieronde vroeg Iris aandacht voor de prijsvraag "Brood en Spelen". Deze prijsvraag richt zich op de transformatie van het platteland, zoals klimaatverandering, energietransitie en de zorg voor natuur en biodiversiteit, maar ook op het inspelen op sociale, economische, landschappelijke en ecologische ontwikkelingen rond huis, bedrijf en erf.

Hierna hield Jos Verstegen van de CDA-afdeling Oss een presentatie over de plannen voor een vaste oeververbinding tussen Maasbommel en Megen door middel van een fietsburg over de Maas.  Oss is van oudsher voor de Maasdorpen een plek waar gewerkt en gewinkeld wordt. Ook gaan er veel kinderen uit West Maas en Waal in Oss naar school. Dit plan werd dan ook met grote instemming ontvangen. Na afloop van de avond was het nog gezellig netwerken tijdens de borrel, al met al een gezellige avond!

Deze avond is georganiseerd door: CDA Berg en Dal, CDA Beuningen, CDA Druten, CDA Heumen, CDA Nijmegen, CDA Wijchen, CDA West Maas en Waal.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.