CDA | Onze plannen.

Onze plan­nen.

Inlei­ding.

Winterswijk is voor het CDA vooral een gemeenschap. Een gemeenschap waarin mensen samen leven, werken en ontspannen. Voor een sterke samenleving zijn de juiste verhoudingen tussen samenleving, markt en overheid nodig. In die samenleving staan mensen centraal; betrokken inwoners die met elkaar samenleven, werken en bouwen aan een gemeenschap: de gemeente Winterswijk. Burgerschap vraagt om een gedeeld besef van waarden en normen, van rechten en plichten. Daarbinnen ontstaat de ruimte voor solidariteit en voor verschil in mening, wensen en kwaliteiten.

De gemeente Winterswijk is er voor de samenleving

In de, door ons gewenste, sterke samenleving richten mensen met elkaar hun leven in via familie of gezin, buurt, vereniging, geloofs- of andere gemeenschappen. We zorgen en werken voor elkaar en met elkaar. De gemeente Winterswijk en de marktwerking zijn dienend aan de samenleving, en niet andersom!

Niemand staat er alleen voor

In die sterke samenleving staat niemand er alleen voor. Dat geldt als eerste voor ons eigen thuis in familie en gezin, waarop je altijd terug kunt vallen, waar we elkaar helpen en verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Die belofte van zorg voor elkaar doen we ook als samenleving en als gemeente Winterswijk. Als iedereen weer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven en dat van anderen, vormen we met elkaar die samenleving waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Een samenleving waar de zorg voor onze ouderen, zieken en gehandicapten goed geregeld, en waar mogelijk onderling vormgegeven, is.

Een eerlijke economie

De keuzes die het CDA voor de gemeente Winterswijk maakt, vertalen we ook in een eerlijke economie. Daarbij trokken we lessen uit de coronacrisis, die ook veel inwoners in onze gemeente raakte. In de eerlijke economie kiezen we voor eerlijke kansen voor iedereen en oplossingen voor de lange termijn. Ons plan voor een eerlijke economie versterkt de basis voor de welvaart en het welzijn van de komende generaties. Dat betekent dat we nu verstandig willen investeren in de economie van morgen: in kennis, ontwikkeling en duurzame groei.

Winterswijk is uniek!

Een combinatie van een prachtig buitengebied, de (sport)voorzieningen van een kleine stad en de mentaliteit van een vriendelijk dorp. Het CDA wil deze unieke combinatie behouden en waar mogelijk versterken. Wij gaan voor een Winterswijk dat aantrekkelijk is en blijft om te wonen, werken, leven en recreëren. Daarbij is het niet zo dat de gemeente Winterswijk dit allemaal van bovenaf gaat regelen als oplossing voor alles. We geven ruimte aan de samenleving en helpen om initiatieven mogelijk te maken.

Met deze voorstellen gaan wij werken aan een Winterswijk waarin iedereen mee kan doen, nu en ook de komende generaties. Dit in de overtuiging dat we dat alleen samen kunnen; met elkaar, voor elkaar!

Ster­ke samen­le­ving.

Het CDA blijft ook de komende jaren werken aan een sterk en aantrekkelijk Winterswijk, waar iedereen zich veilig en thuis voelt. Wetend dat er altijd iemand is die naar je omkijkt. Dat vraagt om betrokkenheid, gedeelde verantwoordelijkheid, meer ruimte voor eigen keuzes van inwoners, bedrijven en organisaties en een dienstbare houding van de gemeente.

Verenigingen, cultuur en sport

Winterswijk heeft veel verenigingen. Verenigingen zorgen voor plezier en dragen bij aan de saamhorigheid en leefbaarheid. Deze verenigingen draaien voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Het CDA vindt verenigingen en haar vrijwilligers erg belangrijk voor Winterswijk en wil deze daar waar mogelijk ondersteunen.

Kunst, Cultuur en Erfgoed

Kunst en cultuur geven kleur aan de samenleving. Het draagt bij aan de saamhorigheid en een rijk en gevarieerd verenigingsleven.

  • Het CDA Winterswijk vindt het belangrijk om de culturele voorzieningen, waaronder schouwburg De Storm en Boogie Woogie, in stand te houden. Zo houden we de gemeente leefbaar en aantrekkelijk.
  • De kosten voor de huur van De Storm moeten voor de plaatselijke verenigingen betaalbaar zijn.
  • Het CDA blijft ook de komende periode investeren in (muziek)verenigingen om er voor te zorgen dat deze toekomstbestendig blijven of worden.
  • Kunst en cultuur gaan we meer verbinden aan het sociaal domein, bijvoorbeeld bij het bestrijden van eenzaamheid, het mee kunnen doen door statushouders in de samenleving en gezond en plezierig ouder worden.
  • Het CDA Winterswijk is voor een klein bezoekerscentrum bij de steengroeve, mits landschappelijk goed ingepast en in samenspraak met de buurt. Mogelijk komen hierdoor extra toeristen naar Winterswijk. De gemeente draagt niet bij aan de exploitatie.
  • Kleine en grote feesten en evenementen zijn belangrijk voor de aantrekkelijkheid van Winterswijk. Het CDA Winterswijk wil graag minimaal twee bovenregionale evenementen per jaar, zoals het Steengroevetheater en de fietsvierdaagse.
  • Behoud van het Winterswijkse cultureel en industrieel erfgoed is van belang voor onze identiteit. Daarom ondersteunen wij de erfgoedklusbrigade en zijn wij voor het stimuleren van de popcultuur voor de jeugd
  • Behoud van de Winterswijkse musea Vereniging Het Museum, Transit Oost en Villa Mondriaan is belangrijk voor de kennis over de Winterswijkse geschiedenis, kunst en voor de vele vrijwilligers die er actief zijn.
  • Het CDA is voorstander van ontwikkeling van WoooW, voorheen Cultuurkwartier, mits de kosten voor de gemeente beperkt blijven.
  • Een onafhankelijke lokale omroep, in de toekomst als onderdeel van een regionale zender, voorziet in een belangrijke behoefte. Behoud hiervan is noodzakelijk.
Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze gemeente. Het CDA wil daarom vrijwilligerswerk makkelijker en leuker maken.

  • Vrijwilligerswerk is van groot maatschappelijk belang. Daarom krijgt vrijwilligerswerk een stevige ondersteuning van de gemeente. Het vrijwilligerspunt, Wuh, is daarvan een voorbeeld.
  • Het CDA Winterswijk wil nog meer aandacht voor het vrijwilligerswerk, onder andere door het instellen van een gemeentelijke vrijwilligersprijs.
  • In overleg met scholen starten we een lokale campagne om jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Jong geleerd is oud gedaan!
Sport en beweging

Sport levert een grote bijdrage aan onze samenleving. Sporten en bewegen is heel belangrijk, voor ontspanning en een gezond leven. Ook brengt sport mensen samen en maakt het mensen weerbaar. Sport speelt daarnaast een belangrijke rol bij het overbrengen van waarden en vaardigheden, zoals teambelang en respect voor de ander.

Het verenigingsleven zorgt dat mensen zich betrokken voelen bij de samenleving en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Vaak hebben de sportverenigingen ook (sociale) activiteiten die veel verder gaan dan alleen de sport. De grote rol van sportverenigingen voor onze Winterswijkse samenleving wordt vaak onderschat en te weinig gewaardeerd!

  • De sportverenigingen en de vele vrijwilligers kunnen op onze steun rekenen bij hun belangrijke rol voor de samenleving. We zorgen daarom voor een verenigingsondersteuner.
  • We schaffen de ‘crisisbijdrage’ af, en blijven met de verenigingen in gesprek hoe we de sportvoorzieningen toekomstbestendig en betaalbaar kunnen houden.
  • Het CDA wil een langetermijnvisie voor de sportverenigingen. Zo is er meerjarig duidelijkheid over de financiën en het beheer en onderhoud van de sportvoorzieningen, zoals de kunstgrasvelden. Dit is erg belangrijk voor de uitstraling van de sportcomplexen en de veiligheid van de sporters. De gemeente moet hierin een betrouwbare partner zijn.
  • Er komen steeds minder sporthallen en gymzalen in Winterswijk, onder andere door het samenvoegen van scholen. Hierdoor is het nodig om de beschikbaarheid van de resterende sporthallen verder te optimaliseren voor de sportverenigingen.
  • Er is gebrek aan voldoende goed toegankelijk viswater. Daarom wil het CDA de Kleiput toegankelijk maken voor leden van de hengelsportvereniging, waarbij behoud van de natuurwaarden gewaarborgd blijft.
  • Goed zwemonderwijs is van levensbelang! Daarnaast is de mogelijkheid om in Winterswijk overdekt te kunnen zwemmen en watersporten voor veel doelgroepen een cruciale voorziening. De voorgenomen bezuinigingen op Zwembad Jaspers gaan daarom van tafel en we zetten samen de schouders eronder om deze voorziening voor Winterswijk te behouden.
  • We gaan door met de inclusieagenda. Zo moeten sportfaciliteiten goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zodat ook zij zonder problemen mee kunnen doen.
  • De openbare ruimte wordt aantrekkelijker gemaakt voor bewegen en ontmoeting. De gemeente ondersteunt oplossingen die inwoners zelf bedenken, zoals bijvoorbeeld voldoende bankjes om tijdens een wandeling uit te kunnen rusten en om mensen te ontmoeten.
Samenwerking met het sociaal domein

Kunst, cultuur en sport verbinden we nog meer aan zorg en ondersteuning (het sociaal domein), bijvoorbeeld bij het bestrijden van eenzaamheid, de deelname van statushouders aan de samenleving en gezond en plezierig ouder worden.

  • De gemeente Winterswijk biedt subsidie aan verschillende culturele organisaties en stelt prachtige sportruimtes ter beschikking aan sportverenigingen. Er is helaas ook een groep inwoners die misschien wel interesse heeft voor cultuur en sport, maar het geld niet heeft om hier aan mee te doen. Het CDA wil dat Winterswijkse verenigingen en organisaties activiteiten aanbieden aan deze doelgroep die de vereniging of organisatie geen geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes van voorstellingen die niet uitverkocht zijn, bezoek aan sportwedstrijden of de mogelijkheid krijgen om zelf te sporten.
Verkeer en vervoer
Basismobiliteit

Het is erg belangrijk dat Winterswijk goed bereikbaar is. Zowel met het openbaar vervoer, als met de auto en fiets. Het is één van de eisen voor een aantrekkelijke, leefbare en economisch sterke Achterhoek.

  • Het CDA blijft zich inzetten voor een betere en veilige bereikbaarheid per spoor en ander vormen van openbaar vervoer. We zetten met name in op een betere busverbinding met Enschede.
  • De coronacrisis zorgde ervoor dat werken op afstand steeds beter mogelijk is. Winterswijk is daardoor een aantrekkelijkere vestigingsplaats. De frequentie van de rechtstreekse treinverbinding tussen Winterswijk en Apeldoorn moet daarom omhoog. Dit zorgt voor een flinke verbetering van de verbinding met de Randstad.
  • De gemeente stimuleert het duurzaam vervoer, zoals het delen van een auto door meerdere mensen.
  • Van het aanvullende vervoerssysteem in de Achterhoek (ZOOV) willen we weer ‘vervoer op maat’ maken, dus vervoer van deur tot deur.
  • De gemeente brengt de verschillende vervoersmogelijkheden in de (EU)regio onder de aandacht van de inwoners en toeristen (VVV), zoals de buslijn naar Münster, reden, Südlohn en Bocholt. Zo kunnen inwoners en toeristen meer gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn.
Ruimtelijke ordening - verkeer – vervoer
  • Het CDA blijft voor gratis parkeren.
  • Er komt een integrale visie (structuurvisie/omgevingsvisie) op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Winterswijk. Hierin worden woningbouw, industrie, landbouw, natuur en recreatie in samenhang bekeken en afgewogen. Belangenverenigingen en inwoners worden hierbij nauw betrokken.
  • Het CDA wil de wegen in het buitengebied en in de kern verbeteren. Hiervoor is het belangrijk dat het onderhoud op tijd en op een goede manier wordt gepland en uitgevoerd. Daarnaast komt er voor onze inwoners een duidelijke planning (dienstbare overheid).
  • Er komen veilige fietsroutes van en naar het centrum. Waar dat kan worden fietspaden gescheiden van de hoofdrijbaan. Dit geldt ook voor schoolroutes. De Groenloseweg en de Vredenseweg krijgen hierbij een hoge prioriteit.
  • Bij nieuwe fietspaden of het onderhoud van fietspaden wordt gekeken of het gewenst en mogelijk is om de fietspaden breder te maken. Hierdoor worden de fietspaden geschikt voor ander of regelmatiger gebruik van bijvoorbeeld elektrische fietsen.
  • Wij willen een openbare ruimte die veilig is. Voldoende openbare verlichting kan daarbij helpen. Verkeerssituaties die niet te overzien zijn worden aangepakt.
  • Onderzoek zal uitwijzen of het doortrekken van de Dingstraat haalbaar en betaalbaar is en een oplossing vormt voor de verkeersproblematiek van het centrum. Cofinanciering is daarbij van groot belang.
  • De kruising Weurden/Dingstraat wordt op korte termijn aangepakt, samen met een rotonde bij de Zonnebrink/Laan van Hilbelink.
  • Wij ondersteunen een lobby voor het opwaarderen van de N18 naar 2x2 rijstroken.
Wonen

Prettig en veilig wonen is voor mensen een basisbehoefte. Door de grote druk op de woningmarkt is dit geen vanzelfsprekendheid meer. Ook in Winterswijk is er een groot gebrek ontstaan aan betaalbare woningen. Met name voor starters, ouderen en lage inkomens is nauwelijks nog een betaalbare woning te vinden. Het CDA gaat hier op korte termijn mee aan de slag. Daarmee leveren we ook onze bijdrage aan de landelijke ambitie voor 1 miljoen extra woningen in 2030.

Het is belangrijk dat beschikbare huizen aansluiten bij de woonwensen van onze inwoners, zowel in het dorp als in de buurtschappen en het buitengebied. Ook moeten ze geschikt zijn voor verschillende levensfasen. Daarnaast is de kwaliteit van de buurten erg belangrijk. Mensen willen in een veilige, goed bereikbare en aantrekkelijke omgeving wonen.

Meer betaalbare woningen voor starters en senioren

We gaan de woningbouw afstemmen op de wensen die er bij de inwoners zijn. Voor senioren worden woningen zo gebouwd dat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast is er ook een grote groep senioren die niet meer in een groot huis wil wonen. Als er doorstroming kan ontstaan, komen er voor starters en jonge gezinnen betaalbare woningen beschikbaar.

  • Het CDA wil dat er snel voldoende betaalbare woningen komen voor starters op de woningmarkt en jonge gezinnen, zodat Winterswijk een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft. Daarnaast zorgt het voor voldoende personeel voor de Winterswijkse bedrijven.
  • Voldoende betaalbare woningen voor senioren, bij voorkeur rondom het centrum, zodat de doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd.
  • Om de doorstroming een impuls te geven stellen we een ‘doorstroommakelaar of doorstroomcoach’ aan.
  • We zien graag dat mensen met een binding met Winterswijk makkelijker een woning kunnen vinden. We onderzoeken of het instellen van een Huisvestingsverordening daarbij kan helpen.
  • Het CDA gaat de bouwgrond die de gemeente in voorraad heeft speciaal inzetten voor het bouwen van goedkope woningen.
  • We zetten ons in om woningen geschikt te maken om langer zelfstandig in te kunnen blijven wonen (=levensloopbestendig). We zorgen voor goede en duidelijke informatie met de mogelijkheden, ook over de financiering.
  • Het CDA wil verschillende groepen mensen met elkaar verbinden. In de ideale wijk wonen jongere mensen naast oudere mensen en staan koop- en huurwoningen naast elkaar. Op deze manier kunnen mensen elkaar helpen; de kracht van naoberschap.
  • Bij de nieuwbouwlocaties wordt vooral gekeken naar vrijkomende plekken in het dorp, zoals Ribeslocatie, De Schakel, Vredensehof en Narcisstraat. Binnen de grenzen van de bebouwde kom kunnen nog circa 1000 woningen worden gebouwd, waarbij een groene uitstraling mogelijk is. Grote uitbreidingslocaties in het buitengebied zijn daardoor vooralsnog niet nodig.
Verbetering oude wijken

CDA Winterswijk gaat meer werk maken van het opknappen van de oude wijken. Wij willen een concreet plan voor Winterswijk! De gemeente is er om samen met bewoners en De Woonplaats deze plannen uit te werken en uit te voeren waarbij de huizen duurzamer worden. Zo voorkomen we dat bewoners met energiearmoede te maken krijgen. Daarnaast zorgen we dat jong en oud meer door elkaar komen te wonen en er meer groen in de wijk komt.

Extra mogelijkheden om te wonen in de buurtschappen

Het CDA vindt dat leefbaarheid belangrijk is in de buurtschappen. De omgevingsvisie voor het buitengebied is hierbij een leidraad.

  • In de buurtschappen worden voor met name jongeren betaalbare mogelijkheden geboden om nieuwe woningen te bouwen. Dit doen we bijvoorbeeld door bij een gestopte agrariër 3-of-4-onder-één kap woningen op het erf toe te staan als vervanging van de bedrijfsgebouwen. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe locaties aansluitend aan de kernen. Met nieuwe woningen in het buitengebied versterken we ook de leefbaarheid.
  • Daarnaast bieden we ruimte voor ‘Uuthuuskes’. Dat zijn kleine flex-huurwoningen die bestemd zijn voor jongeren die een sociale of maatschappelijke binding hebben met een buurtschap en zelfstandig willen gaan wonen.
De gemeentelijke organisatie
Dienstverlening

Voor het CDA staat een dienstbare en betrouwbare overheid voorop. Dit vanuit het besef dat de gemeente er is voor de inwoners en niet andersom. Eén van de doelen voor een krachtig en sterk Winterswijk is een dienstverlening door de gemeente Winterswijk die voldoet aan de vraag van de inwoners. Dit betekent het volgende:

  • Loketten van de gemeente zijn laagdrempelig en zowel fysiek als digitaal goed en voldoende bereikbaar. Vragen en brieven worden tijdig beantwoord.
  • Er is één aanspreekpunt bij de gemeente voor ondernemers, verenigingen e.a., waar zij terecht kunnen met al hun vragen over de dienstverlening van de gemeente.
  • Kosten voor de gemeentelijke dienstverlening, waaronder leges, zijn zoveel mogelijk kostendekkend en zo laag mogelijk.
  • Bij het nemen van besluiten wordt de inbreng van betrokkenen aantoonbaar meegewogen. Belanghebbenden worden actief betrokken. We geven hiermee invulling aan de betrokkenenparagraaf.
Organisatie

De gemeente Winterswijk is voor veel zaken voor inwoners het eerste aanspreekpunt. De gemeente bepaalt ook op veel onderwerpen hoe het voor inwoners en bedrijven in Winterswijk geregeld is. Daarom vindt het CDA het belangrijk dát het in Winterswijk goed geregeld is, dat inwoners kunnen meepraten en dat de regels duidelijk zijn.

  • De gemeente informeert de inwoners op tijd en in begrijpelijke taal over wijzigingen in het gemeentelijk beleid die ze graag wil doen. De gemeente maakt ook duidelijk hoe inwoners invloed kunnen uitoefenen op de menings- en besluitvorming.
  • De gemeente houdt rekening met inwoners die digitaal minder vaardig zijn, bijvoorbeeld met het helpen bij de attenderingsservice (zodat u berichten over de buurt ontvangt) of het hebben van informatie op papier.
  • Voor initiatieven van (groepen) inwoners voor het algemeen belang is het verkrijgen van een eigen budget mogelijk.
  • Niet alles kan! We kijken kritisch naar de werkzaamheden waarvoor de organisatie wordt ingezet. Op deze manier houden we de omvang van de organisatie beperkt.
Gemeentelijke en internationale samenwerking

Gemeenten krijgen steeds meer taken te vervullen. Soms kan een gemeente die niet alleen aan, omdat het ingewikkelde zaken zijn, bijvoorbeeld jeugdzorg. Of omdat ze gemeentegrenzen overschrijden, bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Daarom is samenwerking in de regio noodzakelijk.

  • Het CDA is voorstander van een goede en brede samenwerking met andere gemeenten in de Achterhoek, Twente en de Euregio.
  • De gemeenteraad kan als volksvertegenwoordiging voldoende invloed op de samenwerking uitoefenen.
  • De ambtelijke organisatie is zo ingericht dat (regionale) samenwerking soepel en efficiënt verloopt, zodat de steeds ingewikkeldere taken van de gemeente goed kunnen worden uitgevoerd.

Ook vindt het CDA de internationale samenwerking erg belangrijk. Als we een cirkel om Winterswijk trekken vinden we hierin ook veel Duitse gemeenten. Op verschillende gebieden wordt al samengewerkt met de Duitse buurgemeenten. De samenwerking biedt volop kansen voor scholing, werk, verzorging, handel en ondersteuning bij calamiteiten.

  • CDA Winterswijk gaat deze samenwerking verdiepen en waar mogelijk uitbreiden. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld bedrijvigheid, innovatie, gezondheidszorg, veiligheid, bodem en water, arbeidsmarkt, onderwijs en verkeer en vervoer.
  • Belangrijk is het spreken van elkaars taal. We gaan scholen, ouderen en scholieren aanmoedigen om de buurtaal te leren.
  • Het bevorderen en ondersteunen van de grensoverschrijdende samenwerking van ondernemers en initiatieven kan op de steun van het CDA rekenen.
Het bestuur van Winterswijk

Landelijk loopt er een discussie over wat een betrouwbare en dienstbare overheid inhoudt. Ook in Winterswijk willen wij inhoud geven aan deze discussie. Voor een goed bestuur van Winterswijk zijn de juiste bestuurders, met gevoel voor wat er speelt in Winterswijk, van groot belang.

  • Burgemeester en wethouders zijn bekwaam, integer, betrouwbaar, inspirerend en betrokken.
  • Dualisme is van groot belang om invulling te geven aan de tegenmacht van de raad als controlerend orgaan van het college.
  • Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad leggen regelmatig werkbezoeken af aan bijvoorbeeld bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen.
  • De gemeenteraad is actief en stelt heldere kaders.
  • We stellen een kinderburgemeester en kindergemeenteraad aan om de jeugd beter te betrekken bij de politiek. Daarnaast zorgen we voor een vervolg op de projecten met de middelbare scholen om de oudere jeugd te interesseren voor politiek.
Gemeentelijke financiën

Wij streven er naar dat in Winterswijk de uitgaven en inkomsten in balans komen om ook voor de lange termijn de gewenste zorg te kunnen leveren, zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke voorzieningen. Het CDA wil een jaarlijks structureel sluitende begroting en een beheersbare schuldenlast.

Vergunningverlening, handhaving en openbare orde
  • Het CDA gaat het aanvragen en de procedure van een evenementenvergunning makkelijker maken. Dat kan onder andere door het helpen van aanvragers bij het doen van een aanvraag.
  • Het CDA wil meer aandacht voor handhaving. Regels die we met elkaar afspreken moeten ook worden nagekomen.
  • Criminele activiteiten en ondermijning (bijvoorbeeld illegale afvaldump, het verhuren van schuren voor drugslabs, het verbouwen van wiet en het witwassen van geld) worden hard aangepakt.
  • Het CDA wil dat de straathandel in drugs actief wordt aangepakt, vooral ook bij scholen en evenementen.
  • Het CDA maakt zich via de lijnen naar Den Haag sterk voor een verbod op designerdrugs.
Veiligheid

Het CDA wil een stevige aanpak van criminaliteit en ondermijning. Alleen zo kunnen we succesvol de (georganiseerde) misdaad aanpakken en bevorderen we de veiligheid.

  • We willen criminaliteit voorkomen en beperken. Dit doen we bijvoorbeeld door het inzetten van gerichte campagnes om inwoners meer weerbaar te maken tegen georganiseerde misdaad.
  • Om oplichting via internet en andere digitale criminaliteit te voorkomen, is voorlichting en training belangrijk. Dit kan mogelijk in samenwerking met bijvoorbeeld politie, scholen, bibliotheek en ouderenbonden.
  • Ook de politie is in onze gemeente goed zichtbaar en benaderbaar, zodat inwoners zich veilig voelen.

Eer­lij­ke eco­no­mie.

Het hebben van werk en genoeg banen (werkgelegenheid) is de basis voor een samenleving waar iedereen mee kan doen. Voor de werkgelegenheid, de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Winterswijk zijn bedrijven onmisbaar. De winkeliers, de bedrijven en de boeren (agrariërs) leveren een grote bijdrage aan hoe Winterswijk eruitziet en bepalen voor een groot deel de aantrekkelijkheid van onze gemeente. Het CDA staat voor onze ondernemers! Daarom vinden wij het belangrijk dat het bedrijfsleven zich kan ontwikkelen. Wij gaan voorzichtig om met onze ruimte en gaan voor een gezond evenwicht tussen werken, wonen, natuur, landbouw en recreatie. Daarbij blijven we zoeken naar mogelijkheden en is er meer aandacht nodig voor duurzaamheid. Investeren in de toekomst is investeren in de toekomst van onze kinderen.

Centrum

Ons centrum is het kloppende hart van Winterswijk. Het levendige centrum kenmerkt zich door een divers aanbod van winkels, horeca, musea en de markt. Veel bezoekers zijn door deze combinatie en het gratis parkeren blij met ons winkelcentrum. Maar stilstand is achteruitgang. Het CDA blijft daarom volop investeren in het centrum.

Parkeren
  • Het CDA blijft voor gratis parkeren.
  • Meer plaatsen voor kort parkeren dicht bij de winkels, zodat inwoners van Winterswijk of het buitengebied gemakkelijk een snelle boodschap kunnen doen.
  • Het creëren en behouden van voldoende invalide parkeerplaatsen blijft belangrijk.
Koopzondagen

Het CDA vindt het sociale leven van de winkeliers heel belangrijk. Daarom vindt het CDA de maandelijkse koopzondagen en de feestdagen voldoende. De koopzondagen zijn een succes, omdat vrijwel alle middenstanders meedoen. Een verandering van de koopzondagen leggen wij niet van bovenaf op. Voor een eventuele aanpassing van de koopzondagen hechten wij waarde aan de opvattingen van de winkeliers zelf.

Investeren in gastvrijheid van het centrum

Om ook in de toekomst te zorgen voor een gezellig centrum waar inwoners en toeristen graag komen, willen wij investeren in de gastvrijheid van het centrum. Wij denken daarbij aan:

  • Voldoende plekken waar mensen hun fiets kunnen parkeren. We zijn er voorstander van om een bewaakte fietsenstalling te maken met de mogelijkheid om elektrische fietsen op te kunnen laden.
  • Het aanmoedigen van en helpen bij projecten voor startende winkeliers en ondernemers. Dit doen we samen met vastgoedeigenaren en de ondernemers die er nu zijn. Hiermee wordt het vullen van (lege) panden in het centrum gestimuleerd.
  • Extra zitbankjes en prullenbakken in de bebouwde kom.
  • Actief uitvoering blijven geven aan stedelijke herverkaveling (waaronder het Weurden).
  • Het CDA is voor versterking en waar mogelijk uitbreiding van groen, zowel voor de uitstraling, alsook om in de zomer de hitte te beperken.
  • Voldoende werkende pinautomaten.
  • Sfeerverhoging van de markt. In overleg met horeca, winkeliers en inwoners en rekening houdend met de wensen van toeristen en bezoekers, wordt bepaald hoe de markt er uit gaat zien.
  • Bij het inrichten van de openbare ruimte houden we rekening met mensen met een beperking.
  • Als er buiten het centrum leegstand dreigt te ontstaan in bijvoorbeeld de aanloopstraten, gaan we in overleg met ABH-City kijken of een omzetting naar wonen of dienstverlening wenselijk is.
Ondernemen in het buitengebied

Het buitengebied van Winterswijk is een mooi coulisselandschap en in zijn geheel een Nationaal Landschap. Bij de bedrijvigheid in het buitengebied maken we onderscheid in Agrarische bedrijven en niet-agrarische bedrijven vanwege de specifieke omstandigheden van agrarische bedrijven.

Agrarische bedrijven

Als CDA staan wij pal voor onze agrarische ondernemers. De agrarische sector kreeg de afgelopen jaren veel over zich heen. Zo wordt er voor een oplossing van de stikstofcrisis vooral gekeken naar de veehouderij. Er wordt gesproken over halveren van de veestapel en het onteigenen van boeren. Het is nog maar de vraag of met die maatregelen het probleem wordt opgelost.

Daarnaast is ook de biodiversiteit een thema in de media. Dit zijn vaak discussies waar de objectiviteit ver te zoeken is. Winterswijkse deskundigen geven aan dat de biodiversiteit in Winterswijk toeneemt als gevolg van alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. De agrarische sector heeft hieraan meegewerkt door natuurontwikkeling of door middel van ruiling van gronden voor natuurontwikkeling.
Naast de extensiverende landbouw waarbij meer landbouwgrond per dier nodig is, leggen steeds meer functies een claim op de landbouwgrond, zoals woningbouw, industrie en zonneparken. Hierdoor komt de beschikbaarheid en prijs van de landbouwgrond dusdanig onder druk te staan dat uitbreiding voor de agrariërs bijna onmogelijk wordt. Het CDA wil voorkomen dat er te makkelijk landbouwgrond
opgeofferd wordt voor andere functies.

In Winterswijk is de landbouw nog steeds de belangrijkste economische drager van het buitengebied. Dit betreft zowel agrarisch ondernemers als sectoren die daarbij horen, zoals onder andere toeleveringsbedrijven, afnemers, loonwerkers en mechanisatiebedrijven.

Het onderhoud van ons mooie coulisselandschap wordt voor het overgrote deel gedaan door de agrarisch ondernemers. Soms in samenwerking met de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Het CDA wil eventuele noodzakelijke opgaven voor natuurontwikkeling in Winterswijk in overleg doen met de agrarische sector.

De Winterswijkse agrarische ondernemers zijn zich bewust van hun omgeving. Omdat we een kleinschalig landschap en veel Natura 2000-gebieden hebben, hebben onze boeren hogere kosten. Schaalvergroting is ook in Winterswijk nodig om te kunnen blijven bestaan. De schaalgrootte van een agrarisch bedrijf zegt overigens niets over de schaalgrootte van het landschap. Door de verwevenheid van landbouw en natuur in Winterswijk zullen ook biologische ondernemers zich thuis voelen in Winterswijk. Maar dit betekent zeker niet dat de economische perspectieven voor biologische bedrijven beter zijn!

Het CDA wil dat bestaande vergunningen gerespecteerd worden. Nieuwe wetgeving op het gebied van dierenwelzijn vraagt om meer ruimte per dier. Dus grotere stallen bij gelijkblijvende dieraantallen.

  • Bij vergroten van een bouwblok is het niet de bedoeling dat de gemeente naast inpassing in het landschap nog extra aanvullende eisen stelt. Die extra eisen werken kostprijsverhogend en jagen de schaalvergroting verder aan.
  • Voor de bescherming van mens, natuur en landschap zijn er provinciale en landelijke regels. Het CDA vindt dat er geen extra beperkende lokale regels mogen komen voor de agrarische sector. De bedrijfsvoering is een zaak van de ondernemer. Het is aan de ondernemer om in te spelen op de markt en zo ‘een boterham te verdienen’.
  • Bestaande vergunningen moeten gerespecteerd worden.
Stoppende agrariërs

Agrariërs die stoppen of omschakelen gaan we helpen bij de functiewisseling. Dit is altijd maatwerk, waarbij we samen kijken naar de mogelijkheden.

Niet-agrarische bedrijven in het buitengebied

Voor het starten van bedrijven in ruimten die oorspronkelijk bedoeld waren voor agrarisch werk gelden geen standaardregels maar maatwerk.

  • Mogelijke nieuwe activiteiten mogen geen vervelende gevolgen hebben voor omliggende (agrarische) bedrijven.
  • Het CDA wil graag dat niet-agrarische bedrijven zich vestigen op het industrieterrein wanneer zij een nieuw gebouw willen bouwen. Niet in het buitengebied. Zo beschermen we het landschap en voorkomen we dat het groen verandert in gebouwen. Met uitbreiding van al bestaande gebouwen wordt zeer terughoudend omgegaan. Dit wil het CDA alleen bij verbeteringen van het landschap. Dan is uitbreiding mogelijk en beschermen we het landschap.
Wegen in het buitengebied

Door de groei van de landbouw worden de landbouwmachines groter. Omdat de landbouw steeds meer oog heeft voor de natuurlijke bodemvruchtbaarheid worden de banden onder de machines breder.

  • Het CDA Winterswijk vindt veiligheid belangrijk. Om de veiligheid op het goede niveau te houden is het van belang dat de wegen voldoende breed zijn, bijvoorbeeld door graskanttegels toe te voegen. Dit voorkomt ook dat wegen stuk gereden worden. Het CDA wil de komende jaren bij de hoofdwegen waar dit noodzakelijk is graskanttegels plaatsen.
Recreatie en toerisme

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor eigenaren van campings, hotels en vakantiewoningen, maar ook voor onze winkeliers. Winterswijk trekt veel toeristen en heeft de doelstelling om door te groeien naar 1 miljoen overnachtingen per jaar. Zij genieten volop van ons prachtige buitengebied, ons uitgebreide winkelcentrum en de verschillende musea en restaurants.

  • De campagne van 100% Winterswijk is succesvol. Het CDA ondersteunt deze campagne dan ook van harte.
  • Het CDA vindt dat recreatiebedrijven, zoals campings en bungalowparken, alleen kunnen uitbreiden als er sprake is van een bijzondere activiteit of kwaliteitsverbetering en het passend in de omgeving is.
  • Recreatiewoningen zijn bedoeld voor recreatie en niet voor permanente bewoning. Het CDA zet het huidige beleid van verbod en handhaving op permanente bewoning voort.
Bedrijventerreinen

Het CDA vindt het belangrijk dat de bedrijventerreinen aantrekkelijk blijven en dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de Winterswijkse bedrijven om te kunnen uitbreiden. Het is namelijk belangrijk dat bedrijven in Winterswijk blijven en dat er ruimte is voor bedrijven die naar onze mooie gemeente willen komen.

  • Voor bedrijven die veel ruimte vragen is het van belang dat er voldoende aaneengesloten ruimte beschikbaar is. Dit betekent dat de gemeente altijd een zekere hoeveelheid industriegrond in voorraad heeft. Op basis van een integrale visie heroverwegen we de locatiekeuze voor nieuw industrieterrein. Het CDA heeft de voorkeur om aansluitend op de bestaande industrieterreinen kleinere bedrijfslocaties te ontwikkelen.
  • Nieuwe bedrijfslocaties mogen niet leiden tot leegstand op de bestaande bedrijventerreinen. Daarom wordt eerst het bestaande bedrijventerrein ingevuld voordat nieuwe locaties worden ontwikkeld. Dit wordt samen met vastgoedeigenaren proactief aangepakt.
Duurzaamheid, energie en circulaire economie

Voor het CDA is “Rentmeesterschap” een belangrijk begrip. Om onze wereld op een goede manier door te kunnen geven aan onze kinderen, willen we goed zorgen voor onze leefomgeving. Dat kan alleen als we het samen doen en iedereen hieraan meewerkt, zowel inwoners als bedrijven. Daarbij sluiten wij aan bij het landelijk beleid om klimaatneutraal te zijn 2050. We kijken of een energieneutraal Winterswijk in 2030 nog realistisch is. Pas als iedereen mee kan doen ontstaat er breed draagvlak. Daarom willen wij dat de energietransitie voor onze inwoners haalbaar en betaalbaar blijft en niet leidt tot een tweedeling van inwoners die wel of niet mee kunnen doen.

  • Gezamenlijke, lokale initiatieven van bewoners en bedrijven geven wij volop de ruimte.
  • We zetten maximaal in op maatregelen die onze inwoners ook geld opleveren, zoals isoleren van woningen en zonnepanelen op de daken.
  • De opbrengsten van de energietransitie willen wij ten goede laten komen aan onze inwoners en bedrijven, dat betekent dat we streven naar minimaal 50% lokaal eigendom. Daarom maken we voorlopig pas op de plaats met grootschalige zonneparken waarbij het geld naar grote (buitenlandse) investeerders gaat.
  • We respecteren het huidige moratorium op grote windmolens, waardoor voorlopig geen grote windmolens geplaatst kunnen worden.
  • Zolang er geen goede en betaalbare alternatieven zijn, wachten we voorlopig de landelijke ontwikkelingen af als het gaat om het van het gas afhalen van bestaande woonwijken.
  • We willen energiearmoede voorkomen. Energiearmoede is in het geval een huishouden met enerzijds een laag inkomen en anderzijds óf hoge energiekosten óf een woning met een relatief lage energetische kwaliteit te maken heeft.
  • Grote zonneparken (>2,5ha) krijgen geen vrijstelling meer van leges. Deze extra legesopbrengst wordt gestort in een subsidiefonds ter bestrijding van energiearmoede.
  • Er wordt geen leeftijdsgrens gehanteerd voor het verstrekken van een lening voor het verduurzamen van een woning.

Van de gemeente mag verwacht worden dat het goede voorbeeld wordt gegeven door onder andere:

  • Gemeentelijke gebouwen, zoals kantoren, het zwembad, scholen en sporthallen, daar waar haalbaar en betaalbaar, duurzaam te maken. Daarvoor heeft de gemeente een actueel investerings- en uitvoeringsplan.
  • Bij de inkoop van diensten en goederen (inclusief werken) wordt rekening gehouden met duurzaamheid.
  • Samen met andere bedrijven en organisaties een plan te maken om zoveel mogelijk aardgas te besparen. Nieuwbouwprojecten zijn op z’n minst aardgasvrij. Het liefst leveren ze zelfs energie op.
  • Te zorgen voor voldoende laadpalen voor elektrische auto’s. Zowel in de openbare ruimte als bij gemeentelijke gebouwen.
  • Voor de aanpak van hittestress in het centrum en het beperken van de kwetsbaarheid bij stortbuien proberen we de Whemerbeek weer bovengronds te krijgen.
  • Tevens verstrekken we regentonnen om inwoners te betrekken bij het vasthouden van regenwater.
  • Verder wordt het revolverend (=herbruikbaar) fonds ingezet zodat projecten worden gefinancierd die nodig zijn om zo snel mogelijk energieneutraal te zijn.
Naar een afvalvrije gemeente

Het uiteindelijk doel is om een afvalvrije gemeente te worden. We houden daarbij de vinger aan de pols en sturen bij waar nodig.

  • We gaan door met het zwerfafvalproject BeestenBende voor kinderen vanaf groep 3.
  • Daar waar mogelijk stimuleren we het hergebruiken van materialen. Dit zorgt voor minder restafval.
  • De gratis compostdag houden we in stand.

Zorg voor elkaar.

In de Winterswijkse samenleving kan iedereen meedoen. Van jong tot oud. Het CDA ondersteunt inwoners om een waardevol, gezond en zelfstandig leven te leiden. De insteek is dat het beleid op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs wordt uitgevoerd vanuit de gedachte dat we voor elkaar zorgen. Het CDA zet in op gezonde en energieke inwoners waarbij we uit gaan van dat wat iemand nog kan en zou willen doen. We helpen hen bij wie dat niet vanzelf gaat.

Zorg
De Post

Het CDA blijft van mening dat de toegang tot zorg en ondersteuning ‘dicht bij huis’ te vinden moet zijn en maatwerk blijft. De Post is de eerste plek voor vragen over zorg en ondersteuning en heeft daarmee een belangrijke functie voor inwoners van Winterswijk. De laagdrempelige en onafhankelijke uitstraling en samenwerking met partijen onder één dak is van groot belang. Dit willen we zo houden, dus een huisvesting van De Post blijft buiten het gemeentekantoor.

Gezondheidszorg en preventie

Het CDA is voorstander van een hoogwaardig aanbod van zorg. Om aan het toekomstige aanbod van zorgverlening te kunnen blijven voldoen is het noodzakelijk om, naast het SKB behouden, Park Achterhoek te voltooien.

  • Winterswijk zorgt voor een goed vestigingsklimaat, zodat er ook in de toekomst voldoende aanbod van zorgaanbieders is waarbij kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid het uitgangspunt is.
  • Wij gaan met gerichte campagnes actief op zoek naar medewerkers in de gezondheidszorg om hen over te halen om in Winterswijk te komen werken en wonen. Er zijn namelijk meer handen in de zorg nodig om voor de komende tijd voldoende zorgverleners te hebben met name in de ouderenzorg.
  • Om de toenemende vraag naar zorg aan te kunnen is het voorkomen van een zorgvraag belangrijk. Daarom zetten we meer in op preventie en een gezondere leefstijl, zodat inwoners de mogelijkheid krijgen om stappen te zetten richting een gezonde leefstijl. Financiële ondersteuning van Achterhoek in Beweging is hier een onderdeel van. Een gezondere leefstijl maakt het makkelijker om ook letterlijk makkelijker in beweging te komen, om zo meer mee te kunnen doen in de samenleving, bewuster en gezonder te worden en in staat te zijn om de juiste keuzes te maken.
  • De aanpak van fraude bij malafide zorgaanbieders krijgt meer aandacht.
Ouderenzorg

Ouderen vormen een steeds grotere groep inwoners in Winterswijk. Velen zijn op zoek naar een veilige woonomgeving, een plek met zorg in de nabijheid. Zelfstandig als dat kan maar met hulp als dat even nodig is.

  • Het CDA ondersteunt de initiatieven om meer mogelijkheden te realiseren voor wonen met zorg in de nabijheid.
  • Het moet beter inzichtelijk worden wat de wensen van ouderen zijn wat betreft wonen en zorg.
  • Voor ouderen gaan we inzichtelijk maken waar zij welke zorg kunnen vinden.
  • Winterswijk wordt een dementievriendelijke gemeente. Het aantal mensen met dementie zal ook in Winterswijk toenemen. Wij willen er klaar voor zijn en in kunnen spelen op de toenemende zorg voor deze groep. Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Ook vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen.
  • Om ouderen zolang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen, moeten er voldoende mogelijkheden voor dagbesteding zijn.
Opvoeding en jeugd

Onze jeugd heeft de toekomst. Gelijke kansen en goed onderwijs zijn basisvoorwaarden.

Kansengelijkheid voor jongeren

Wij vinden dat het voor de kansen van onze jongeren niet uit mag maken waar je wieg heeft gestaan. Een veilige omgeving om op te groeien is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom ondersteunen wij ouders bij de opvoeding van hun kinderen en helpen bij het nemen van verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn wij voorstander van programma’s die preventief werken, bijvoorbeeld voor het voorkomen van (vecht)scheidingen. Het CDA vindt dat we moeten blijven investeren in het Preventieplatform Oost Achterhoek.

Voor de ontwikkeling van jongeren is het belangrijk om lid te kunnen zijn van een vereniging. Hierdoor komen jongeren in contact met anderen. Ons streven is dat elk kind en jongere lid is van een vereniging.

Steeds meer jongeren weten ook SPOT jongerenwerk te vinden waar ze terecht kunnen met diverse vragen, bijvoorbeeld over drugs en armoede.

Gezinsregisseur

Investeren in ondersteuning en zorg voor ouders blijft belangrijk. Goede zorg voor ouders is een voorwaarde voor de goede zorg van kinderen. De aandacht voor het welzijn van de ouders staat centraal, naast alle aandacht voor het opvoeden. Preventieve hulp (hulp waarmee problemen worden voorkomen) kan gezinnen helpen en ondersteuning bieden. Hiervoor is er een gezinsregisseur. De gezinsregisseur is onderdeel van het ondersteuningsteam.

  • Het CDA gaat de rol en de mogelijkheden van de gezinsregisseur verder versterken, zodat gezinnen beter kunnen worden geholpen.
  • De samenwerking tussen ouders, (speciaal) onderwijs, kinderopvang en (jeugd)zorg is belangrijk en wordt indien nodig versterkt.

Het ondersteuningsteam is er niet alleen voor gezinnen, maar is ook een aanspreekpunt voor verenigingen.

Onderwijs

Voor het basisonderwijs vindt het CDA het belangrijk dat de scholen goed bereikbaar zijn. En dat er voldoende keuzevrijheid is voor ouders om de school te kiezen die bij hun kinderen past. Daarom investeren wij in de kwaliteit van de onderwijshuisvesting en de omgeving.

Winterswijk heeft namelijk te maken met een groot aantal verouderde scholen. Daarnaast zitten meerdere scholen onder de minimumnorm van 100 leerlingen. Het is belangrijk om met hen in gesprek te gaan over hoe zij aan kijken tegen deze ontwikkeling. Om van daaruit samen tot een beleid te komen wat reëel is,
maar waarbij ook zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen van leerkrachten en ouders die betrokken zijn bij deze scholen. Een goede samenwerking tussen onderwijs, (jeugd)zorg, cultuur en sport is essentieel.

  • Het CDA stimuleert scholen om, waar mogelijk, het voortbestaan te verzekeren door samen te gaan met andere scholen of integrale kindcentra te vormen, waarbij kinderopvang, onderwijs en een goede gymzaal samengaan. Belangrijk daarbij is om hierbij uit te gaan van een inclusieve samenleving, de menselijke maat te hanteren en ruimte te bieden aan de kinderen om te voorkomen dat er grote leerfabrieken ontstaan. Het kind moet echt centraal staan!
  • Voor de buurtschappen geldt dat de scholen van groot belang zijn voor de leefbaarheid. Daarom spant het CDA zich maximaal in om buurtschapsscholen te behouden. Dit gaat samen met woningbouw in de buurtschappen en gesprekken met de buurtschapsorganisaties.
  • We investeren in een natuurspeelpark voor kinderen, waar ze risico’s kunnen nemen en waar het nemen van verantwoordelijkheid en creativiteit wordt gestimuleerd.
Welzijn

De belofte van zorg voor elkaar doen we ook als samenleving en als gemeente Winterswijk. We vormen met elkaar die samenleving waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Een samenleving waar de zorg voor onze ouderen, zieken en gehandicapten goed geregeld, en waar mogelijk onderling vormgegeven, is. Op die manier kan iedereen meedoen.

Armoedebeleid

Armoede pakken we aan. Het CDA wil dat iedereen zicht heeft op een betere toekomst.

  • Alhoewel er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in de bestrijding van armoede, ontbreekt een samenhangend plan. Een ‘deltaplan armoede’ is nodig om armoede écht aan te pakken. Onderdelen daarvan zijn de aanpak van laaggeletterdheid, energiearmoede, leefbaarheid, gezondheid en welzijn en de aanpak van eenzaamheid.
Eenzaamheid

Het CDA vindt dat eenzaamheid moet worden teruggedrongen. Niemand wil eenzaam zijn.

  • Het CDA wil een aanpak om eenzaamheid onder de inwoners van Winterswijk terug te dringen. Dat vraagt om ondersteuning en een actieve benadering. Het gaat daarbij o.a. om ontmoeting en verbinding. Mooie voorbeelden hiervan zijn de wandelgroepen, brei- en kookclubs.
  • Verenigingen worden ondersteund in het herkennen en signaleren van eenzaamheid.
  • Het CDA ziet mogelijkheden om met (bestaande) ontmoetingsplekken in de wijk eenzaamheid terug te dringen en de mensen die zich eenzaam voelen hierop te attenderen. Hierbij hebben we ook aandacht voor de vrijwilligers. We gaan hen helpen om de problemen te kunnen signaleren.
Werk

Het hebben van werk, en daarmee structuur, sociale omgang en een inkomen, draagt in hoge mate bij aan het welzijn van mensen.

  • Als mensen vanuit een uitkering aan het werk gaan, kunnen zij er financieel op achteruitgaan. Het CDA geeft inwoners die vanuit de bijstand aan het werk gaan een premie, zodat het verschil tussen bijstand en inkomen uit werk wordt vergroot en extra kosten die werkenden hebben, zoals kleding en reiskosten, worden gecompenseerd.
  • Het is helaas niet realistisch om aan te nemen dat alle oudere werklozen een nieuwe, vaste baan kunnen vinden. Vaak zijn deze mensen wel op een andere manier in de samenleving actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger of mantelzorger. Het CDA vindt dat die inzet waardering verdient van de samenleving. Daarom zijn werkzoekenden boven de 65 jaar, die structureel en gedurende meerdere dagen per week vrijwilligerswerk doen of mantelzorg bieden, niet meer verplicht om te solliciteren.
Samenwerking
Mantelzorgers

Het CDA gaat mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen en helpen om hun werk te kunnen uitvoeren.

  • Het CDA wil dat de mantelzorgondersteuning en de waardering blijft en dat de mantelzorgers jaarlijks verwend worden op de dag van de mantelzorg. Wij denken hierbij niet alleen aan een geldbedrag, maar ook aan een evenement.
  • De gemeentelijke organisatie wordt een mantelzorgvriendelijke organisatie en is daarmee een voorbeeld voor andere werkgevers.
  • Mantelzorgers ondersteunen we door hen met elkaar te verbinden om ervaringen te kunnen delen en hulp bij vragen over zorg te kunnen beantwoorden.
  • Er zijn voldoende mogelijkheden voor mantelzorgers om even op adem te kunnen komen.
Hulpverleners

Het CDA wil dat de gemeente structureel aandacht schenkt aan de veiligheid van hulpverleners, zoals politie, handhavers, brandweer en ambulancepersoneel.

  • Agressie tegen hulpverleners of het schenden van hun privacy vindt het CDA absoluut niet kunnen. Dit moet worden voorkomen of bestreden. Het CDA vindt dat er onderzocht moet worden op welke manier we hiervoor kunnen zorgen.
  • Veiligheid (geen verkeersveiligheid) krijgt meer aandacht, waarbij het begint met monitoring: ‘Hoe veilig voelt de inwoner zich in Winterswijk?’ en ‘Welke stappen kan de gemeente Winterswijk zetten om het gevoel van veiligheid te vergroten?’
Samenwerken met kerken en geloofsgemeenschappen

Het CDA heeft veel waardering voor het werk dat kerken en geloofsgemeenschappen verzetten voor mensen die het minder makkelijk hebben. Met name op het gebied van armoedebestrijding en eenzaamheid spannen de kerken zich enorm in. Hierbij kunnen de kerken soms hulp bieden waar dit voor de gemeente niet (meer) mogelijk is. Omgekeerd kunnen de kerken inwoners doorverwijzen naar de reguliere hulpverlening.

  • De gemeente kan nog meer de samenwerking zoeken met kerken en geloofsgemeenschappen binnen Winterswijk om daarmee kennis en ervaringen te delen en goede initiatieven te steunen.
  • Het CDA ondersteunt de kerken en geloofsgemeenschappen die met hun vrijwilligers veel doen voor mensen in armoede en schulden. Initiatieven om inwoners te helpen ondersteunen wij.
Iedereen kan meedoen
Zelfstandig het dorp in

Om zo lang mogelijk zelfstandig te zijn is een goed begaanbare weg belangrijk.

  • Het CDA gaat het dorp beter bereikbaar maken voor slechtzienden, rolstoel- en rollatorgebruikers. Voldoende parkeerplaatsen horen daar ook bij.
  • De gemeente ondersteunt een groep van (ervarings)deskundigen om hiermee aan de slag te gaan en hier zo verbetering in aan te brengen.
  • Winterswijk wordt een dementievriendelijke gemeente.
  • Woon-zorgvoorzieningen zijn goed toegankelijk en bereikbaar. De locatie moet in een centrale “warme” omgeving staan met natuur of winkels in de omgeving en goede loopverbindingen.
Asielzoekers en integratie van statushouders

Het CDA is voorstander van het bieden van opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Winterswijk heeft om die reden al veel jaren een asielzoekerscentrum (AZC). De steun van onze inwoners is daarvoor absoluut nodig. Het CDA houdt daarom rekening met de belangen van omwonenden van het AZC als er opnieuw moet worden gekeken naar het aantal asielzoekers dat in het AZC mag wonen.

Nieuwe Winterswijkers

Nieuwe inwoners worden welkom geheten in onze gemeente.

  • Voor het CDA betekent zorg voor de nieuwe Winterswijkers een goede opvang en
    hen op weg helpen in hun nieuwe gemeente.
  • Het mee kunnen doen in de samenleving is een belangrijke voorwaarde voor het integreren van nieuwe Winterswijkers met of zonder een migratieachtergrond. Vanuit een goede ‘Naoberplicht’ helpt de gemeente de nieuwe inwoners met inburgeren door een inburgeringsdag te organiseren waarop kennis gemaakt kan worden met Winterswijk.
  • Nieuwe Winterswijkers met een migratieachtergrond worden door de gemeente ondersteund met het leren van de Nederlandse taal. Om de stap naar betaald werk kleiner te maken helpt de gemeente met het vinden van werkervaringsplaatsen. Zo leren zij direct de (Achterhoekse) cultuur kennen. Hiervoor kunnen ook vrijwilligers (maatjes) worden ingezet om de nieuwe Winterswijkers te helpen snel hun plek te vinden in onze gemeente.

Nog vragen?

Wessel helpt je verder!
Stuur een berichtje!