28 december 2020

Meerderheid gemeenteraad geeft ‘fors cadeau’ aan projectontwikkelaar zonneparken

Nieuwe regeling levert projectontwikkelaar die de vergunningen al rond heeft, met terugwerkende kracht bijna €400.000,- uit de gemeentekas op!

De meerderheid van de gemeenteraad ging 17 december jl. helaas akkoord met het voorstel van het college voor de aanpassing van leges voor zonnevelden en -parken. De voorgestelde nieuwe regeling gaat alleen niet per 2021 in, maar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020! Dat betekent dat ondanks dat het financiële plaatje van een zonnepark al rond was, er nu alsnog een flinke korting op de leges komt. Je doet immers nog geen vergunningaanvraag, waarbij je akkoord gaat met de leges, als je de financiën nog niet rond hebt. Achteraf een flink cadeau dus!

De twee grote parken worden ontwikkeld door dezelfde partij, die nu bijna 4 ton minder aan de gemeente hoeft te betalen. Zeker met in ons achterhoofd de door het college gewenste bezuiniging op de collectieve zorgverzekering voor de minima, de bezuiniging op Het Museum en op Zwembad Jaspers, vindt het CDA dit cadeau met terugwerkende kracht echt onbegrijpelijk.

Samen met Voor Winterswijk hebben we tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend dat het helaas niet haalde. Daarom hebben we vervolgens tegen het gehele voorstel gestemd.

Leges moeten aan de gemeente worden betaald voor het aanvragen van een vergunning. Omdat de vorige regeling niet uitging van hele grote parken, was de subsidie voor grote parken in verhouding laag. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grote zonneparken Arrisveld (5,5 ha) en Masterveld (48 ha). De subsidie is bedoeld om de ontwikkeling van zonnevelden en -parken eerder lonend te maken. Deze tegemoetkoming met terugwerkende kracht draagt niet bij aan het sneller realiseren van zonneparken en is wat het CDA betreft dan ook het paard achter de wagen spannen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.