17 november 2022

Terugblik op de raadsvergadering van 1 en 3 november 2022

Elke maand schrijft de fractievoorzitter een terugblik op de raadsvergadering op de gemeentepagina in het Achterhoek Nieuws. Deze keer de terugblik op de raadsvergadering van 1 en 3 november 2022.

De begroting is het moment waarop keuzes gemaakt moeten worden. Wat vinden we belangrijk, waarin willen we investeren? Gelukkig valt de bijdrage van het Rijk nu gunstig uit. Daardoor heeft Winterswijk de komende jaren meer geld te besteden. Bezuinigingen op Zwembad Jaspers en Het Museum kunnen worden geschrapt en de crisisbijdrage die sportverenigingen nog steeds moesten betalen kan eindelijk definitief van tafel. Er is nu voldoende geld om te investeren in de (nieuwe) huisvesting van de basisscholen.

Met elkaar, voor elkaar. In de verkiezingscampagne heeft u het regelmatig van ons gehoord. In deze begroting zien we het gelukkig ook terug! Zo komt er bijvoorbeeld een meedoenregeling voor volwassenen. Dit is €150,- voor inwoners die het zelf niet kunnen betalen, om zo toch mee te kunnen doen bij bijvoorbeeld een vereniging. We gaan met elkaar de toekomstvisie voor Winterswijk en omgevingsvisie bebouwde kom opstellen. We zien ‘met elkaar’ ook in de gebiedsgerichte aanpak, voor een goede toekomst voor ons buitengebied mét landbouw.

We zijn blij met de toezegging van het college om organisaties die gemeentelijke taken uitvoeren, zoals de opvang van Oekraïners, ook een vrijwilligersvergoeding te verstrekken. Het amendement van de VVD en Morgen waarmee de Wuh extra geld krijgt steunden wij ook. Vrijwilligers zijn voor het CDA enorm belangrijk! Daarnaast steunden we het amendement van de VVD voor tiny houses. Het college kan nu met de begroting aan de slag.

Naast de begroting stelden we ook een extra (energie)subsidie beschikbaar voor Zwembad Jaspers, zodat ze nu niet ‘kopje onder’ gaan. Een plan voor de lange termijn van het zwembad volgt in het voorjaar. Ook hebben we 1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor bestaanszekerheid. Inwoners, verenigingen en maatschappelijke instellingen kunnen nu bij de gemeente terecht als zij door de energiecrisis de rekening niet meer kunnen betalen. Met elkaar, voor elkaar!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.