25 juni 2021

Inbreng 2e termijn kadernota 2022

2e termijn

Het motto waar ik in de eerst termijn de bijdrage van het CDA aan heb opgehangen was “investeren in de Winterswijkse samenleving”. Niet zelf bedacht, maar het motto van het college voor deze kadernota.

De conclusie waar ik de eerste termijn mee heb afgesloten was dat het glas niet half leeg, maar half vol is en dat we door samen de goede keuzes te maken het glas nog voller kunnen schenken.

Wat het CDA betreft begint het glas al wat voller te worden want op de meeste vragen die we in de eerste termijn hebben gesteld hebben we naar tevredenheid een antwoord gekregen.

Een onderwerp dat wat het CDA betreft nog nagalmt na de discussie van dinsdagavond, en waar we dus nog niet tevreden zijn met de keuze van het college, is de eventuele verhuizing van de Post naar het gemeentekantoor.

Dinsdagavond hebben we aangegeven dat wat het CDA betreft de situatie voorlopig blijft zoals die is. De post is een succesformule, een parel voor de Winterswijkse samenleving. De kracht van de Post is dat de De Post juist naast de mensen staat. Een plek waar inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben laagdrempelig kunnen binnenlopen en hun vragen op tafel kunnen leggen bij het sociaal team en zorgprofessionals van verschillende organisaties. De kracht van de formule is dat die daar samen onder 1 dak zitten. Daarmee boeken we hele goede resultaten en men komt dus niet voor niets van heinde en ver in Winterswijk kijken hoe dit werkt.

Een succesformule waar de hele raad ook altijd volmondig achter heeft gestaan.

Een dergelijke succesformule veeg je dus niet met 1 pennenstreek van tafel.

Zegt het CDA daarmee dat er dan nooit iets mag veranderen aan de Post? Nee dat zeggen we niet! Je moet altijd kijken of zaken beter of efficiënter kunnen. Wat wij wel zeggen is dat wij absoluut niet willen tornen aan de “formule” van de Post.

En die formule is dat de meest relevante organisaties er onder 1 dak zitten en dat de locatie laagdrempelig is voor de inwoners die onze hulp nodig hebben.

En dan heb ik het specifiek over de nieuwkomers en de zorgmijders.

Daarnaast vinden wij dat je een dergelijk zwaar besluit, dus een eventuele verhuizing van de Post, niet kunt nemen zonder eerst in gesprek te gaan met de zorgpartners en de zorgprofessionals waarmee u nu samen de Post bemand.

Het moet mij daarom wel van het hart dat me dat nog wel het meeste heeft verbaasd in de hele discussie, namelijk dat er uitsluitend met de eigen medewerkers is gesproken en helemaal niet is gesproken met de andere zorgpartners en professionals van de Post. Wij zouden daarom graag zien dat u samen met deze zorgpartners met plannen komt hoe de formule van de post nog beter kan.

En omdat wij deze houding ook proefden bij een meerderheid hier in de raad hebben wij de afgelopen dagen elkaar nadrukkelijk opgezocht en komen wij met een motie, en dat is dus bijzonder: de enige motie bij deze kadernota, mede-ingediend door de VVD, GL, D66 en VW waarin wij dus niet zeggen dat er niets mag veranderen aan de Post, maar waarin wij het college oproepen om eerst in gesprek te gaan met de verschillende zorgpartners en gebruikers van de Post en vervolgens gezamenlijk met een voorstel naar de raad te komen. Daarbij ligt wat het CDA betreft de nadruk op “gezamenlijk”, want de kracht van de formule is dat de verschillende zorgprofessionals er nu samen onder 1 dak zitten.

In het gezamenlijke voorstel roepen wij u op om in te gaan op hoe en waar de Post het meest efficiënt en functioneel kan werken en daarnaast dient in het voorstel specifiek te worden ingegaan op de laagdrempeligheid, de veiligheid en de onderlinge samenwerking.

Naast dit hoofdpunt heeft het CDA nog een aantal onderwerpen waar ik graag kort op wil ingaan.

T.a.v. Cultuurkwartier konden we het in de 1e termijn niet helemaal eens worden met het college. Het CDA is er geen voorstander van dat er 6,5 miljoen wordt uitgegeven voor een nieuw cultuurgebouw. Dinsdagavond proefde ik echter ook dat het CDA daar zeker niet alleen in staat en het zou het college daarom sieren als aan verwachtingenmanagement wordt gedaan, zoals ook de VVD aangaf, om te voorkomen dat we over een paar maanden een zware discussie hier in deze raad krijgen en dat de deelnemers aan de charettes nu enthousiast aan de slag gaan en achteraf teleurgesteld moeten worden.

We zijn het met VW en D66 eens dat het buitengebied er in de kadernota bekaaid af komt. We weten allemaal dat de stikstofcrisis ook Winterswijk hard raakt en dan in de eerste plaats onze boeren die het land bewerken en het landschap beheren waar we met z’n allen van genieten. De €50.000 die nu is opgevoerd voor innovatie is wel erg weinig en de oproep aan het college is om er in ieder geval voor te zorgen dat deze middelen terecht komen bij de boeren die innovatieve ideeën hebben.

Daarnaast speelt in het buitengebied ook de leefbaarheid een belangrijke rol. In de eerste termijn noemde ik al het belang dat het CDA hecht aan de buurtschapsscholen. Maar daarnaast gaat het dan ook om de mogelijkheid voor jongeren om te kunnen wonen in het buitengebied. In dat kader kwam VW en ook de VVD met een interessant punt om een actievere grondpolitiek te voeren. Wat CDA betreft is dit interessant, dus niet om te speculeren , maar om specifieke doelen te realiseren, daarbij denken wij bijvoorbeeld aan huurwoningen in de kernen in het buitengebied. Dat betekent dus ook dat hierover dan gesprekken met de Woonplaats moeten worden gevoerd om hen mee te laten bewegen. Het idee van een grondfonds waar het college vrij over kan beschikken zonder dat de raad daarbij wordt betrokken vinden wij dan weer niet zo’n goed idee.

Fijn dat het college de toezegging heeft gedaan om nog eens goed te gaan kijken naar de planning voor het onderhoud van de wegen, zowel in het buitengebied als in de bebouwde kom. Nog wel de vraag of het college ook bereid is om voor de begroting met voorstellen of keuzes te komen, zodat we dit bij de begroting kunnen meenemen en meewegen

Ook goed om te horen dat het college er voor gaat zorgen dat de tunnel in de Greversweg Winterswijk in ieder geval niet meer dan 3 ton gaat kosten. Zoals ik in de eerste termijn al aangaf hoeft de tunnel er wat het CDA betreft helemaal niet komen, maar het is goed om te horen dat het in ieder geval niet duurder wordt. Daarnaast komt het onderwerp nog weer naar ons als raad terug.

Tijdens de 1e termijn kwam ook het sociaal domein aan de orde. Het is goed om te horen dat het college hier steeds meer grip op krijgt waardoor de tekorten minder hard oplopen. Daarbij kan het helpen als ook het rijk nog over de brug met wat extra middelen.

Ook het nieuwe inkoopbeleid voor het sociaal domein kan daar natuurlijk bij helpen. Waar wij nog wel aandacht voor willen vragen bij het college is de continuïteit van zorg bij de hele omschakeling van de ene zorgaanbieder naar de andere zorgaanbieder. We moeten namelijk voorkomen dat er cliënten tussen wal en schip vallen.

WB kwam in de eerste termijn met het voorstel om Winterswijk nog mooier te maken. Daarbij hoorden wij combinaties van woningbouw en het naar boven halen van de Whemerbeek. Dergelijke ideeën spreken het CDA zeker aan, omdat wat het CDA betreft met dergelijke plannen voor woningbouw kan worden voorkomen dat er onnodig veel beslag wordt gelegd op grond buiten de bebouwde kom. In dat kader zou wat het CDA betreft ook kunnen worden gedacht aan het terrein van de Vredensehof, maar er zijn natuurlijk nog veel meer locaties waar we Winterswijk nog mooier kunnen maken.

Tot slot, in de eerste termijn heeft het CDA aangegeven dat het wat ons betreft noodzakelijk is om de komende jaren via het IHP te gaan investeren in de scholen, dus in onze toekomstige generatie.Maar aan de andere kant hebben we ook gewaarschuwd voor de structurele lasten van bijna 1 miljoen per jaar. Die ruimte is er op dit moment niet in de begroting en we zouden het dus niet kunnen betalen! Dit wordt door het college op een creatieve manier opgelost door de komende jaren gebruik te maken van een bestemmingsreserve, maar daarna komen deze jaarlijkse lasten gewoon in de begroting. Tel daar nog eens bij de structurele lasten die we krijgen als we verder gaan met het cultuurkwartier en Winterswijk heeft torenhoge structurele lasten waar we de komende 20 a 30 jaar aan vast zitten en die daarmee een blok aan het been worden. Dit betekent, zoals ook D66 en de VVD al aangaven dat we in de toekomst geen enkele manoeuvreerruimte meer hebben. Want, let wel als de gebouwen er eenmaal staan, dan kun je daar niet meer op bezuinigen. En dat betekent dat de jongeren van nu de rekening van de ambities van dit college gaan betalen. Als CDA vinden we dat geen verstandige keuze als het motto van het college “investeren in de Winterswijkse samenleving” is.

Want voorzitter, als de coronacrisis ons 1 ding heeft geleerd, dan is het dat het belangrijk is om financiële ruimte te hebben voor als er onverwachte gebeurtenissen op Winterswijk afkomen. Door die ruimte kon het college met een crisis- en herstelplan komen en konden we leningen verstrekken aan onze ondernemers om de crisis het hoofd te bieden.

Als we met die kennis nog eens goed kijken naar de investeringen die het college nu voorstelt dan is samengevat de keuze van het CDA:

- een investering in de scholen is absoluut noodzakelijk

- een grote investering in het cultuurkwartier is niet noodzakelijk

- En de investering in het gemeentekantoor kan zeker een tandje minder

 

Dank u wel voorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.