16 februari 2017

Herijking visie binnenstad, teleurstellend en een gemiste kans

In 2014 hadden we in ons bestuursakkoord opgenomen dat het College zou komen met een herijking van de visie binnenstad. Met als doel om een kwaliteitsimpuls te geven aan een duurzaam aanbod van winkels, horeca, culturele instellingen en cultureel erfgoed in onze binnenstad.

Na ruim 2,5 jaar wachten kwam het College met de beloofde herijking. We hadden een stuk verwacht dat een duidelijk beeld zou schetsen van onze toekomstige binnenstad met ontwikkellijnen hoe daar te komen. We verwachten dan ook visie op:

  • het gewenste soort winkelaanbod in de binnenstad en hoe je dat gaat stimuleren, als kader voor vestigingsbeleid/vestigingsklimaat en bestemmingsplannen (wil je bv diversificatie, wil je grote en complete winkels, wil je juist klein en divers, wil je franchisers, wil je juist echte zelfstandig ondernemers, welke mix ambieer je t.a.v. winkels, horeca en funshoppen etc.)
  • het soort inwoners dat je op de langere termijn wilt aantrekken voor je stad, als kader voor woningbouwprogramma's, groenvoorziening in en inrichting van onze stad (wil je bv juist welgestelde ouderen aantrekken, of wil je juist ruimte bieden aan ouderen met minder middelen, wil je juist plaats maken voor jonge mensen etc.)
  • de gewenste profilering van de stad Zaltbommel, als kader voor onze city marketing en ons subsidiebeleid (zet je in op Zaltbommel als boodschappenstad met regionale functie, zet je in op Zaltbommel als cultuurhistorische stad die sterk wil worden in toerisme, zet je in op Zaltbommel als cultuur-/belevingsstad met kunst en muziek en de vele ateliertjes etc.)

Maar wat was het stuk van wethouder Zondag teleurstellend. Het Collegestuk bleek een ambitieloze opsomming van open deuren. Een stuk dat volstrekt geen aanknopingspunten gaf richting toekomst. Ook de gevraagde kwaliteitsimpulsen voor bijvoorbeeld winkels en horeca ontbraken gewoon. Daarbij was het stuk veel te geïsoleerd opgesteld. Als je het hebt over wonen, winkelen en beleven in onze stad, dan kun je naar de mening van CDA Zaltbommel bv de ontwikkeling van de buitenstad, de Agnietentuin en de ontwikkeling van het terrein bij de watertoren en wat je hiermee uiteindelijk voor de stad wil bereiken niet los zien van wat je wilt met de binnenstad. De herijking visie binnenstad liet al deze onderwerpen echter volledig buiten beschouwing.

Verder bleek dat wethouder Zondag vooral zijn oor had laten hangen naar de ondernemers. Want op vraag hoe de herijking was uitgevoerd, was het antwoord van wethouder Zondag dat er wat gesprekken waren gevoerd met ondernemers en dat die hadden gezegd dat Zaltbommel nog steeds een boodschappenstad+ was (de visie van 2008). De boodschap van wethouder Zondag was dus dat er de afgelopen 10 jaar eigenlijk niets voor de stad Zaltbommel was veranderd. Hoe onverstandig kun je zijn? Denk alleen al aan de opkomst van social media en online shopping, ontwikkelingen die onze manier van wonen, winkelen en beleven fundamenteel verandert.

Al met al een aanpak van de herijking visie binnenstad die wat betreft CDA Zaltbommel volstrekt onder de maat is.

Het bijbehorende uitvoeringsprogramma bleek vervolgens op een vreemde manier tot stand te zijn gekomen. Wethouder Zondag had alleen de binnenstadbewoners uitgenodigd om iets te vinden van het programma. Nu wonen er zo’n 13.000 mensen in onze stad en zo’n 27.000 in onze gehele gemeente. Allemaal mensen die regelmatig in onze binnenstad komen en die ongetwijfeld – en terecht – een mening hebben over wat er wenselijk is in onze stad. Wethouder Zondag bleek bedacht te hebben dat alleen de bewoners van de binnenstad en de ondernemers mochten bepalen wat er met onze binnenstad gebeurt. Waarom doet de mening van al onze inwoners er ineens niet meer toe?

Een wat betreft CDA Zaltbommel zeer ongewenste (want ondemocratische) en gevaarlijke (want populistische) aanpak van wethouder Zondag.

Uiteindelijk nog een geluk bij een ongeluk: het uitvoeringsprogramma binnenstad bleek vooral een chique benaming voor het eindelijk gaan uitvoeren van veel achterstallig onderhoud in onze binnenstad. Iets waarvoor we geen herijking visie binnenstad nodig hebben en waarop we daarom onnodig ruim 2,5 jaar hebben moeten wachten.

Het mag duidelijk zijn dat CDA Zaltbommel van mening is dat wethouder Zondag volstrekt onvoldoende invulling heeft gegeven aan de opdracht in het bestuursakkoord. Een gemiste kans om onze prachtige stad optimaal kansen te geven om zich succesvol te ontwikkelen richting toekomst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.