14 september 2017

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Misschien hebt u het al gehoord: ZVV en VVD waren van plan om 200.000 euro gemeenschapsgeld weg te gooien. Gelukkig zorgde een amendement van o.a. CDA Zaltbommel er voor dat dit niet doorging.

ZVV en VVD wilden 200.000 euro uitgeven aan een proef blauwe zone: een half jaar lang betaald parkeren afschaffen in onze binnenstad. Het zou zorgen voor meer winkelpubliek en meer vrije parkeerplaatsen. Het idee dat gratis parkeren meer winkelpubliek oplevert is onuitroeibaar. Als voorbeeld de gemeente Venray. Die is vorig jaar ook zo’n proef blauwe zone gestart. Ook op aanhoudende vraag van haar binnenstadondernemers. Resultaat? Geen toename van het winkelpubliek aldus de gemeente Venray.

Levert een blauwe zone dan vrije parkeerplaatsen op? Wij merken natuurlijk ook dat je op spitstijden soms geen parkeerplaats kunt vinden in onze stad. Dus wij willen daar ook wat aan doen. Maar niet met een blauwe zone. Die zorgt er alleen maar voor dat parkeerders hun auto even zullen gaan verzetten. Geen extra vrije parkeerplaatsen dus.

CDA Zaltbommel vond de proef blauwe zone dan ook een peperdure manier om het wiel opnieuw uit te vinden. Daarom dienden we ons amendement in en stelden we voor om een deel van die 200.000 euro in het binnenstadsfonds te stoppen. Want we willen onze binnenstadondernemers zeker steunen. Daarnaast stelden we voor om een gedegen onderzoek te doen naar duurzame oplossingen voor parkeerdruk en verkeersdoorstroming in onze stad.

ZVV wil wel een proef blauwe zone die 200.000 euro kost. Niet verbazend. Zij volgen immers al langer een zwabberende koers waarbij de hardste roepers hun zin krijgen (denk bv aan de proef markt autovrij, de Agnietentuin en de windturbines). Tot onze verbazing stemde de SGP in eerste instantie ook voor. Gelukkig kwamen onze SGP-collega’s tot andere gedachten en steunden ons amendement. Daarmee doen ze hun naam als financieel solide partij eer aan en is dit onzalige plan van de baan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.